x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Un popor de lelite

Un popor de lelite

de Carmen Dragomir    |    18 Sep 2006   •   00:00
Un popor de lelite
PE STICLA
Televiziunea a devenit maidanul de mahala, privit de milioane de lelite ahtiate dupa scandal. In politica, PD si PSD au dat cel mai mare numar de toape. Despre topie cu Ion Cristoiu.

Definitie...
"Trasatura principala a unei toape este aceea de a fi stridenta, fara a tine cont de cei din jur. Toapa este aceea care face galagie. In autobuz, desi oamenii trebuie sa stea linistiti, la teatru pentru ca ii suna telemobilul... Oricum, o remarci imediat prin iesirea agresiva in evidenta, nu prin calitati, ci prin incalcarile normelor de convietuire in mediul din jur.

STRIDENTA

Exista toape si umbla libere pe la televizor... Ce cauta acolo?
Televiziunile trebuie sa fie pline de toape pentru ca televiziunile au devenit maidanul de mahala. Toapa simte nevoia sa iasa in evidenta cu ceva, vorbeste tare cand trebuie sa se vorbeasca in soapta, se imbraca tipator cand trebuie sa se imbrace normal, gesticuleaza cand trebuie sa fie discreta. Televiziunile sunt un spatiu de afirmare pentru cei care isi povestesc intimitatile, desi aceste lucruri nu se povestesc in public, pentru cei care se cearta, pentru cei care sunt zgomotosi. Este terenul ideal. Daca in cazul maidanului toapa este vazuta de cateva lelite din spatele gardurilor, la televiziune toapele sunt vazute de milioane de lelite ahtiate dupa scandal.

De ce aduc toapele audienta?
Pentru ca poporul roman e un popor de lelite. Suntem un popor foarte exteriorizat, care simte nevoia sa se exprime mult in strada. Spre deosebire de occidentali, de nemti, de nordici, care isi duc viata nu atat in public, in aer liber, ci in intimitate si putine lucruri din intimitatea lor ies in afara, poporul roman, definit genial de Caragiale, este cel care simte nevoia sa se manifeste in strada. De aici si curiozitatea lui bolnavicioasa de a se uita prin gaura cheii, de a iesi la gard in mahala, de a iesi la fereastra la bloc. Toapa de la televizor corespunde nevoii bolnavicioase si inutile a lelitei nationale care este ahtiata dupa scandal, dupa barfa. De asta face si rating.

Toapa are sex?
Nu intamplator "toapa" e de genul feminin, nu intamplator Caragiale, care a fost un mare satiric al toapei, a avut ca personaje satirizate femeile. Din mai multe motive: la femei functioneaza mai putin autocontrolul si inutilitatile vietii, imbracamintea, comportamentul, au mult mai multa putere; in plus femeile sunt mult mai vanitoase pentru ca nevoia de a iesi in evidenta vine din vanitate.

FARA REGULI

Ce este aceea o toapa politica?
Una care are aceleasi trasaturi, sigur adaptate la politica, pe care le are o toapa in general: nevoia de a iesi in evidenta cu orice pret. Dar, ca o trasatura specifica, are incapacitatea de a respecta regulile jocului politic. Sigur ca politica este un spatiu al ticalosiei, care n-are nici o legatura cu morala. In paranteza fie spus: ce e aia reforma morala a clasei politice?! E ca si cum ai spune reforma morala la tigri!. Clasa politica n-are nici o treaba cu morala. Reforma morala se face la manastire!

Exista totusi niste reguli de convietuire ale clasei politice care spun ca anumite lucruri sa nu le faci adversarului tau. De asta, de la o toapa politica te poti astepta la orice in cadrul unei confruntari.

Exemple...
Nu-mi vin... De regula toapele in politica sunt femeile. Daca o toapa, in general, poate fi si un barbat, in politica sunt de regula parlamentarele de la PD si PSD. Mai putin de la PNL. Dupa cum se comporta, se imbraca strident... Oricum cele doua partide, PD si PSD, au dat cel mai mare numar de toape. Nu stiu daca in alte partide am intalnit atatea politiciene care sa corespunda notiunii...

UN FEL DE A FI

Stie toapa ca e toapa?
Nu. Autocontrolul, stapanirea de sine, bunul simt iti spune ca nu trebuie sa faci galagie in biserica sau ca nu trebuie sa te imbraci ca o femeie de pe soseaua de centura cand iesi la magazin. Sa fii strident prin tot ce faci presupune ca in nici un moment sa nu te vezi pe tine insuti in oglinda, sa nu te autoreflecti in nimic.

