x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Un condiment întotdeauna altfel

Un condiment întotdeauna altfel

de Simona Chiriac    |    06 Feb 2008   •   00:00

Un pliculeţ cu pudră de curry. Un condiment devenit aproape banal în bucătăriile noastre. Presărăm un pic şi peste carnea de pui, dar şi peste cea de porc. Aromăm cu el tocăniţele, garniturile de legume, sosurile sau salatele calde. Un gust care ne-a intrat deja în obişnuinţă.s

Un pliculeţ cu pudră de curry. Un condiment devenit aproape banal în bucătăriile noastre. Presărăm un pic şi peste carnea de pui, dar şi peste cea de porc. Aromăm cu el tocăniţele, garniturile de legume, sosurile sau salatele calde. Un gust care ne-a intrat deja în obişnuinţă. În definitiv, am putea spune că pudra de curry este pudră de curry şi nimic mai mult. Total greşit.

În India, fiecare cutiuţă cu curry sau fiecare pliculeţ va avea alt gust. Într-un fel se prepară în Nord şi în altfel în Sud. Mai mult, chiar în bucătăriile de pe aceeaşi stradă, ea nu va avea acelaşi gust. Fiecare fată primeşte secretul preparării ei de la mama sa şi îl va transmite, la rândul ei, în aceeaşi formă. De ce atâtea diferenţe? Pentru a obţine pudra de curry nu se foloseşte o singură plantă, ci un amalgam de condimente care creează mereu şi mereu arome noi. De regulă se folosesc coriandru, şofran (care îi şi dă frumoasa culoare galbenă), chimion şi schinduf. Cu toate acestea, există reţete care folosesc ghimbir, usturoi, seminţe de fenicul, scorţişoară, cuişoare, seminţe de muştar, cardamom verde, nucşoară sau boabe de piper.

 

Standardizare

Pudra de curry care se folosesşte acum în Europa va avea mereu acelaşi gust. De “vină” sunt britanicii care au adus cu ei în Europa din India o reţetă simplificată, obţinută din plante deja uscate. Aceasta era singura modalitate eficientă prin care britanicii s-au putut bucura şi pe “bătrânul continent” de savoarea aparte a unui preparat înnobilat cu un praf de curry. Imediat după cel de-al doilea război mondial, o dată cu sosirea imigranţilor din Asia de SE, curry a devenit şi mai mult unul dintre condimentele de bază. Statisticile arată că 90% din comerţul cu condimente îl reprezintă pudra de curry.

Descoperirile recente au scos în valoare dubla ei importanţă atât din punct de vedere gastronomic, cât şi medical. Folosită încă din Antichitate de către vraci pentru tratarea diferitelor afecţiuni, ea este eficientă în tratarea proceselor inflamatorii, în special al artritei. De asemenea, este un aliment care are efecte benefice, prevenind pierderea memoriei sau apariţia cancerului.

 

Salată aromată

Ingrediente: 50 g maioneză, 50 g iaurt degresat, o linguriţă de ghimbir ras, o jumătate de linguriţă de coajă de portocală rasă, 700 g piept de pui, 250 g boabe de struguri roşii, o ceapă verde, 300 g nuci, un sfert de mango, două linguriţe de pudră de curry.

Preparare: Pieptul de pui se fierbe şi apoi se taie în fâşii. Într-o tigaie se prăjeşte pudra de curry timp de o jumătate de minut. Într-un vas mai adânc se amestecă, pe rând, maioneza, iaurtul, mango tăiat foarte fin, ghimbirul şi coaja de portocală rasă. Se presară pudra de curry, apoi se amestecă foarte bine până la omogenizare. Se adaugă fâşiile de piept de pui, boabele de struguri fără sâmburi, tăiate în jumătate, ceapa verde tocată şi nucile măcinate. Se condimentează cu sare şi piper, apoi se serveşte pe frunze de salată verde.

×
Subiecte în articol: curry dicţionar gastronomic