x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Uniunea Europeana va deveni o fortareata

Uniunea Europeana va deveni o fortareata

07 Ian 2005   •   00:00

INTEGRARE
In incercarea de a se apara cat mai bine de imigranti si de a tine sub control criminalitatea, Uniunea Europeana se transforma, incet dar sigur, intr-un spatiu tot mai putin accesibil strainilor. Un sistem comun de azil, o granita europeana foarte bine pazita, introducerea datelor biometrice in mod obligatoriu pentru pasapoarte si vize, dar si crearea unei baze de informatii pentru toate statele membre care sa ajute munca politiei si a Serviciilor secrete, toate aceste masuri luate de europeni in 2004 limiteza dreptul la libertate si justitie.
MARIA TOADER

INCHIDERE. Pentru imigranti, autoritatile de la Bruxelles anunta termeni mult mai stricti
Asa-numitul "program de la Haga" al autoritatilor de la Bruxelles, aprobat de toate cele 25 de state membre la sfarsitul lui 2004 in cadrul unei reuniuni ce a avut loc in Luxemburg, contine o serie de directive pentru urmatorii cinci ani pentru domeniul libertatii, justitiei si securitatii. Chiar daca programul se doreste a fi o metoda de "imbunatatire a capacitatii comune a Uniunii Europene si a tuturor statelor membre de a garanta drepturile fundamentale, procedurile de baza de securitate si accesul la justitie", in realitate drepturile fundamentale care sunt cu adevarat asigurate sunt cele ale autoritatilor europene si ale acelora din statele membre. Acestea isi rezerva atat dreptul de a numi orice cetatean de alta nationalitate "imigrant ilegal", cat si dreptul de a colecta o mare cantitate de informatii personale despre propriii cetateni.

REDUTA. Aparent, programul de la Haga intentioneaza sa puna bazele unor norme europene destul de cuprinzatoare, prin care imigrarea si calatoriile sa fie foarte bine supravegheate si organizate. Pe de alta parte, masurile nu impiedica statele membre sa impuna masuri drastice pe propriul teritoriu.

Pentru inceput, aceasta "fortareata" europeana vrea sa-si intareasca frontierele externe, in special cele ale Uniunii, si mai ales granitele cu statele aflate la estul noilor membri intrati in mai 2004. Statele din vestul si nordul Uniunii vor o securizare sporita a acestor zone, sarcina care este acum delegata Poloniei, Ungariei, Sloveniei, Slovaciei, Estoniei, Lituaniei si Letoniei pentru estul continentului, in timp ce in partea mediteraneana Malta se afla in prima linie de aparare impotriva celor care vor sa intre in UE din Africa.

ABUZ. Alte metode de securizare a comunitatii europene sunt numeroasele si strictele verificari de catre politie si de serviciile de imigrare ale persoanelor intrate pe teritoriul unui stat membru, pentru a depista cazurile in care acestea au ajuns aici in mod ilegal. Organizatia pentru Drepturile Omului Amnesty International a tinut sa critice programul pentru ca "intareste la maxim conceptul de securitate, in detrimentul elementelor de justitie si libertate". Faptul ca azilul este un drept fundamental al oricarui individ se pierde printre toate discutiile despre administrarea imigratiei. "Se pare ca agenda UE pentru Justitie si Afaceri Interne este ocupata numai de lupta impotriva terorismului si a imigratiei ilegale", a remarcat Amnesty.

MASURI
Programul de la Haga acorda si mai multe puteri statelor, in loc sa extinda drepturile individuale ale fiecarui cetatean din UE:

  • stabilirea unei proceduri comune pentru azil si un statut egal pentru cei carora le este acordat dreptul de azil;
  • intarirea politicii care vizeaza o transportare si repatriere cat mai rapida si mai eficienta;
  • dezvoltarea unui sistem de administrare a frontierelor externe ale Uniunii si intarirea controalelor si a supravegherii in aceste zone;
  • introducerea identificatorilor biometrici pe documentele de calatorie, vize, permisele de rezidenta, pasapoartele cetatenilor europeni si sistemele de informare;
  • intensificarea cooperarii practice intre politie si autoritatile vamale ale statelor membre si Europol.
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul