x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old ARTA/ANTICHITATI/Stirile zilei - 7 septembrie 2004

ARTA/ANTICHITATI/Stirile zilei - 7 septembrie 2004

07 Sep 2004   •   00:00
AU FOST DESCOPERITE RUINELE UNEI CETATI. Doi tineri brasoveni pasionati de arheologie sustin ca au descoperit ruinele unei cetati foarte vechi pe drumul spre Poiana Brasov, la doi kilometri distanta de popasul Belvedere, precum si urmele unei asezari dacice pe traseul dintre Rasnov si Poiana Brasov. "Am descoperit un zid din piatra neslefuita de 30 de metri lungime si 1,80 metri latime", a afirmat Vlad Tutoianu, citat de Mediafax. Chiar daca nu s-au putut pronunta exact asupra perioadei cand au fost construite cele doua cetati, specialistii spun ca este vorba despre asezari foarte vechi.

TABARA DE SCULPTURA IN STUF. Un grup de artisti din Romania, Austria si Suedia vor realiza la Murighiol, impreuna cu mesteri din zona Deltei Dunarii, lucrari de sculptura de mari dimensiuni din stuf. Sculpturile vor fi realizate in cadrul unei tabere ce se va desfasura intre 5 si 18 septembrie. Scopul programului cultural Stuf este tocmai recuperarea uneia dintre ocupatiile ancestrale din zona Deltei Dunarii: prelucrarea stufului, prin transmiterea tehnicilor si cunostintelor despre acest material tinerilor din zona si artistilor contemporani.

UN AVION PENTRU UN TABLOU. Un avion cargo urias va fi folosit special pentru a transporta un singur tablou, din Statele Unite ale Americii pana in Austria, informeaza site-ul Ananova. Un tablou al pictorului flamand Rubens, care se afla in colectiile Galeriei Nationale din Washington, va fi expus, intre 15 septembrie si 5 decembrie, la Muzeul Albertina din Viena. Pictura, care masoara 2,56/3,68 metri, nu putea fi transportata decat cu o aeronava Boeing 747, acesta fiind singurul avion cu o cala suficient de mare.

DRAGOESCU, LA LICITATIE. "Crizanteme galbene" - un ulei pe carton - pictat de Nicolae Tonitza va intra in licitatia organizata, la sfarsitul acestei saptamani, de Casa Monavissa. Tabloul evaluat la 10.300-10.700 de euro este cel mai valoros obiect care va intra in competitie. Alaturi de Tonitza va incerca sa-si gaseasca cumparator si o creatie a maestrului Petrascu - "Ulciorul cu garoafe" - evaluata la 8.900-9.300 de euro. O piesa foarte frumoasa este si o tempera pictata de Radu Dragoescu. Intitulata "Peisaj cu coline", aceasta va intra in licitatie cu un pret de pornire de 330-340 de euro.

×