x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul "Vreau să fac din «In vitro» film"

"Vreau să fac din «In vitro» film"

de Oana Monoran    |    04 Noi 2007   •   00:00
"Vreau să fac din «In vitro» film"
Sursa foto: Dan Vezentan /

Un regizor şi un scriitor. Regizorul este Florin Piersic Junior. Scriitoarea - Daniela Raţiu, o autoare din Timişoara. Romanul "In vitro", a apărut anul trecut la Cartea Romănească. Urmează filmul!

Un regizor şi un scriitor. Regizorul este Florin Piersic Junior. Scriitoarea - Daniela Raţiu, o autoare din Timişoara. Romanul "In vitro", a apărut anul trecut la Cartea Romănească. Urmează filmul!

Jurnalul Naţional: Cum s-a făcut conexiunea intre voi? Cum aţi ajuns să vreţi să realizaţi un film impreună?

Daniela Raţiu: I-am trimis lui Florin cartea mea printr-o prietenă, după ce anul trecut, fiind in Scoţia intr-un workshop de teatru, mi-am dat seama că textele mele au o componentă vizuală foarte puternică. Intorcăndu-mă din Scoţia, am inceput să bat Bucureştiul. Am discutat cu Cristi Puiu, i-am trimis romanul meu, «In vitro», lui Tudor Giurgiu, prin telefon am vorbit şi cu Nae Caranfil. Reacţia lui Florin Piersic Junior mi-a confirmat feeling-ul. Eram convinsă că, dacă un regizor va avea răbdarea şi imi va citi cartea, va vedea ceea ce e de văzut.

Florin Piersic Junior: Eu i-am răspuns după ce am citit primul capitol din carte. Am simţit nevoia să ii spun autorului că e senzaţional ce face acolo.

Jurnalul Naţional: In ce stadiu sunteţi cu proiectul?

Florin Piersic Junior:: Probabil la anul o să fie gata scenariul. După care o să-mi iau inima in dinţi şi o să mă duc la CNC (n.r. Consiliul Naţional al Cinematografiei), deşi intotdeauna acest lucru mi s-a părut un compromis, fiind acolo oameni in care nu aveam incredere. Cum să te duci să fii jurizat de persoane in care nu crezi? La ora asta insă, poate lucrurile s-au mai schimbat.

Jurnalul Naţional: Contaţi pe CNC sau vă găndiţi să faceţi un alt film cu buget mic?

Florin Piersic Junior:: Vom incerca la CNC, atăt timp căt nu va exista un producător pentru filmul acesta - iar acest lucru in Romănia cred că va fi posibil peste cel puţin zece ani. La fel, s-ar putea să-mi schimb ideea şi să vreau să fac filmul intr-un regim independent. Ar fi mai "sărăcie", dar dramaturgic este atăt de bun materialul, incăt contează mai mult să ai nişte actori valoroşi. Vreau să fac acest film şi ştiu că "In vitro", devenită scenariu, poate exista in mai multe viziuni regizorale. Sunt convins că şi alţi regizori, chiar şi din alte generaţii, dacă o vor citi, vor rămăne obsedaţi de ideea că această carte trebuie să fie film.

Jurnalul Naţional: Cum simţi cartea asta, o carte despre femei, scrisă de o femeie?

Florin Piersic Junior:: E o carte pe care o poate inţelege mai bine o femeie. Cuprinde tot ce inseamnă durerea pe care o trăieşte o femeie intr-o viaţă, toate experienţele complicate, tot ce e mai dur. Cartea ar trebui să aibă un 18 pe copertă. Dar asta nu duce cu nimic in vulgar povestea. "In vitro" este o carte pentru adulţi. 16, 20 de ani e o vărstă prea fragedă pentru aşa o carte. Trebuie să fii peste 30 de ani şi să fi trecut nişte intămplări peste tine pentru ca să reacţionezi. Dar dacă o incepi, nu o mai laşi din mănă. Şi cred că este o realizare care ne poate reprezenta cultural in orice colţ din lumea asta.

Jurnalul Naţional: Cum il vezi pe regizorul Florin Piersic Junior?

Daniela Raţiu:: In 2005, cănd a venit la Timişoara cu piesa "Sex, Drugs and Rock’n’Roll", pur şi simplu m-a lăsat mască. O revelaţie am avut şi la Fix Alert. Este un film total diferit de "stilul romănesc" de a face film.

Jurnalul Naţional: Nu e primul roman pe care l-ai scris. De ce ai crezut că "In vitro" trebuie să devină film?

Daniela Raţiu:: E o carte care mă obsedează, o poveste pe care o am in cap, imagine cu imagine.

Florin Piersic Junior:: Iţi spun şi eu de ce. Eu, cititor, atăt timp căt nu am mai simţit că geamul meu e deschis, nu am mai auzit că troleibuzul merge afară, claxoanele, alarmele şi m-am pierdut in carte, e un pariu căştigat pentru Daniela Raţiu. E imposibil ca o femeie trecută de 30 din ţara asta să nu işi descopere in carte măcar o emoţie pe care a trăit-o deja. Totul este ambalat intr-un ansamblu pe care il citesc fără să mă chinui, fără să fac eforturi supraomeneşti ca să inţeleg.

