x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Vrajitorul pofticios

Vrajitorul pofticios

18 Ian 2005   •   00:00

BUCATARIA COPIILOR

MONICA ANDRONESCU

A fost odata ca niciodata, ca de n-ar fi nu s-ar povesti, un cartof nazdravan. Nefiind un cartof ca toti cartofii, intr-o zi el a plecat in lumea larga sa-si caute norocul si sa le faca dreptate tuturor cartofilor napastuiti de soarta. Si o sa vedeti ca el avea intru totul dreptate. Un vrajitor pofticios, descoperind intr-o zi gustul cartofilor prajiti, a continuat sa manance in fiecare zi, pana cand s-a ingrasat asa de tare, ca nu s-a mai putut misca. Arata ca un balon urias si oricand era in pericol sa plesneasca. rAzbunarea. Atunci s-a hotarat sa se razbune si a aruncat asupra tuturor copiilor o vraja prin care sa-i faca sa nu mai manance nici un fel de mancare sanatoasa. Asa se face ca din acel moment nu mai puteai gasi, oricat ai fi cautat, vreun copil care sa mai vrea sa manance piure de legume sau salata de fructe sau sa bea laptic. Gustul bun al tuturor alimentelor palea atunci cand venea vorba de cartofii prajiti. Vrajitorul era bucuros nevoie mare. Inca putin si toti copiii aveau sa fie la fel de grasi ca el. Inchipuiti-va de pe acum o multime de baloane gata sa-si ia zborul. Si pana unde credeti ca ar fi ajuns? Stiind toate astea, cartoful nostru nazdravan a stat el si s-a gandit bine de tot, dar nevenindu-i nici o idee s-a hotarat sa mearga si la prietenul lui morcovul, ca poate o fi mai destept. Cum la morcov acasa era si cumatra telina, s-au asezat toti trei la sfat si toata noaptea au pus la cale un plan indraznet, ca sa-i vina de hac vrajitorului. capcana. Stiindu-l pofticios peste masura, istetul de morcov la ce s-a gandit? Sa se puna ei cu totii si sa faca un piure de legume, cel mai gustos din lume, si dupa aceea, vesela vrajitoare care e sfecla rosie, sa toarne o picatura din dulceata ei fermecata. Daca vrajitorul ar manca din acest amestec, vraja cea rea si-ar pierde puterea. Dar nu era el asa de usor de pacalit. Trebuia ca mancarea sa-l tenteze atat de tare, incat sa nu-i poata rezista. Salvarea. De data asta, cartoful a avut ideea salvatoare. Toate legumele din lume, de toate culorile si toate formele, au fost convocate de urgenta pentru a colora cat mai frumos platoul. Cand au ajuns pe masa vrajitorului, stateau cu inima cat un purice. Dar... minunea s-a intamplat. Cum a zarit farfuria, s-a si repezit la ea. Si dupa ce a gustat o data, nici ca s-a mai putut opri...

SUPA CREMA DE LEGUME
  • INGREDIENTE: un litru de supa de pasare 3 cartofi marisori, o ceapa, 3 morcovi, o telina, un pastarnac, un ardei, o mana de fasolica verde, frunze de patrunjel

  • PREPARARE:
  • Se fierb bine toate legumele si se paseaza pana devin un amestec omogen. Apoi se adauga supa de pasare care nu trebuie sa fie foarte grasa si putina sare. Se mai lasa la fiert inca 15 minute si la sfarsit se presara patrunjelul taiat. Se serveste cu crutoane.

    POFTA MARE!
    SUPA. Copilul dvs. va fi mult mai fericit si va gasi supa mult mai atragatoare daca aceasta ii va fi servita din farfurioare sau boluri colorate, ca sa se evite monotonia. Si tacamurile trebuie sa fie asortate, iar servetelele, asemenea.

    CULORI. Puteti folosi ardei de culori diferite si e bine sa pastrati cateva felioare nepasate care vor arata in supica precum niste margelute.

    MODELE. Daca aveti rabdare, puteti face acelasi lucru cu cateva felioare de morcov sau pastarnac pe care sa le taiati in forme diferite: stelute, floricele etc.

    CRUTOANE. Crutoanele serviti-le separat, pe o farfurioara, si lasati-l pe copil sa si le adauge singur in supa. Astfel ii veti da impresia ca a facut o treaba importanta.
    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul