x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Inca straluceste Luceafarul

Inca straluceste Luceafarul

15 Mai 2005   •   00:00

In goana lor zilnica, romanii au gasit totusi cateva minute in care sa raspunda, cu responsabilitate sau nu, la intrebarile care le-au fost adresate la un sondaj de opinie.

  • de LORETA POPA
  • A FSOT ODATA…
  • Poetul nostru nepereche, Mihai Eminescu, asa cum il stie o lume intreaga
    Conform sondajului comandat de Jurnalul National, 9,6% din romani spun ca personalitatea culturala cea mai iubita ramane poetul nostru national, Mihai Eminescu. Daca luam in considerare lumea nebuna in care traim si goana nabadaioasa a romanilor dupa kitsch, care nu exista de ieri, de azi la noi, este incredibil ca si-a mai adus aminte cineva de poezie, de Eminescu.

    POEZIE. De 100 si ceva de ani, poetul nostru nepereche a fost si, iata, ramane pe locul 1 in topul preferintelor romanilor, cuceriti probabil de frumusetea catrenelor sale. Inzestrat de Bunul Dumnezeu cu atatea calitati, lui Eminescu i-a fost dat sa devina Luceafarul poeziei romanesti, dar si purtator al unui stigmat nedrept. Multi romani de buna-credinta traiesc intru adoratie pentru Eminescu, lecturand cu mintea si sufletul pagini din creatia sa nemuritoare. Mihai Eminescu s-a nascut la 15 ianuarie 1850. Este fiul caminarului Gheorghe Eminovici si al Ralucai Eminovici, fosta Iurascu. Si-a petrecut copilaria la Botosani si Ipotesti, in casa parinteasca, intr-o totala libertate de miscare si de comuniune cu oamenii si cu natura, stare evocata cu adanca nostalgie in poezia de mai tarziu. Se stinge din viata la 15 iunie 1889 in casa de sanatate a doctorului Sutu. E inmormantat la Bucuresti, la Cimitirul Bellu.

    ACELASI GRAI. "Eminescu este cel dintai scriitor roman care scrie catre toti romanii intr-un grai pe care romanii de oriunde il pot recunoaste ca al lor", spunea si marele istoric N. Iorga despre poetul national. Nu trebuie sa fii mare specialist pentru ca sa-ti dai seama ca Eminescu va ramane astrul luminos al literaturii noastre, poezia sa definindu-ne ca natie. In urma acestui sondaj, un lucru inedit ne-a ridicat mari semne de intrebare: 3,3% dintre romani au pus semnul egalitatii intre Alexandru Arsinel, Mircea Dinescu si Adrian Paunescu. Sa ai sansa de a avea un personaj de talia lui Mircea Dinescu in gradina unui sondaj de opinie si sa fie ales la egalitate cu un artist cunoscut ca Alexandru Arsinel si un alt mare poet ca Adrian Paunescu ne indreptateste sa ne intrebam care sa fi fost elementul-cheie in alegerea respondentilor! Care roman nu-si aminteste de noptile pierdute dupa ’89, in fata televizoarelor, in speranta de a urmari prestatiile poetului Dinescu in celebrul CPUN, dezlantuirea totala a acestuia impotriva tuturor. Ne-a obisnuit sa sara la beregata tuturor celor care incearca sa-l tulbure. De aici si pana la intrarea sa in politica nu a mai fost decat un pas. Despre Adrian Paunescu ce mai putem spune? A fost cel care a deschis o fereastra tinerilor acestei tari catre muzica folk, catre poezie, catre iubire. Miile de fani ai Cenaclului Flacara pot depune marturie despre ce inseamna numele poetului. Dar si Adrian Paunescu a intrat in politica. Acestea sa fie motivele pentru care romanii sa ii fi pus pe aceeasi treapta?

    EGALITATE. Mai exista alte doua personalitati ale lumii culturale asezate pe picior de egalitate: Andrei Plesu - 1,2% si Irina Loghin, tot 1,2%. Suntem ferm convinsi ca este pura intamplare, singura legatura dintre cei doi fiind aceea ca au intrat in politica. Marele om de cultura Andrei Plesu nu are nevoie de nici un fel de prezentare, activitatea sa stand drept marturie. Istoric, profesor universitar, rector, domnia-sa a primit numeroase distinctii pentru activitatea sa laborioasa. De curand, si-a dat demisia din functia de consilier al presedintelui Basescu, precizand ca isi dorea sa revina in mediul culturii romane. Poate de aceea romanii au considerat ca este o personalitate culturala de apreciat. Distinsa interpreta Irina Loghin are zeci de albume de muzica populara, multi dintre noi fredonandu-i cantecele. S-a nascut la 19 februarie 1939, in comuna Gura Vitioarei. Este casatorita, are doi copii si a absolvit Scoala Populara de Arta. Profesia de baza este cea de artist liric. Tot romanul a auzit macar o data de Irina Loghin. 10% dintre cei cu venituri sub medie i-au ales pe Mihai Eminescu si Florin Piersic ca reprezentanti ai culturii, spre deosebire de doar 8% din cei cu venituri peste medie. In functie de educatia celor care au raspuns sondajului, 11% si 10% din persoanele cu studii sub liceu i-au ales pe Mihai Eminescu si Florin Piersic. Florin Piersic este cea mai apreciata personalitate culturala in Moldova si Banat, unde a fost ales de 12%, respectiv 11% din respondenti, in timp ce Eminescu a fost ales de 16% din rezidentii din Crisana-Maramures, 10% din Banat si Transilvania si 9% din Bucuresti.

