x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Idolii

de Mihai Stirbu    |    19 Sep 2005   •   00:00
Idolii
REGII SOSELELOR
Se strecoara printre bolizi. Cu ochii inchisi face o parcare laterala. La semafor nu asteapta sa fie claxonata, stie exact cand trebuie sa o goneasca. E idolul meu intr-ale sofatului. De curand si-a luat carnetul si e... femeie.

Am marele noroc, zic eu, ca nu am carnet, asa ca de fiecare data cand trebuie sa fac un drum mai lung apelez la bunavointa cunoscutilor care poseda auto. Ocup locul mortului si incerc sa ma relaxez. Dar pot? Ca si aud: "Blondo, taie-o, ce astepti?!" Soferi si soferite, care sunt mai buni? 7% dintre romanii carora li s-a adresat aceasta intrebare s-au abtinut. 36% dintre respondenti afirma ca nu sunt diferente. 41% spun ca barbatii sunt cei mai buni, iar 16% sunt de parere ca femeile ar avea aceasta calitate.

MODEL. Ei bine, la intrebarea "Aveti un idol al sofatului?" 72% au spus Nu, 10% s-au abtinut si 18% au raspuns afirmativ. Acesti 18% au fost rugati sa spuna care este acea persoana. 63% l-au indicat pe pilotul de formula 1, Michael Schumacher (foto medalion). 10% vad in partenerul de viata idolul lor, 5% a intrunit Kimi Raikkonen, pilotul celor de la McLaren-Mercedes. Pe urmatoarele locuri, cu 3 procente fiecare, se situeaza "micul print al volanului", brazilianul Ayrton Senna si romanasul nostru Mihai Leu. 3% vad in frate un model, iar 13% dintre subiecti au indicat pe altcineva. Leu a primit vestea cu bucurie, mai ales ca Senna este si idolul lui, insa crede ca rezultatele acestui clasament contin si o doza de subiectivism fiindca suntem in Romania. "Cred ca pe multi ii surprinde ca pe sosea nu merg asa de tare cum se asteapta. Sincer sa fiu, fiecare trebuie sa se gandeasca si la el, dar si la cei din jur. Este foarte important sa fii atent sa nu incurci pe altii fiindca astfel se ajunge la accidente. Nu trebuie sa incerce nici unul sa mearga mai mult decat simte el ca poate", ne-a sfatuit Leu.

SE POATE. Despre problematica "cine conduce mai bine - barbatul sau femeia?", fostul campion mondial de box crede ca lumea este influentata sa spuna ca barbatii sunt mai buni, dar crede ca lor le place mai mult sa conduca. "Sunt si femei care conduc foarte, foarte bine, mai bine decat multi barbati", adauga pilotul. Cand era copil, tatal lui il tinea in brate si conducea o Lada 1200. La 9-10 ani deja mergea singur cu masina pe camp. "Titlul mondial la box inseamna pentru mine extraordinar de mult si la raliu ca sa ajungi la acest nivel cred ca trebuie sa incepi de mic copil."

Click pentru a mari imaginea
Dumneavoastra aveti un idol al sofatului? Daca da, cine este?
  • Pe primul loc in randul celor care au un idol al sofatului este germanul Michael Schumacher. El ocupa in prezent locul 3 in clasamentul mondial al pilotilor.
  • LOCUL IV IN CLASAMENT: AYRTON SENNA SAU "MICUL PRINT AL VOLANULUI"