Jurnalul Naţional: Nu se feresc regizorii de ecranizări?

Florin Piersic Junior:: Mi-a fost un pic teamă in momentul in care Daniela mi-a propus să fac scenariul. De asta, m-am găndit că altcineva trebuie să preia această carte, iar apoi să ne intălnim de căteva ori toţi trei şi să "ne luăm la bătaie" pe motive de "Bă, asta de ce nu ai băgat?" sau "Asta de ce ai sărit-o?". Ar putea ieşi, in căteva luni, un scenariu solid pe care să il propunem la CNC Oricum, mi-e foarte clar că lucrurile merg prost pentru cinematografia romănească, atăt timp căt numărul de spectatori in sălile de cinematograf e mic. Deci şansele unui film sunt la televizor, unde lumea se uită pentru că e gratis. Dar, in pofida acestor neajunsuri, se pot face filme care să insemne ceva. Poate că e prematur să vorbim acum, poate filmul va fi gata abia peste un an-doi. Dar sunt convins că poate să ajute cu ceva că vorbim despre el. Multă lume care se poate implica ar trebui să citească această carte. Eu am citit-o "cu zgărcenie", capitolele ei au devenit mici scurtmetraje pentru mine. In acest roman, toate poveştile sunt dramatice. Bineinţeles, un regizor trebuie să aducă şi situaţii comice, care trebuie exploatate pentru ca publicul să nu fie atăt de izbit incăt să spună "Trebuie să plec din sală pentru că nu mai suport". E un echilibru fragil pe care eu cred că aş putea să il creez, bineinţeles impreună cu alţi căţiva oameni. Am nevoie de o echipă. E un proiect care trebuie lucrat atent.

Jurnalul Naţional: Este o poveste fără personaje principale masculine. Tu nu vei avea un rol in film?

Florin Piersic Junior:: Nu cred că am ce să joc. Nu-mi dau seama acum, dar cel puţin in două roluri ar putea juca Dorina Chiriac. Acestea sunt insă faze care urmează. Castingul trebuie făcut foarte atent. De fapt, vom alege actriţe care au confirmat şi care să facă nişte roluri extraordinare.

Jurnalul Naţional: Va fi un film de scos afară, dacă se va realiza?

Florin Piersic Junior:: Da, cred că da. Materialul este extraordinar. Cu căteva luni in urmă, traduceam o piesă şi mă găndeam că nu trebuie să ştie nimeni asta pănă nu o fac eu. Acum, văd altfel lucrurile şi cred că fiecare are dreptul la viziunea lui. Cu căt se vorbeşte mai mult despre acest roman, cu atăt mai bine. Regizorii ar trebui să fie curioşi de acest roman şi să il citească.

Jurnalul Naţional: Eşti protagonist intr-un film al lui Radu Gabrea, cel mai nou proiect al tău.

Florin Piersic Junior:: Il descopăr pe Radu Gabrea ca pe un regizor foarte capabil. Pariul pe care şi l-a propus e greu. Are, in film, numai secvenţe plan, fără tăieturi de zece minute, care se repetă ca la teatru. E un film in germană, italiană şi in romănă, iar eu sunt protagonist. Se cheamă "Călătoria lui Gruber", acţiunea are loc in timpul celui de-al doilea război mondial. Am filmat in Bucureşti, Iaşi şi Suceava, alături de Claudiu Bleonţ, Marcel Iureş şi un cunoscut actor german - Rudolf Schenk. Şi nu e deloc floare la ureche, eu a trebuit să invăţ germana. Mai am un proiect cu Teatrul Metropolis, după o piesă pe care am tradus-o, Opposites Attract. Va avea premiera la 23 noiembrie. Cam astea sunt proiectele mele fixe in aceste ultime două luni. După aceea, o să mă concentrez pe "In vitro".

Jurnalul Naţional: Ai declarat undeva că "filmul are o viaţă mai lungă decăt o piesă de teatru. Filmul bate teatrul?

Florin Piersic Junior:: Il bate, pentru că pot să mă uit şi acum la un film cu Charlie Chaplin. Sunt cazuri in care lumea işi aminteşte, după ani de zile, de o piesă de teatru, dar ce folos, pentru că alţi oameni, cei cărora le povesteşti, nu au cum să mai guste din plăcerea de a fi văzut spectacolul. Aceea rămăne o amintire.

Jurnalul Naţional: Dar cartea o bate?

Daniela Raţiu:.: Filmul poate bătea cartea. Sunt lucruri pe care filmul nu o să i le ia niciodată unei cărţi şi lucruri pe care o carte niciodată nu o să le aibă.

Florin Piersic Junior:: Nu ar trebui să fie o concurenţă. Filmul să nu facă de ruşine cartea.

"Florin Piersic Jr este un regizor care are propriul lui culoar, un drum, «nebătut» incă de nimeni. Cred că spectatorul romăn de film vrea acum poveşti şi cred că povestea din «In vitro» il poate seduce."

Daniela Raţiu

×