x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Uniunea Postala Universala

Uniunea Postala Universala

10 Oct 2005   •   00:00
Uniunea Postala Universala
CONGRESUL UPU LA BUCURESTI
"Serviciile postale trebuie sa ofere noi posibilitati in domeniul comunicatiilor electronice", explica Thomas E. Leavey, Director General al Biroului International al UPU intre 1995 si 2004. Thomas E. Leavey a predat stafeta de la conducerea Uniunii Postale Universale (UPU) catre Edouard Dayan, prin ceremonia desfasurata la 29 septembrie 2004, in cadrul Congresului International UPU, desfasurat la Bucuresti. In urma cu 131 de ani, la data de 9 octombrie 1874, 22 de state se reuneau la Berna pentru a pune bazele Uniunii Postale Universale. Din partea Romaniei participa la vremea aceea George Lahovary, care a si semnat din partea tarii noastre tratatul de infiintare a Uniunii. Cum in acea perioada Romania nu era tara independenta, aderarea la UPU, alaturi de Turcia, pe picior de egalitate a fost considerata o demonstratie de independenta. Uniunea Postala Universala a devenit la 1 iulie 1948 o institutie specializata a Organizatiei Natiunilor Unite. O data la patru ani se intruneste Congresul Uniunii Postale Universale. Dupa Washington, Seul si Beijing si dupa o perioada de 20 de ani, acesta s-a desfasurat in 2004 din nou in Europa si pentru prima oara intr-o tara a Europei Centrale si de Est; Bucurestiul a fos asadar anul trecut Capitala mondiala a Postelor.

CONGRESUL UPU. "Am avut la dispozitie mai putin de doi ani pentru organizarea Congresului, in timp ce toate celelalte tari care au gazduit editiile precedente au avut cate cinci ani. Peste 2.000 de delegati din 164 de tari au participat la Bucuresti, in principal pentru a redefini strategia postala mondiala. De asemenea, au venit in Romania peste 70 de oficiali, dintre care 50 de ministri si secretari de stat din domeniul postei si comunicatiilor", au anuntat atunci organizatorii Congresului. In calitate de tara organizatoare, Romania a preluat prin Gabriel Mateescu presedintia Consiliului de Administratie al UPU, pana la urmatorul Congres, care va avea loc in 2008 la Nairobi, Kenya. Rolul sau este determinant in asigurarea continuitatii activitatii UPU si supravegherea indeplinirii functiilor de reglementare, administrative si legislative.

Congresul UPU este autoritatea suprema a Uniunii, adunand, o data la patru ani, plenipotentiarii celor 190 tari membre. Functia sa este in principal legislativa, de alegere a membrilor Consiliului de Administratie si a Consiliului de Exploatare Postala, a directorului general si de stabilire a bugetului Uniunii. Romania a gazduit lucrarile acestei organizatii mondiale in anul 2004.

In perioada dintre congrese, activitatea Uniunii este asigurata de cele doua organe permanente - Consiliul de Administratie, ale carui lucrari vizeaza politica de ansamblu a Uniunii, si Consiliul de Exploatare Postala, care asigura actualizarea Regulamentelor de aplicare a Actelor UPU cu caracter operational, economic si de cooperare tehnica.

LEGISLATIE EUROPEANA

In Romania, legislatia postala a fost actualizata in baza Directivei postale europene, iar serviciile postale au fost partial liberalizate. Posta Romana a obtinut licenta individuala de operare a serviciilor care fac parte din sfera serviciului universal. De asemenea, Posta Romana este operatorul postal roman care isi asuma responsabilitatea pentru problemele de ordin operational si economic ce revin Romaniei din semnarea actelor UPU.

RETEA DE DISTRIBUTIE

Serviciul postal reprezinta o parte importanta a vietii de zi cu zi a fiecarei persoane. Chiar si in era comunicatiilor electronice posta ramane, pentru milioane de oameni, cel mai accesibil mijloc de comunicare. Serviciile postale, oferite de cele 190 de tari membre ale Uniunii Postale Universale, formeaza cea mai mare retea fizica de distributie din lume. Mai mult de 6 milioane de salariati lucreaza in peste 700.000 de unitati postale pentru a asigura prelucrarea si distribuirea anuala a peste 430 de miliarde de trimiteri in toate colturile lumii. Grupul tarilor industrializate prelucreaza aproape 72% din traficul postal international, acesta fiind urmat de regiunea Asia Pacific cu 11%, in timp ce Europa Centrala si de Est are un trafic de 5%.

PROIECT CONSTITUIRE UPU

Proiectul de constituire a Uniunii Postale Universale ii apartine lui Henri de Stephan, oficial al Confederatiei Germaniei de Nord. Supus dezbaterilor Conferintei intrunite la Berna, la care au participat reprezentantii a 22 de state, proiectul s-a finalizat prin semnarea primului tratat international care va consacra o legislatie postala universala. Prin unicitatea teritoriului sau, Uniunea Postala Universala confera serviciilor postale caracter de universalitate. UPU a devenit la 1 iulie 1948 institutie specializata a Organizatiei Natiunilor Unite. Prin George Lahovary, Romania este unul din semnatarii tratatului de aderare si, implicit, unul din membrii fondatori ai UPU.
×