x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Dupa nunta

29 Mai 2005   •   00:00

Ce spune Biserica prin sfintii ei si prin preoti despre legaturile trupesti dintre barbat si femeie? Raspunde parintele Tanasache Costea de la Biserica Sfanta Ecaterina din Bucuresti.

  • de DANIELA SONTICA
  • MORALITATE
  • "Si va lasa omul pe tatal sau si pe mama sa, si vor fi amandoi un singur trup", iar "Ce a unit Dumnezeu omul sa nu desparta"
    Un cantec popular, definind in putine cuvinte ce inseamna a iubi, glasuieste asa: "Pe la poarta cui mi-e drag/Treaba n-am, dar drum imi fac". Dar intre a iubi si a avea relatii sexuale cu cineva este o diferenta mare, cat de la pamant la cer. Mai bine spus, este diferenta dintre acordul oamenilor interesati de trairea clipei de placere si voia lui Dumnezeu in legatura cu aceasta.

    Multi cred ca daca ne iubim, orice manifestare a acestei iubiri este binevenita. Desigur, daca avem in vedere doar viata pamanteasca, fara perspectiva vesniciei, intr-adevar, nu mai conteaza cum traiesti si nici cu cine. Insa lui Dumnezeu nu-i place desfranarea. Stim aceasta citind Decalogul, in care se spune "Sa nu fii desfranat". Iar crestinismul, care este o religie a iubirii, ne indeamna la iubire curata, binecuvantata de Dumnezeu prin casatorie.

    CU BINECUVANTARE. "Unul dintre pacatele cel mai des intalnite in zilele noastre este cel al desfranarii. Noi, oamenii, fata de toate vietatile pamantului, avem o menire speciala, de a trai in viata conjugala, cu binecuvantare de la Dumnezeu.

    Ceea ce este in afara binecuvantarii lui Dumnezeu este pacat. Se numeste desfranare atunci cand nici unul dintre cei doi nu este casatorit si preadesfranare, atunci cand cel putin unul este casatorit", spune parintele Tanasache Costea, spiritualul Facultatii de Teologie Ortodoxa din Bucuresti si parohul Bisericii Sfanta Ecaterina.

    SA NU TRAIM INTAMPLATOR. "Bine ar fi, asa cum spune Sfanta Scriptura, ca barbatul sa stie de o singura femeie, iar femeia de un singur barbat. Ispitele sunt mari, dar trebuie sa ne luptam, sa nu traim asa, cu cine apucam. Foarte multi oameni cred ca problema sexuala tine in primul rand de organele sexuale, dar eu cred ca cel mai important organ sexual este creierul. Adica intalnirea aceasta dintre doi oameni trebuie facuta cu cap, nu la voia intamplarii", considera parintele Costea. Acelasi parinte spune: "Domnul Iisus Hristos spune ca pacatul desfranarii este un pacat care ataca chiar trupul, care este un templu al Duhului Sfant. Trupul nu este al nostru, ni l-a dat Dumnezeu, si chiar Domnul Hristos a luat acest trup spre mantuirea noastra, de aceea nu trebuie sa ne batem joc de el. Cei care si-au dat seama ca e pacat si s-au pocait, cum s-a intamplat cu Maria-Magdalena sau cu Maria Egipteanca, si-au indreptat cu adevarat viata si s-au mantuit". De asemenea, "barbatul si femeia sa se veseleasca unul de altul, dar nu cu pacate impotriva firii, cum au fost ale Sodomei si Gomorei. Toate trebuie facute cu binecuvantare. Sa ramanem in ascultarea bisericii prin duhovnicul nostru". Despre avort, care este atat de raspandit in tara noastra, parintele spune ca, daca ar fi mai multa credinta in Dumnezeu, n-ar mai fi atat de mult practicat. "Si metodele de contraceptie sunt tot un pacat, deoarece ele sunt un avort premeditat. Tot la viata atenteaza."

    FUGITI DE DESFRANARE!
    Sfantul Apostol Pavel, in Epistola I catre Corinteni, scrie urmatoarele: "Nu va amagiti: nici desfranatii, nici inchina-torii la idoli, nici adulterii, nici malahienii, nici sodomitii, nici furii, nici lacomii, nici batjocoritorii, nici rapitorii nu vor mosteni imparatia lui Dumnezeu". In aceeasi scrisoare, Apostolul mai spune: "Fugiti de desfranare! Orice pacat pe care-l savarseste omul este in afara de trup. Cine se deda insa desfranarii pacatuieste in insusi trupul sau. Sau nu stiti ca trupurile voastre sunt temple ale Duhului Sfant care este in voi, pe care-L aveti de la Dumnezeu si ca voi nu sunteti ai vostri?".

    INFIDELITATEA SLABESTE LEGATURA DINTRE SOT SI SOTIE
    "Infidelitatile nu intaresc relatia de cuplu, asa cum gresit cred unii. Este o ispita, poate ii intaresc pe moment, dar dupa aceea, ii distrug definitiv. Se intaresc spre pacat. Este o durere pentru noi ca multi tineri in loc sa se uite atent in ochii celui cu care s-au casatorit se uita in ochii altuia. Sotul sau sotia reprezinta un dar de la Dumnezeu", spune parintele Tanasache Costea (foto), de la Biserica Sfanta Ecaterina.

    SOLUTII DUHOVNICESTI LA CRIZE ACTUALE
    "Criza vietii de familie este un fenomen general in lume, ca urmare a slabirii credintei in Dumnezeu. Mijloacele de intarire a familiei crestine sunt cele cunoscute din totdeauna: mai multa credinta in Dumnezeu, mai multa rugaciune, post, spovedanie regulata, Sfanta Impartasanie cu randuiala, citirea cartilor sfinte si nastere de copii", spunea marele duhovnic Ilie Cleopa. Iar parintele Teofil Paraianu de la Manastirea Sambata de Sus spune ca "o iubire desacralizata poate fi recuperata numai in masura in care cineva o recunoaste a fi astfel. Daca o socoteste normala, nu poate fi recuperata. Se taraste la nivelul omului care se angajeaza la acea iubire desacralizata, pentru ca toate ale omului sunt la masurile la care se gaseste omul".

    ×
    Subiecte în articol: dumnezeu editie de colectie