x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Vărsta: intre două teorii

Vărsta: intre două teorii

de Raluca Grintescu    |    05 Aug 2007   •   00:00
Vărsta: intre două teorii

Francezul LeBeau a descoperit teoria conform căreia vărsta unui animal nu corespunde cu teoria "celor şapte ani".

Francezul LeBeau a descoperit teoria conform căreia vărsta unui animal nu corespunde cu teoria "celor şapte ani".

Toată lumea cunoaşte teoria "celor şapte ani": un an din viaţa unui căine este echivalent cu şapte ani din viaţa unui om. Dar ia găndiţi-vă la următoarea chestiune: căţi copii de 7 ani sunt maturi sexual şi totodată capabili de reproducere? Este puţin probabil ca o pisică sau un căine să aibă pui la o vărstă mai mică de 1 an sau mai mare de 10 ani, la fel cum oamenii nu pot avea copii la o vărstă mai mică de 7 ani sau mai mare de 70. Acest sistem pare simplu pentru cei care vor să afle numărul de ani al unui necuvăntător, insă procedeul se aplică din ce in ce mai puţin in ziua de azi.

MĂSURĂTORI. La inceputul anilor ’50, un veterinar francez pe nume LeBeau a formulat un sistem prin care a stabilit noi reguli de numărătoare in ceea ce priveşte vărsta animalelor. Teoria lui LeBeau susţine că primul an din viaţa unui căine/unei pisici este echivalent cu primii 15 ani din viaţa unui om, ţinănd cont de perioada pubertăţii, specifică fiecărei rase. Iar cel de-al doilea an din viaţa unui animal echivalează cu 24 de ani din viaţa unei persoane. După primii doi ani, fiecare an din viaţa unui animal va fi echivalat cu patru ani din viaţa unui om. De exemplu, vărsta de şase ani pentru un căine/o pisică poate fi echivalată cu vărsta unui om de 40 de ani.

SPERANŢĂ. Această ecuaţie rămăne valabilă doar pănă la vărsta de 14 ani, existănd insă şi cazuri in care animalele işi depăşesc durata maximă de viaţă din punct de vedere biologic. De pildă, durata maximă de viaţă a unui om este de 110 ani, a unei pisici in jur de 15 şi a unui căine, de 29 (a nu se confunda cu speranţa de viaţă). In acest caz vom calcula astfel: fiecare an de viaţă al unui animal trecut de 14 ani se va echivala cu 2,5 ani din viaţa unui om şi doar cu doi ani din viaţa unei pisici. S-a demonstrat că o grijă mai mare pentru sănătatea animalului de companie, implicarea in diverse activităţi sociale şi psihologice determină creşterea duratei lui de viaţă.

Căine Pisică Om

1 1 15

2 2 24

3 3 28

4 4 32

5 5 36

6 6 40

7 7 44

8 8 48

9 9 52

10 10 56

15 17 74,5

16 18 77

×
Subiecte în articol: viata pagina lui zdreanta vărsta