x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old 50 de copii scoliti cu banii francezilor

50 de copii scoliti cu banii francezilor

26 Noi 2004   •   00:00

INITIATIVA - De la 1 decembrie se vor derula opt proiecte pentru elevi finantate de Franta

50 de elevi cu dizabilitati vor fi integrati in scoli si in comunitatile in care traiesc prin programe si spectacole pe care le vor sustine in mai multe institutii de invatamant iesene, cu sustinerea Programului Enfance Roumanie, realizat de Ministerul francez al Afacerilor Externe.
OANA ANTONESCU

METODE. Stimularea prin joc, muzica si activitati artistice are efect pozitiv asupra starii psihice a copilului

Proiectul apartine Asociatiei Crestin-Umanitare Slujirea Vietii din Iasi si se va desfasura in perioada 1 decembrie 2004-15 august 2005, in comuna ieseana Voinesti. Cei 15 elevi care vor participa la programul Imi pasa!, cu dizabilitati medii si usoare, au fost selectati in urma unui acord intre scoala din Voinesti si Liceul Ion Holban din Iasi. Dintre acestia, 22 sunt integrati deja in invatamantul special.

INTEGRARE. Obiectivul programului este de a-i integra pe participanti in societate, dar si de a schimba mentalitatea comunitatilor din care provin vizavi de copiii cu dizabilitati, tinand cont ca aceasta categorie este expusa riscului marginalizarii, al abandonului scolar si familial.

PROGRAM. Cei 50 de copii vor pune in scena piese de teatru, care ulterior vor fi incluse in spectacole ce vor fi sustinute in mai multe scoli din Iasi, saptamanal. Reprezentatiile pe care le vor sustine presupun un schimb de experienta: pe de o parte, copiii cu dizabilitati vor putea cunoaste elevi si scoli noi, iar comunitatea va lua cunostinta de existenta lor, acceptandu-i ca pe membri de drept ai societatii. In plus, fiecare copil va beneficia de consiliere, va participa la concursuri, drumetii, si vor fi dusi la spectacole. Pentru ca programul trebuie sa aiba continuitate, copiii vor confectiona obiecte artizanale si ornamentale, picturi si modelaje pe care ulterior le vor prezenta intr-o expozitie cu vanzare. Cu banii castigati, initiatorii vor dezvolta programul.

BUGET
Imi pasa! este unul dintre cele 8 proiecte care au castigat finantare din partea Programului Colectiv Enfance Roumanie (PCER), care pune la dispozitie anual pentru Romania suma de 40.000 de euro. Fiecare dintre cele 8 proiecte a cerut o anumita suma in proiectul de buget, care nu poate depasi 5.000 de euro. Beneficiarii sunt asociatii nonguvernamentale romanesti al caror domeniu de activitate este protectia copilului.
OBIECTIV
Programul Colectiv Enfance Roumanie aduce impreuna organizatii din Franta si Romania cu scopul de a promova bunele practici in domeniul protectiei copilului. Se desfasoara pe trei ani (2002-2005), este sustinut de Ministerul Francez al Afacerilor Externe si gestionat de Federatia ONG-urilor pentru Protectia Copilului. Actiunea isi propune sa initieze proiecte inovatoare.

×