x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Trompeta din iad

Trompeta din iad

de Oana-Maria Baltoc    |    25 Iun 2010   •   00:00
Trompeta din iad
Sursa foto: Alessandro Bianchi/Reuters

"Instrumentul din iad", cum a fost poreclită trompeta-emblemă a CM de fotbal 2010, se află pe buzele tuturor, nu numai în gurile sporterilor aflaţi în tribunele stadioanelor din Africa de Sud. La un pas de a fi interzisă, vuvuzela rezistă eroic: a fost arătată cu degetul după ce o suporteră a necesitat două zile de spitalizare în urma participării la un concurs de suflat în ţeavă, prestigiosul post de televiziune BBC caută soluţii pentru a putea să transmită meciurile fără ca sunetul vuvuzelelor să le mai deranjeze telespectatorii, mijlocaşul spaniol Xabi Alonso a cerut eliminarea vuvuzelei, pe motiv că jucătorii nu se mai pot concentra asupra jocului, dar şi din cauza proastei comunicări pe terenul de joc, iar FIFA a primit plângeri cu duiumul din partea unor televiziuni europene, care au solicitat interzicerea drăcoveniei din plastic.

FANII
De cealaltă parte se situează "fanii" vuvuzelei. Britanicii au cumpărat 22.000 de fluierătoare dintr-un singur supermarket înainte de meciul Anglia - SUA. Nu degeaba chinezii îşi freacă fericiţi palmele, ei fiind principalii producători ai instrumentului. O singură companie din China a vândut mai mult de 1 milion de vuvuzele în primele patru luni ale acestui an şi până la sfârşitul Campionatului vor vinde încă aproximativ 400.000, după cum au estimat reprezentanţii companiei. De altfel, 90% din necesarul de vuvuzele pentru export se produce în China, la care se adaugă cele 150.000 cumpărate până acum de chinezi. Interesant de ştiut, înainte de începerea CM, Hyundai împreună cu o agenţie de publicitate din Africa de Sud au realizat cea mai lungă vuvuzelă, de vreo 35 de metri lungime (cea obişnuită are 65 cm), cu scopul de a fi activată la începutul fiecărui meci din Campionat jucat în Cape Town.

Cu o săptămână înainte de începerea evenimentului, s-a renunţat la goarna gigant, după ce autorităţile au decis că sunetul produs era mult prea puternic. Vuvuzele ar avea şi un inventator în persoana lui Freddie "Saddam" Maake, care susţine că i-a dat formă prin 1965, instrumentul fiind folosit pentru prima dată în anii '70 pe stadioanele din Mexic. La fel de disputată este originea numelui vuvuzela, care în zulu ar însemna "a face zgomot" (cam 130 de decibeli), iar în argou ar proveni de la cuvântul "duş".

×
Subiecte în articol: sport