x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Sufletul de care are nevoie europa

Sufletul de care are nevoie europa

de Corina Cretu    |    29 Ian 2007   •   00:00
Sufletul de care are nevoie europa

Pentru oricine care a ascultat discursul cancelarului german, Angela Merkel, din Parlamentul Europei a fost evidenta dorinta Germaniei, care detine presedintia UE in urmatoarele sase luni, de a pune ordine in prioritatile Europei, dupa cea mai cuprinzatoare extindere din istoria sa. Deviza presedintiei germane, "Sa reusim impreuna", este un indemn la solidaritate, la trecerea peste diferentele de opinie, pentru a putea aborda de pe pozitii consensuale marile santiere ale reformarii institutiilor europene.

Ramane de vazut in ce masura finalizarea adoptarii Tratatului de toti cei 27 de membri va fi posibila pana in 2009, la sfarsitul acestei legislaturi a Parlamentului European. Franta, cea care a provocat un adevarat soc prin refuzul de a ratifica Tratatul, acesta fiind respins prin Referendum, se afla in plina campanie electorala prezidentiala. Nici unul dintre principalii competitori nu a facut din acest subiect tema de campanie si nu a adus in discutie publica necesitatea de a recurge la o noua consultare a francezilor in vederea adoptarii lui.

Multe tari in care euro-scepticii sunt relativ puternici si vocali au preferat sa adopte Tratatul Constitutional prin vot in Parlament. In Romania, Tratatul Constitutional este o foarte mare necunoscuta. Suntem in acea ingrata situatie in care toata lumea il critica sau il lauda, dar nimeni nu l-a citit.

In primavara acestui an avem alegeri pentru Parlamentul European. Este un bun prilej pentru a lansa o ampla dezbatere publica pe marginea lui. Chiar daca vom opta pentru adoptarea lui in Parlament, si nu printr-un Referendum, cum ar fi mai normal intr-o democratie, nu putem eluda etapa explicarii prevederilor lui cetatenilor Romaniei.

In fond este vorba de viitorul nostru european, de valorile morale, etice si politice care stau la baza constructiei europene. In prevederile Tratatului se gasesc garantiile pastrarii identitatii noastre nationale, a diversitatii culturale, pentru ca ea este parte a sufletului european, care tine Europa unita. Tot in prevederile sale se gasesc garantate acele drepturi si libertati extinse, care dau sens si concretete cetateniei europene.

Prinsi in dispute dintre cele mai absurde si mai lipsite de finalitate, cei care conduc acum Romania au uitat de obligatia lor de a lansa dezbaterea publica in legatura cu Tratatul Constitutional. Nu este o discutie tehnica, de care cetatenii nu ar fi interesati. De cate ori guvernantii au ignorat opinia guvernatilor, a celor care i-au ales, de atatea ori au generat o reactie de respingere.

Sinceri fiind cu noi, am intrat cu stangul in Uniunea Europeana, dovedind o slaba cunoastere a prevederilor acquis-ului comunitar, dar si a propriilor noastre angajamente, precum si superficialitate in abordarea problemelor. Cel mai bun exemplu de felul inacceptabil in care intelegem sa ne raportam la prevederile europene il reprezinta taxa primei inmatriculari. Faptul ca am introdus aceasta taxa, desi stiam ca va naste controverse la Bruxelles, este deja o bila neagra. Faptul ca nu reusim sa gasim o iesire onorabila din aceasta situatie, pentru ca Alianta D. A. se afla in blocaj si pe punctul de a se destrama, este si mai grav.

In aceste conditii, discursul proeuropean al presedintelui Traian Basescu, rostit la intalnirea cu ambasadorii acreditati la Bucuresti, a sunat mai mult decat fals. De o buna bucata de vreme, Europa lipseste din preocuparile sale, seful statului fiind mai interesat de scoaterea din joc a premierului sau de promovarea unui partid pro-prezidential decat de explicarea prevederilor Constitutiei Europene, spre exemplu.

Pana la urma, sufletul Europei este reprezentat de visele, aspiratiile, sperantele si implinirile cetatenilor ei. Dar fara o Constitutie, fara garantiile oferite de ea, fara institutii puternice, care sa faca efective acele garantii, Europa si-ar pierde o parte din suflet.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul