CONSTANTIN TANASE
Despre moartea marelui actor Constantin Tanase exista mai multe variante.
Celebrul Pastorel (Alexandru O. Teodoreanu) spunea odata despre nu mai putin celebrul sau contemporan: "Expresia lui Tanase denunta o bunatate fara de margini. E vesel si bun. E vesel pentru ca e bun".
ULTIMA STAGIUNE. Dupa o viata dedicata teatrului de revista, "cantecul de lebada" al lui Constantin Tanase s-a auzit la inceputul anului 1945. Bombardamentele care au distrus Bucurestiul in timpul razboiului au afectat si Teatrul lui Tanase, de pe Calea Victoriei. Dar maestrul isi iubea prea mult publicul pentru a nu deschide stagiunea din cauza unui asemenea... "fleac". Astfel ca a transformat Circul Paladium in sala de spectacol, unde s-a jucat ultima stagiune a "Carabusului" - compania lui Tanase. Dupa caderea cortinei, comicul, cu sanatatea subrezita, a decis sa se retraga de pe scena. Insa a ramas in atentia publicului, prin spectacolele de binefacere sau prin manifestatiile politice la care, ca o personalitate ce se afla, trebuia sa participe.
MOARTEA - VARIANTA "OFICIALA". Cartea "Constantin Tanase" scrisa de Ioan Massoff si Radu Tanase se incheie cu capitolul dedicat mortii maestrului. Se spune ca intr-o zi calda de vara, jovialul Tanase s-a racorit cu o bere in Cismigiu. Raceala licorii insa i-a provocat o amigdalita, infectia cuprinzandu-i rapid tot corpul. Curand i se vor bloca rinichii, doctorii dovedindu-se incapabili sa-i trateze uremia. In dimineata zilei de 29 august 1945, Constantin Tanase s-a stins din viata in patul lui din casa de pe Strada Putul cu Plopi nr. 10. A fost inmormantat la Cimitirul Bellu.
OMORAT DE BOLSEVICI? Ca in mai toate cazurile de celebritati trecute in nefiinta, moartea lor naste o adevarata zvonistica. In cazul lui Tanase, una dintre legendele despre moartea sa ii are in centrul atentiei pe "invadatorii" sovietici de dupa 1944. Intr-un cuplet, Tanase ar fi criticat "obiceiul" soldatilor de a "rechizitiona" obiectele din casele oamenilor si nu numai. Iata replica actorului: "Rau era cu «der, die, das»/ Da-i mai rau cu «davai ceas»/ De la Nistru panâ la Don/ Davai ceas, davai palton/ Davai ceas, davai mosie/ Haraso, tovarasie". Deranjate, autoritatile sovietice i-au interzis actorului sa mai rosteasca acel cuplet. Tanase era cunoscut pentru curajul sau de a satiriza regimul si oamenii politici din epoca lui, indiferent de culoarea politica, stiut fiind ca satira avea priza la public. Cu toate acestea, la urmatorul spectacol, Tanase a aparut pe scena imbracat cu un pardesiu, avand mainile "ornate" cu multe ceasuri. Fara a scoate un cuvant, si-a deschis pardesiul, de sub care a scos un ceas cu pendula. Cu aceasta recuzita, maestrul a anuntat: "El tic, eu tac, el tic, eu tac". Peste doua zile marele actor a fost gasit mort.
|
"Salutare si fratie
Pe timp de democratie
Ca pe timp de dictatura
Cu onorata cenzura
Destul am tacut
din gura.
Nu puteam sa spun musiu
Tot ce vreau
si tot ce stiu,
C-ajungeam la Tg. Jiu"
Cuplet rostit in 1945, la ultima stagiune a artistului |
|
|
||||
|
Citește pe Antena3.ro