x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Suplu si tanar

Suplu si tanar

28 Mar 2005   •   00:00


  • de LIANA HAINAROSIE
  • METODE DE SLABIT
  • Doctorul Nicholas V. Perricone din Statele Unite sustine ca, daca respectam dieta propusa de el, incetinim foarte mult procesul de imbatranire si nu mai facem riduri. Pornind de la acest principiu, dr. Perricone a reusit sa convinga un grup de persoane ca timp de trei zile sa renunte la hamburgeri si bere. Aceste alimente au fost inlocuite pentru 72 de ore cu somon, apa si salata. Aceste rezultate l-au determinat pe dr. Perricone sa puna la punct o dieta.

    Cei care urmeaza dieta lui Nicholas V. Perricone nu trebuie sa flamanzeasca, dar nici sa consume alte alimente in afara de fructe, legume, somon, ulei de masline si nuci. Adeptii dietei lui Nicholas Perricone trebuie sa elimine din alimentatie carbohidratii, gen pastele, painea, cartofii, el sustinand ca acestea maresc rapid nivelul glucozei in sange (ceea ce este gresit).

    Ca dieta mediteraneana

    Doctorul Simona Tivadar, medic primar nutritionist si seful Compartimentului diabet zaharat, nutritie si boli metabolice din cadrul Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti, spune ca dieta Perricone este foarte asemanatoare cu cea mediteraneana, care se bazeaza pe consumul de fructe si legume, bogate in vitamine si minerale. Dieta mediteraneana contine carne rosie (porc, vita, miel, oaie), consumata maximum o data sau de doua ori pe saptamana. De asemenea, permite aproape zilnic carne alba (peste, fructe de mare) si uleiul de masline, specific zonei.

    Chiar daca nu tinem o dieta anume este indicat sa consumam peste, deoarece el contine acizi omega 3 si omega 6 polinesaturati, care sunt foarte sanatosi, si vitaminele A si E, care au efect antioxidant.

    Nucile au multe calorii

    In ceea ce priveste nucile, doctorul Simona Tivadar afirma ca acestea au foarte multe calorii (aproximativ 750 Kcal/100 g), iar, in cazul abuzului in dieta, nucile favorizeaza ingrasarea. Daca dieta este foarte bogata in lipide, ne ingrasam indiferent de numarul de calorii consumate, conform Obesity Reviews. Si uleiul de orice fel contribuie la acumularea kilogramelor. Astfel, patru linguri de ulei (de masline, floarea-soarelui, porumb sau rapita) sunt echivalente caloric cu 100 de grame de ciocolata.

    Dr. Simona Tivadar nu ne sfatuieste sa eliminam din alimentatie carbohidratii, dar sa consumam cu moderatie produsele care contin zahar. Deoarece combustibilul celular, alaturi de oxigen, este glucoza, de care avem nevoie in fiecare clipa. Doctorul Simona Tivadar ne mai sfatuieste ca, daca avem nevoie de o dieta speciala, aceasta sa fie recomandata de medic si sa fie asociata cu o buna igiena de viata si activitate fizica.

    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul dieta