x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Ştiri/Site-uri/Dicţionare

Ştiri/Site-uri/Dicţionare

29 Mai 2007   •   00:00

Ştiri

INCĂLZIREA GLOBALĂ. Procesul incălzirii globale poate modifica aria de răspăndire a bolilor infecţioase. Astfel, unele boli infecţioase din regiunile calde se pot transfera in regiunile cu climat temperat sau rece, avertizează specialişti de la Universitatea Columbia (SUA). Numărul cazurilor de malarie se va inmulţi, deoarece creşterea temperaturii globului pămăntesc va determina migrarea ţănţarilor şi in alte zone. De asemenea, gripa işi va schimba caracterul. Astfel, in Europa, America de Nord şi Asia de Nord, gripa va apărea tot timpul anului, in vreme ce acum această boală se inregistrează doar in sezonul rece.

HIPERTENSIUNE. Compania engleză Protherics a elaborat un vaccin contra hipertensiunii arteriale. Vaccinul poate fi folosit o dată la şase luni, intr-o serie de trei doze injectabile. Un asemenea tratament reduce conţinutul de angiotensină in organism. Angiotensina este un hormon care determină contracţia vaselor sangvine şi, in consecinţă, creşterea tensiunii arteriale. In prezent, vaccinul se află in faza de teste clinice pe animale de laborator.

FUMĂTORI. Fiecare al treilea fumător european a incercat să renunţe la viciu in ultimul an. Aceste date au fost oferite de un studiu sociologic efectuat in perioada octombrie-noiembrie 2006 şi dat publicităţii la Strasbourg. In medie, au incercat să renunţe la fumat 31% dintre cetăţenii statelor membre UE. Cele mai multe incercări au fost inregistrate in Marea Britanie (46% dintre respondenţi), Ungaria (43%), Irlanda şi Slovacia (40%), iar cele mai puţine - in Italia (22%), Spania (19%) şi Austria (18%).

ALERGII. Un romăn din patru suferă de o formă sau alta de alergie. Cele mai răspăndite sunt rinita alergică, astmul bronşic, dermatita atopică, urticaria, conjunctivita alergică. Riscul de a face astm bronşic este cu 50% mai mare la persoanele care au rinită alergică. In ceea ce priveşte urticaria, specialiştii afirmă că numai 10% dintre cazuri sunt de natură alergică, restul de 90% sunt probleme dermatologice.

SARE. Dieta cu un conţinut ridicat de sare intensifică acţiunea bacteriei Helicobacter pylori, cea care provoacă ulcerul gastric. Potrivit cercetătorilor americani, in mediu salin, bacteriile se inmulţesc mai greu, cu toate acestea, işi manifestă cu mai multă intensitate efectele patogene. Cercetătorii de la Universitatea de ştiinţe medicale Betesda (Maryland) au stabilit in urma unor experimente de laborator că o concentraţie ridicată a sării in dietă provoacă modificări ale activităţii lui Helicobacter pylori.

Site-uri

www.salvaticopiii.ro - Fundaţia Salvaţi Copiii Romănia
www.legmed.ro - Reţeaua Naţională de Medicină Legală
www.hivability.ro - Prevenirea şi managementul cazurilor HIV/SIDA
www.oamr.ro - Ordinul Asistentelor şi Moaşelor din Romănia
www.medica.ro - Asociaţia Medicală Romănă
www.sraic.ro - Societatea Romănă de Alergologie şi Imunologie Clinică
www.adms.ro - Academia de Ştiinţe Medicale din Romănia

Dicţionar

Naturopatie - Totalitate a practicilor care vizează ajutarea organismului să se vindece de la sine prin mijloace exclusiv naturale.

Ocitocină - Hormon polipeptidic sintetizat de către hipotalamus şi secretat de către hipofiză (glandă situată la nivelul creierului), care il depozitează, a cărui funcţie este de a stimula contracţia muşchiului uterin şi de a favoriza alăptarea.

Polidactilie - Malformaţie congenitală, in general ereditară, caracterizată prin existenţa unui deget in plus la mănă sau la picior, rareori mai mult de unul.

Sursa: Dicţionar de medicină Larousse, Ed. Univers Enciclopedic, Bucureşti 1998

×
Subiecte în articol: info