x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old 28 de milioane de dolari pentru un Brancusi fals

28 de milioane de dolari pentru un Brancusi fals

10 Ian 2005   •   00:00

ARTA/ANTICHITATI
SCANDAL - Un american alimenta colectionarii cu capodopere contrafacute Vilas Likhite este un doctor de 66 de ani din California. Pe langa ingrijirea bolnavilor, el se ocupa si cu vanzarea de opere de arta semnate Brancusi sau Willem de Kooning. Sau, mai bine zis, se ocupa, deoarece la finele lui 2004 a fost retinut pentru comert cu falsuri.
FLORINA ZAINESCU

INSELATORIE. Pe lista obiectelor de arta contrafacute s-au numarat si lucrari de Brancusi
Venerabilul medic le soptea cunostintelor sale bogate ca detine o pretioasa colectie de picturi si sculpturi pe care tatal sau o mostenise de la un maharajah indian. Likhite se lauda ca are peste 700 de opere de arta, care valoreaza mai mult de un miliard de dolari, pe care vrea sa le vanda fara sa apeleze la o casa de licitatie.

CLIENTELA. Potentialii cumparatori erau alesi pe spranceana: oameni de afaceri cu multi bani in cont si cu foarte putine cunostinte despre arta. Ca sa le castige increderea, Likhite le prezenta certificatele de autenticitate a odoarelor sale si expertize autorizate. O sculptura a lui Constantin Brancusi era evaluata la 28 de milioane de dolari, iar o pictura semnata Mary Cassatt era oferita pentru 800.000 de dolari.

GRESEALA. Din pacate pentru el, Vilas Likhite a intrat in vizorul politiei din Los Angeles cand doi brokeri s-au plans ca doctorul i-a abordat, rugandu-i sa-i gaseasca cumparatori bogati pentru obiectele sale de arta. Unul dintre brokeri a luat cateva picturi pentru un comerciant profesionist, care bineinteles ca a observat ca-s false, a declarat detectivul Don Hrycyk, citat de Los Angeles Times.

CU MATA-N SAC. Pentru a-l prinde, politia a organizat un flagrant. Doi detectivi s-au dat drept un om de afaceri coreean si interpretul acestuia si l-au momit pe doctor intr-un hotel din Los Angeles. Acesta a venit la intalnire blindat cu o duzina de obiecte de arta foarte valoroase. Dar care s-au dovedit a fi falsuri. Nici una dintre capodoperele lui Likhite nu pare a fi copie, dar sunt lucrari realizate in stilul maestrilor respectivi, a afirmat Don Hrycyk pentru Los Angeles Times. Politia incerca acum sa afle de unde se alimenta colectionarul si cum obtinea certificatele de autenticitate pe care le-a folosit pentru a treace contrafacerile drept originaluri.

RECIDIVA. Nu este prima data cand Likhite este banuit ca a falsificat opere de arta. In 1989, cand practica in Massachusetts, a fost acuzat de politie ca a vandut doua piese false unui bancher si unui coleg de breasla. Desi a negat acuzatiile, sustinand ca picturile proveneau de la alti colectionari, doctorul a fost atunci condamnat si eliberat conditionat.
×
Subiecte în articol: artă