E topia o modalitate de a-ti atrage popularitatea?
Nu. Toapa e inconstienta, ea nu urmareste nimic. E un fel de a fi. Topia e genetica, e innascuta si se comporta ca atare. Cand politicianul, vedeta, isi propune sa fie stridenta, fiind o toapa constienta, atunci noi am putea s-o invidiem. Ar fi de apreciat un om care reuseste sa joace teatru cu cineva. Caracteristica definitorie a toapei este contrastul dintre ce se crede ea si ceea ce este de fapt. Lipsa de autocontrol vine si din faptul ca te crezi mai mare decat esti. Si Coana Chirita e o toapa, si Mita Baston e o toapa...

Exista un Bula al ecranului?
Exista multi Bula ai ecranului. De regula nu sunt barbati si nici macar femei mature. Sunt aceste fetiscane, tot felul de starlete, care debiteaza prostii cu o ingenuitate care te face sa le invidiezi. Fetele astea simt nevoia sa iasa in evidenta, sa povesteasca cu o mare convingere toate fleacurile lor, sa foloseasca expresii livresti pe care nu le inteleg.

Care e destinul mediatic al unei toape?
Toapa, in general, va tine cat tine poporul roman si cat vor tine televiziunile. Dar o toapa va fi intotdeauna concurata de o alta toapa. Lelitele privitoare se plictisec repede de una si aleg alta. Asta este destinul omului - toapa. Sfarseste plin a plictisi. E una din caracteristicile lui: nu are fantezie. Fatalmente, se repeta prin ceea ce face.

Toapele sunt periculoase sau inofensive?
Sunt periculoase nu prin efectul pe care il produc asupra opiniei publice, ci pentru ca nu au autocontrol si pot lovi pe cei care incearca sa respecte regula jocului. La televizor toapa poate sa-si dea poalele peste cap si atunci desigur, ridicol esti tu care ai participat la o confruntare cu ea.

RENTABILA

Ce provoaca o toapa?
Automat, enervare! La oamenii de bun simt. Nici duiosie, nici comic. Este enervanta prin definitie. Este stridenta si agresiva. Tocmai de aia nu poti sa ai o atitudine, nici macar de intelegere.

Exista o profesie de toapa?
Avand in vedere frecventa cu care apar unele toape la televizor, da. Topia a devenit o profesie si una care incepe sa fie rentabila.

Ce relatie aveti cu toapele?
In afara de faptul ca ma enerveaza, n-am nici o relatie. Sunt dezarmat in fata lor deoarece sunt un om mult mai prudent fata de cei din jur, iar pe o toapa nu o poti opri din nimic. Trebuie sa o lasi in plata Domnului pentru ca e riscant sa incerci sa o stapanesti.

SPECTACOL

Toapa arata ca e toapa chiar si cand prezinta buletinul meteo?
A, da! Mai ales cand prezinta buletinul meteo. In general toapa se imbraca atat de strident si nefiresc pentru un buletin meteo... In general, la noi prezentatoarele de la rubrica asta sunt toape, fata de occident unde prezentatori sunt de regula barbati sau femei serioase, cum trebuie sa fie orice om care prezinta vremea. La noi asta s-a transformat intr-un spectacol al toapelor.

Va lua amploare acest fenomen in mass-media?
Da, pe masura ce creste numarul televiziunilor pentru ca se mareste terenul lor de manifestare. Fiecare nou post va simti nevoia sa aduca cat mai multe toape tocmai pentru a obtine rating. Ele sunt prezente de regula pe posturi mediocre, fara un anumit statut. Ramai uluit de ce audienta poate sa faca o toapa...

"Spre deosebire de occidentali, de nemti, de nordici, care isi duc viata nu atat in public, in aer liber, ci in intimitate si putine lucruri din intimitatea lor ies in afara, poporul roman, definit genial de Caragiale, este cel care simte nevoia sa se manifeste in strada. De aici si curiozitatea lui bolnavicioasa de a se uita prin gaura cheii, de a iesi la gard in mahala, de a iesi la fereastra la bloc"

"Exista multi Bula ai ecranului. De regula nu sunt barbati si nici macar femei mature. Sunt aceste fetiscane, tot felul de starlete, care debiteaza prostii cu o ingenuitate care te face sa le invidiezi. Fetele astea simt nevoia sa iasa in evidenta, sa povesteasca cu o mare convingere toate fleacurile lor"

"Toapa, in general, va tine cat tine poporul roman si cat vor tine televiziunile. Dar o toapa va fi intotdeauna concurata de o alta toapa. Lelitele privitoare se plictisesc repede de una si aleg alta. Asta este destinul omului - toapa. Sfarseste prin a plictisi"

"Fiecare nou post va simti nevoia sa aduca cat mai multe toape tocmai pentru a obtine rating. Ele sunt prezente de regula pe posturi mediocre, fara un anumit statut. Ramai uluit de ce audienta poate sa faca o toapa…"
×