    Senna (foto) s-a nascut la Sao Paulo. La 17 ani devenea campionul Americii de Sud la carting si pleca in Europa pentru a concura in "Formula Ford" si Formula 3. Ca pilot de Formula 1, s-a bucurat de un succes si mai rasunator. In mai putin de zece ani, Senna a ajuns unul dintre cei mai de succes piloti de curse ai tuturor timpurilor, cu 161 starturi in cursele de Grand-Prix, 65 de plecari din pole-position si trei titluri de campion mondial. Tanarul si inflacaratul Senna, pentru care nu conta nimic altceva decat victoria, era acum unul dintre cei mai hotarati rivali ai marelui pilot Alain Prost. Duelul a capatat o nota personala, in special dupa ce Senna si Prost au devenit colegi de echipa la McLaren. Acum conta fiecare punct. Fiecare victorie trebuia sa ii demonstreze celuilalt cine era cel mai bun. In anul 1994 insa, duelul care continua si dincolo de pista de curse, s-a incheiat brutal. In cursa de la Imola, la data de 1 mai, Ayrton Senna a intrat in coliziune cu un zid de beton in curba Tamburello, cu o viteza de aproximativ 320 km/h. Ranile provocate in urma impactului s-au dovedit fatale, pilotul incetand din viata dupa numai cateva ore.

    SI DATE... Din 18% dintre cei care au declarat ca au un idol al sofatului: barbatii au declarat in numar de 24 procente ca nu au un idol al sofatului. Femeile au declarat acelasi lucru in numar de 13%. Categoria de varsta 56 de ani si peste a intrunit 20% la varianta "Da". Doar 1% dintre cei care au studii peste liceu au si un idol al sofatului. 38% dintre banateni admira pe cineva in acest sens. Conform sondajului realizat de CURS, cei care au venituri peste medie au timp sa observe ce se intampla in jurul lor, astfel ca 23% dintre acestia isi ghideaza principiile de sofat dupa un pilot, ruda, prieten...

    ARTA SOFATULUI SI ALCOOLUL


    Specialistii spun ca intr-un accident de masina exista trei tipuri de impact. Primul este intre autovehicul si obiectul de care se loveste, al doilea este intre corpul uman din interior si habitaclul masinii, iar al treilea este intre organele interne ale ocupantului autovehiculului. 53% dintre soferii romani nu au avut nici un fel de accident la volan. 28% au avut un accident, dar a fost unul minor, fara victime sau pagube deosebite. 6% au trecut printr-un accident grav, dar care nu s-a soldat cu victime. Un singur procent din respondenti a avut accident grav, cu victime omenesti.

    CAMPIONII. Persoanele de peste 56 de ani au avut cele mai multe accidente minore, iar soferii intre 18 si 30 de ani - cele mai multe din categoria celor grave, dar fara victime. Conducatorii auto cu cele mai multe studii au avut si cele mai multe accidente minore. Dobrogenii au cele mai multe accidente minore, dar banatenii sunt campionii accidentelor cele mai grave.

    INFLUENTA ALCOOLULUI. Persoanele cu studii peste liceu reprezinta categoria cea mai numeroasa de soferi care se urca la volan sub influenta alcoolului. 10% dintre acesti soferi mai educati recunosc faptul ca au condus bauti, fata de numai 6% dintre conducatorii auto cu studii medii si doar 3% dintre soferii care nu au nici studii liceale. De doua ori mai multi romani care au venituri peste medie conduc sub influenta alcoolului, fata de cei care au mai putini bani.

    FEMEILE SE ABTIN MAI BINE. 77% dintre conducatorii auto din Romania au declarat specialistilor CURS ca nu au condus niciodata sub influenta alcoolului. Doar 6% recunosc ca li s-a intamplat sa se urce la volan dupa ce au baut alcool, iar 17% dintre participantii la sondaj au refuzat sa dea un raspuns la intrebarea "Vi s-a intamplat vreodata sa conduceti sub influenta alcoolului?". 11% dintre barbati recunosc faptul ca au condus dupa ce au consumat alcool, fata de numai 1% dintre femeile cu permis de conducere. De asemenea, 7% dintre persoanele cu varsta intre 31 si 55 de ani spun ca au condus dupa ce au baut, fata de numai 3% dintre soferii de peste 56 de ani. 6% dintre soferii de pana in 30 de ani au condus sub influenta alcoolului. (Catalin Pruteanu)

    Click pentru a mari imaginea
    Vi s-a intamplat sa conduceti sub influenta alcoolului?
  • 77% dintre respondenti au declarat ca nu au condus niciodata sub influenta alcoolului
  • 6% au recunoscut ca s-au urcat la volan dupa ce au baut
  • ×