x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Votcă pentru câştigători

Votcă pentru câştigători

de Simona Chiriac    |    Carmen Dragan    |    11 Feb 2009   •   00:00

Câştigătorii de anul acesta ai premiilor Oscar vor fi răsplătiţi nu numai cu deja celebra statuetă, ci şi cu... sticle de votcă. Dar nu orice fel de votcă, ci una considerată a fi cea mai rafinată, irezistibilă şi scumpă.



Se pregăteşte doar în Franţa, în celebra regiune Cognac, din ingredientele cele mai alese. De exemplu, grâul este similar cu cel folosit pentru pregătirea celebrelor foitaje franţuzeşti, iar distilarea are loc în cinci etape, asigurându-se astfel un maximum de gust şi de aromă. Apa pură de izvor este filtrată prin calcar din regiunea Champagne, apoi este adăugată în procesul de fabricaţie. Fiecare serie de votcă în parte este gustată de un "maestru" care decide dacă este gata să plece către consumatorii din întreaga lume. (S.C.)


Expo AgroAliment

În perioada 5-8 martie, oraşul Iaşi va găzdui un important târg specializat în agricultură, industrie alimentară, ecologie şi protecţia mediului. Unele dintre produsele ce vor fi expuse sunt destinate protecţiei mediului sau domeniului zootehniei.
O serie de produse din industria alimentară sunt considerate a fi ecologice, bucurându-se de mare interes printre consumatori. Aceştia vor putea achiziţiona, la preţuri promoţionale, mezeluri sau conserve de carne, produse lactate, brânzeturi, băuturi etc. (S.C.)


Controale în pieţe

De la 1 februarie intră în vigoare o serie de norme care prevăd condiţiile de vânzare în pieţe a produselor alimentare. Astfel, laptele, ouăle, carnea sau peştele vor putea fi comercializate doar dacă au fost înregistrate la autoritatea sanitar-veterinară şi dacă respectă anumite condiţii de igienă (manipularea lor de către persoane sănătoase, transportarea acestora în recipiente potrivite, care nu sunt murdare sau ruginite). O mare importanţă este dată şi etichetei care trebuie să menţioneze o serie de date precum: producătorul, denumirea produsului, originea, data, condiţiile de păstrare, dar şi alte informaţii necesare. (S.C.)


Sărbătoarea vinului

În prima zi din februarie, la Alexandria, în judeţul Teleorman, a avut loc tradiţionala sărbătoare a viţei-de-vie şi a vinului - "Zarezan". Punctul central al manifestării l-a constituit ritualul prin care se meneşte o recoltă bogată. Gospodarii au mers în vie şi au tăiat corzi de viţă din patru colţuri ale viei, apoi au petrecut până la lăsarea serii cu mâncare şi sticle de băutură, îngropate în pământ încă de cu toamna. Ca şi în ceilalţi ani, organizatorii au invitat ansambluri folclorice din oraşele bulgăreşti Svishtov şi Balene. De asemenea, s-au organizat expoziţii de vinuri  şi mese rotunde. (S.C.)


Guacamole

Persoanele care plantează şi importă avocado în Statele Unite au aşteptat cu sufletul la gură campionatul de fotbal american, de la data de 1 februarie. Americanii consumă în această zi, în faţa televizorului, o cantitate impresionantă de guacamole, un preparat pe bază de avocado, zeamă de lămâie, chimen, măsline, coriandru şi sare. "Este ziua în care se consumă milioane de avocado", a afirmat preşedintele producă­torilor, José Luis Obregon. (C.D.)


Specialităţi africane

Supă de piton sau de varan, breze de viperă sau de crocodil: reptilele de tot felul au devenit spe­ciali­tatea "restaurantului gră­dină-zoologică" în aer liber din Abidjan, Coasta de Fildeş. Aici vine lume de toa­­te felurile ca să mă­nânce "carne fragedă". Patronul său spune că l-a deschis ca să revitalizeze gastronomia africa­nă. Personalul restaurantului pro­pune clienţilor o gamă variată de reptile la un preţ de doar 4,5 euro porţia. (T.C.)


Aleile cu... brânză

De vineri, 6 februarie, până luni, 9 februarie, localitatea Clermont Ferrand, din Franţa, a fost gazda unui salon cu tema "Aleile brânzei". Contra unei taxe, 45.000 de vizitatori au trecut pragul Grand Halle d'Auvergne din localitate. Au fost prezenţi 40 de specialişti ai brânzei, care au prezentat diferite sortimente, cum ar fi mascarpone, brânza cremă ita­liană sau cea antică, feta. Cei prezenţi au putut afla numeroase reţete pe bază de brânză, cum ar fi escalop sau sufle. (C.D.)

×
Subiecte în articol: food world