    Cel mai iubit dintre romani, dupA Mihai Eminescu

    Margelatu al nostru, in cea mai cunoscuta ipostaza
    Indragitul actor Florin Piersic nu a fost degeaba protagonistul primei emisiuni intitulate "Geniali", el fiind pe locul II in acest top al personalitatilor culturale, votat de 8,8% din romani. Florin Piersic te tine de vorba, iti povesteste cate in luna si in stele, caci are si cu ce: o cariera impresionanta in cinema si in teatru. Daca te intalnesti cu Florin Piersic intr-o statie si-l intrebi de sanatate, risti sa pierzi masina sau troleibuzul. Cu atatea filme, spectacole, intamplari, bancuri, esecuri, neveste, iubite, fiecare intalnire cu el este o sarbatoare. Florin Piersic este cea mai apreciata personalitate culturala in Moldova si Banat, unde a fost ales de 12%, respectiv 11% dintre respondenti.

    CUCERITOAREA. 4,7% dintre respondenti afirma ca Stela Popescu este o personalitate culturala. Peste 45 de ani de cariera, nici o zi libera de la debut. Sute de spectacole de televiziune, la fel de multe la "Constantin Tanase" si Teatrul de Comedie. Stela Popescu face si acum ce stie mai bine: mananca teatru pe paine. A avut din interior o stare care i-a cucerit pe oameni, a fost simpatica, iar Stela si Arsinel alcatuiesc cel mai faimos, frumos si longeviv cuplu roman de actori de comedie. 10% din barbati au declarat ca Florin Piersic este cea mai apreciata personalitate culturala, in timp ce doar 8% dintre femei au vazut in el un idol. Tot 10% din barbati l-au votat pe Eminescu si 9% din femei. Stela Popescu a fost votata de 1% din barbati, in timp ce femeile au fost de acord in proportie de 7% ca distinsa artista este o mare personalitate culturala. 4,2% din respondentii romani l-au votat pe Sergiu Nicolaescu, lucru care nu ne mira, caci domnia-sa este poate cel mai fecund regizor roman, iar filmele cu celebrul comisar Moldovan si neuitatul Lascarica, interpretat magistral de Gheorghe Dinica, sunt difuzate macar o data pe an pe micile ecrane. La ora actuala, Sergiu Nicolaescu lucreaza la filmul "Cincisprezece".

    Care e personalitatea culturala (scriitor, actor, muzician etc.) din Romania pe care o apreciati cel mai mult?
  • Frapant ni s-a parut faptul ca 36% dintre respondenti au indicat alta personalitate culturala, dar optiunile acestora nu au depasit 1%
  • O alta curiozitate a sondajului realizat pe un esantion de 2.441 de persoane peste 15 ani a fost constituita de faptul ca 16,3% dintre chestionati nu au indicat nici opersonalitate culturala care sa le merite aprecierea
  • TINERII TIN CU PIERSIC
    Un segment de 8% din cei cu varste intre 15-30 de ani, care reprezinta persoane tinere si nu au vazut totusi marile roluri ale "genialului" actor, l-au ales pe Florin Piersic ca fiind personalitatea culturala cea mai apreciata, 12% - pe poetul nostru national, Mihai Eminescu, iar 4% - pe actrita Stela Popescu. Cei cu varste cuprinse intre 31 si 55 de ani il aleg, in proportie de 9% pe Florin Piersic, 9% pe Mihai Eminescu, 5% pe Stela Popescu. Cei peste 56 de ani au votat cu Florin Piersic - 9%, cu Mihai Eminescu - 9%, iar 5% cu Stela Popescu.

    OPTIUNILE ROMANILOR
    Cel putin interesant ni s-a parut faptul ca 36,0% din respondenti au avut o alta optiune in privinta celei mai apreciate personalitati din cultura romaneasca. Cel putin 8,1% nu au oferit nici un raspuns, in timp ce 16,3% din respondenti nici macar nu au raspuns la aceasta categorie. Sondajul a scos in evidenta faptul ca romanii se informeaza mai mult din audiovizual decat din presa scrisa.

    STELA POPESCU A FOST ALEASA
    A treia dintre Geniali Stela Popescu, pe locul 3 in sondaj, cu 4,7%, a fost si ea omagiata in cadrul celei de-a 3-a emisiuni "Geniali". La implinirea a 47 de ani de cariera, Antena 1 a prezentat romanilor o confesiune extraordinara despre viata si cariera actritei. Oameni cu care, de-a lungul vremii, cariera sa s-a intersectat au venit in sala si au povestit despre momente amuzante sau impresionante. Personalitatea Stelei Popescu a fascinat generatie dupa generatie de romani, cucerindu-i pe toti cu farmecul ei. "Meseria de actor mi-a umplut viata. Am in continuare un ritm infernal de lucru. Fara munca, nu as reusi sa-mi gasesc echilibrul interior", marturisea actrita. Iubita de cei mari si de cei mici, de barbati si de femei deopotriva, iata un motiv pentru care romanii au ales-o pe locul 3 in sondajul Jurnalului National.
    ×