x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie A cazut cortina!

A cazut cortina!

de Paula Mihailov Chiciuc    |    15 Ian 2007   •   00:00
A cazut cortina!
CONSTANTIN TANASE
Despre moartea marelui actor Constantin Tanase exista mai multe variante.

Celebrul Pastorel (Alexandru O. Teodoreanu) spunea odata despre nu mai putin celebrul sau contemporan: "Expresia lui Tanase denunta o bunatate fara de margini. E vesel si bun. E vesel pentru ca e bun".

ULTIMA STAGIUNE. Dupa o viata dedicata teatrului de revista, "cantecul de lebada" al lui Constantin Tanase s-a auzit la inceputul anului 1945. Bombardamentele care au distrus Bucurestiul in timpul razboiului au afectat si Teatrul lui Tanase, de pe Calea Victoriei. Dar maestrul isi iubea prea mult publicul pentru a nu deschide stagiunea din cauza unui asemenea... "fleac". Astfel ca a transformat Circul Paladium in sala de spectacol, unde s-a jucat ultima stagiune a "Carabusului" - compania lui Tanase. Dupa caderea cortinei, comicul, cu sanatatea subrezita, a decis sa se retraga de pe scena. Insa a ramas in atentia publicului, prin spectacolele de binefacere sau prin manifestatiile politice la care, ca o personalitate ce se afla, trebuia sa participe.

MOARTEA - VARIANTA "OFICIALA". Cartea "Constantin Tanase" scrisa de Ioan Massoff si Radu Tanase se incheie cu capitolul dedicat mortii maestrului. Se spune ca intr-o zi calda de vara, jovialul Tanase s-a racorit cu o bere in Cismigiu. Raceala licorii insa i-a provocat o amigdalita, infectia cuprinzandu-i rapid tot corpul. Curand i se vor bloca rinichii, doctorii dovedindu-se incapabili sa-i trateze uremia. In dimineata zilei de 29 august 1945, Constantin Tanase s-a stins din viata in patul lui din casa de pe Strada Putul cu Plopi nr. 10. A fost inmormantat la Cimitirul Bellu.

OMORAT DE BOLSEVICI? Ca in mai toate cazurile de celebritati trecute in nefiinta, moartea lor naste o adevarata zvonistica. In cazul lui Tanase, una dintre legendele despre moartea sa ii are in centrul atentiei pe "invadatorii" sovietici de dupa 1944. Intr-un cuplet, Tanase ar fi criticat "obiceiul" soldatilor de a "rechizitiona" obiectele din casele oamenilor si nu numai. Iata replica actorului: "Rau era cu «der, die, das»/ Da-i mai rau cu «davai ceas»/ De la Nistru pan’ la Don/ Davai ceas, davai palton/ Davai ceas, davai mosie/ Haraso, tovarasie". Deranjate, autoritatile sovietice i-au interzis actorului sa mai rosteasca acel cuplet. Tanase era cunoscut pentru curajul sau de a satiriza regimul si oamenii politici din epoca lui, indiferent de culoarea politica, stiut fiind ca satira avea priza la public. Cu toate acestea, la urmatorul spectacol, Tanase a aparut pe scena imbracat cu un pardesiu, avand mainile "ornate" cu multe ceasuri. Fara a scoate un cuvant, si-a deschis pardesiul, de sub care a scos un ceas cu pendula. Cu aceasta recuzita, maestrul a anuntat: "El tic, eu tac, el tic, eu tac". Peste doua zile marele actor a fost gasit mort.

"Salutare si fratie Pe timp de democratie Ca pe timp de dictatura Cu onorata cenzura Destul am tacut din gura. Nu puteam sa spun musiu Tot ce vreau si tot ce stiu, C-ajungeam la Tg. Jiu"
Cuplet rostit in 1945, la ultima stagiune a artistului

LA PARIS, SUCCES... DE NAS

In cartea dedicata vietii si creatiei actorului Tanase, reeditata de trei ori, autorii (Ioan Massoff si Radu Tanase) au enumerat printre succesele internationale ale comediantului si premiul obtinut pe scena teatrului parizian "Comedia Franceza": un aparat de radio. De altfel, un adevarat castig in acea epoca de inceput a tehnicii. Interesant este faptul ca premiul nu a rasplatit vreuna dintre prestatiile sale, ci faptul ca, la concursul organizat ad-hoc de spectatori, Tanase a fost desemnat "actorul cu cel mai mare si mai bine proportionat nas".

INCEPUTUL UNEI CARIERE DE SUCCES

Constantin Tanase s-a nascut la 5 iulie 1880 la Barlad. Se spune ca de la mama a mostenit viitorul comediant talentul artistic. Dupa venirea in Bucuresti, ca student la Conservator, Tanase facea figuratie la Teatrul National (1904). Dupa finalizarea studiilor, a jucat la National, dupa care s-a alaturat unor trupe ambulante. In 1919 a infiintat gradina Teatru de vara "Carabus" cu "sali" arhipline pana la desfiintare (1939). Dupa 1945, teatrul a functionat sub diverse denumiri, in 1990 primindu-si titulatura, valabila si azi, de Teatrul de Revista "Constantin Tanase".

ALATURI DE ACTORI PANA LA CAPAT

O ultima varianta a mortii lui Constantin Tanase este cea propusa de regizorul Manole Marcus. In filmul "Actorul si salbaticii" (1974), personajul principal - Costica Caratase (interpretat de Toma Caragiu) - era bolnav de inima. Ultimul sau spectacol se anunta un succes desavarsit, in care Caratase urma sa satirizeze nazismul. Pe parcursul filmului, realizat in timpul regimului comunist, se observa accentuarea unor note cu vadit caracter propagandistic. Haituit de legionari - adepti ai lui Hitler - , Costica Caratase incearca sa-si duca rolul (il intruchipa pe dictatorului celui de-al treilea Reich) la bun sfarsit. Insa boala nu-l lasa, el reusind doar sa adreseze spectatorilor un apel de a opri "ciuma verde". Chemat pe scena de aplauzele frenetice ale spectatorilor, face un infarct in culise. Criticii timpului au remarcat ca regizorul a "scapat" de mai multe ori din vedere adevarul istoric. In primul rand, faptul ca nu "pe vremea lui Hitler" murise. De altfel, in lipsa unor marturii ale apropiatilor, enigma adevaratei cauze a mortii lui Constantin Tanase ramane neelucidata.
×