x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Iscoditorii viitorului

Iscoditorii viitorului

de Loreta Popa    |    16 Oct 2006   •   00:00
Iscoditorii viitorului
CAUZA SI EFECT
Datul in bobi, ghicitul in stele, in cafea, in carti de joc, vorbitul cu mortii, blestemele...

De mii de ani, oamenii se straduiesc sa afle din stele, carti sau din pietre ce le aduce viitorul. Modurile de a iscodi viitorul sunt numeroase, unele de-a dreptul ciudate, altele au o minima baza stiintifica. Toate ne sunt familiare, chiar daca nu am apelat niciodata la ele. Exista opinia generala ca astrologia a luat nastere in Caldeea, de unde a patruns in Egipt, in Grecia si in Italia. Cativa cercetatori atribuie lui Ham, fiul lui Noe, inventarea acestei stiinte. Diogene Laertius lasa sa se inteleaga ca egiptenii stiau ca pamantul e rotund, precum si cauzele eclipselor. In loc sa se mentina in cadrul strict al acestei stiinte, ei au mai creat altele, pe care le-au fondat doar pe propria imaginatie, iar acestea au fost principiile artei de a ghici si de a alcatui horoscoape. Vechile practici yoghine au fost cunoscute de vechii magi asirochaldeeni, care au formulat pe langa acestea si principiile astrologiei.

PREZICERI. Constelatiile ceresti sub care cineva s-a nascut au o influenta covarsitoare asupra sortii acestuia, iar magii chaldeeni pretindeau ca pot ghici viitorul omului daca se cunosc aceste constelatii. Arabii au dezvoltat alchimia si astrologia si au transmis cunostintele lor popoarelor europene medievale, practica horoscopului dainuind pana in zilele noastre. De la egipteni si evrei ne-a parvenit tarotul, un joc de lame sau carti ce sta la baza cabalei si esoterimului si care serveste, de asemenea, la prezis viitorul. In Asia nu se face nimic fara sfatul astrologilor. Toti anticii, Hipocrat, Virgiliu, Horatiu, Tiberiu, credeau in astrologie. Evul Mediu a fost de-a dreptul infestat de aceasta credinta. In astrologie nu se cunosc decat sapte planete si 12 constelatii in zodiac. Se stie ca fiecare individ are zodia sa, sub care s-a nascut. In felul acesta, dominand asupra a tot ce i se intampla omului, planetele restabilesc acelasi mers al lucrurilor de cate ori se regasesc pe cer in locul indicat de horoscop. Fiecare planeta guverneaza o zi din saptamana: Soarele - duminica, Luna - ziua de luni, Marte - marti, Mercur - miercuri, Jupiter - joi, Venus - vineri, Saturn - sambata.

DATUL IN BOBI. Specifica romanilor, practica magica a ghicitului in bobi are radacinile in cultul ancestral al stramosilor. Boabele de fasole, mazare, linte erau considerate ca fiind simboluri ale belsugului si ale fertilitatii. 41 de bobi se asaza pe o sita (ciur) - obiect folosit in diverse practici traditionale - , se amesteca in cerc in timp ce se rosteste o formula magica. Apoi, in functie de varianta practicata de ghicitoare, bobii se amesteca si se impart in gramajoare de mai multe ori, se taie, se fac cruci peste ei si se asaza in linii orizontale pentru a fi cititi. Prezicerile se fac in functie de numarul si pozitia bobilor de pe cele trei linii.

Toti ne-am amuzat de-a lungul vietii cu cate o pasienta, dar datul in carti presupune un anumit ritual. Cartile sunt "descantate" pentru a dezvalui viitorul, se pastreaza linistea in timpul ceremoniei, iar la sfarsit ele sunt lasate sa respire putin inainte de a ghici in ele pentru altci-neva. De asemenea, nu se da in carti de doua ori la rand pentru aceeasi persoana.

GHICITUL IN GHIOC, DAR SI IN CAFEA

Asa-zisele ghicitoare folosesc ghiocul, cochilia ovala si lucitoare a unei specii de melc de mare, ca instrument magic in aflarea viitorului. Ghiocul rezoneaza, asemenea unei scoici, iar sunetele sunt interpretate in diferite moduri. In schimb, ghicitul in cafea este probabil cea mai cunoscuta metoda de a afla viitorul. Rasturnarea cescutei este esentiala, din formele pe care le ia zatul interpretandu-se semnele destinului. Amprenta degetului mare, lasata pe fundul cestii sau pe peretii ei, dezvaluie alte simboluri si interpretari.

CHIROLOGIA DEPISTEAZA UNELE BOLI FIZICE SI MENTALE

Chirologia nu are nimic de a face cu ocultismul, spune Lorraine Brais in "Ghid ilustrat de citire in palma", aparut la Editura Humanitas. Este o stiinta care, asemenea tuturor stiintelor, se bazeaza pe observatii si pe fapte verificabile. Chirologia este rezultatul unirii a doua cuvinte grecesti, cheir (mana) si logos (vorbire), si este stiinta liniilor palmei, studiind deopotriva partea exterioara si partea interioara a mainii. Chirologia face parte dintre stiintele exacte si prin urmare nu are nimic divinatoriu. Trebuie sa se evite confuzia cu chiromantia. Chirologia este o stiinta straveche, studiata de mai bine de 25 de secole. Ea a aparut in Grecia, in Asia si Egipt inca de la inceputurile Antichitatii. Era utilizata pentru determinarea anumitor trasaturi ale personalitatii si pentru depistarea unor boli fizice si mentale. Iuliu Cezar si Aristotel au fost printre cei mai mari initiati in aceasta stiinta. Interesant este ca in functie de evolutia omului si pe durata intregii vieti, unele linii ale mainii se vor adauga, in timp ce altele vor disparea.

TAROTUL SAU VIITORUL DIN CARTI

Cartile de tarot sunt cunoscute de jumatate de secol, iar simbolistica lor a fost inspirata de imaginarul medieval si renascentist, preluand apoi elemente si din alte metode de divinatie, cum ar fi Runele, Astrologia sau Kabbala. Dintre cele 78 de carti folosite, 22 sunt atuuri si formeaza "arcana mare", iar restul, de 56, compune "arcana mica", fiecare dintre carti avand cate un nume. Personajele si simbolurile desenate pe carti sunt interpretate si in functie de pozitia in care sunt desenate, dreapta sau rasturnata, semnificatia lor fiind total opusa in cele doua cazuri.

×
Subiecte în articol: cărţi editie de colectie viitorul