x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Tu ce ştii să faci cu maşina?

Tu ce ştii să faci cu maşina?

de Diana Scarlat    |    25 Oct 2009   •   00:00
Tu ce ştii să faci cu maşina?
Sursa foto: Diana Scarlat/Jurnalul Naţional

Derapaje controlate, cauciucuri explodate, asfalt în flăcări şi multă adrenalină în program – adică drift auto cu burn-out! Nu încerca asta "acasă", pentru că şi celor mai buni piloţi le poate scăpa acea fracţiune de secundă dintre viaţă şi moarte...



Din fericire, un pilot bun este şi unul responsabil, iar cei care "se bagă" la driftul auto, în competiţii, cam ştiu ce fac. Un spectacol senzaţional, All Star Drift a avut loc şi în parcarea Vitantis Shopping Center din Bucureşti, la 10 şi 11 octombrie 2009. Cu cei mai buni piloţi şi cele mai "lucrate" maşini, pentru un public amator de senzaţii tari. Ce poate face o maşină pe şosele, în trafic, nu se compară cu driftul, mai ales atunci când cei mai buni piloţi fac demonstraţii. Şi nu e driftul complet până nu ard cauciucurile sub tine, aruncând bucăţi incandescente în toate direcţiile.

Cu toate că burn-out-ul înseamnă altceva, respectiv arderea completă a cauciucurilor în mers lent, constant. Combinaţia este totuşi senzaţională. Când podeaua se-ncălzeşte din ce în ce mai tare sub picioare, iar fumul iese de jos, până te acoperă în maşina care se roteşte într-o viteză ameţitoare, atunci spectacolul e complet. E adevărat că de pe margine se vede mult mai "hard" decât este în realitate, dar senzaţia de siguranţă din interiorul unei maşini care se mişcă astfel e dată numai de şoferul care ştie ce face.

Gabi Onofrei, din Braşov, este unul dintre cei mai buni, fiind şi un bun cunoscător al "dedesubturilor" automobilistice. Asta pentru că preocuparea lui de bază este tuningul auto - şi pentru a transforma o maşină în altă maşină trebuie să fii un excelent mecanic, un designer deosebit, artist şi pilot cu multă experienţă.

SHOW PE ASFALT ÎNCINS
La spectacolul din parcarea Vitantis Shopping Center au făcut demonstraţii piloţi din întreaga ţară, vedeta fiind Florin Tengu, primul român care aleargă în campionatele profesionale de drift internaţionale. Unul dintre cei mai "sălbatici" piloţi s-a dovedit a fi însă Nicu Dobre, un bucureştean pentru care driftingul nu prea are limite de viteză sau periculozitate.

Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Română de Tuning Auto (ARTA), împreună cu Revista 4Tuning şi Vitantis Shopping Center, reunind trei competiţii pentru toţi pasionaţii de maşini tunate, sunet şi adrenalină, la Campionatul de Tuning, Campionatul Vitantis de Car Audio şi finala Campionatului All Star Drift. Publicul a putut face câteva ture de taxi-drift, ca să simtă pe viu ce se-ntâmplă în "ring".

Astfel de competiţii se organizează din ce în ce mai des în ţară, însă participanţii ar trebui să ştie exact ce au de făcut atunci când se urcă la volan şi să-şi stăpânească foarte bine maşinile, din toate punctele de vedere. Organizatorii All Star Drift promit să mai aducă driftul în parcarea Vitantis Shopping Center şi în viitor, pe lângă alte sporturi extreme care se pot practica în Bucureşti.

×
Subiecte în articol: auto