x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Burse in strainatate

Burse in strainatate

08 Dec 2004   •   00:00

OFERTA - Tinerii pot beneficia de pana la 1.000 de dolari pe luna

Tinerii pot alege pentru anul universitar viitor patru tipuri de burse in cadrul ofertei pentru stagii de studii universitare si postuniversitare in strainatate, lansate de Ministerul Educatiei prin Oficiul National al Burselor de Studii in Strainatate (ONBSS).
EUGENIA MIHALCEA

POSIBILITATE. Tinerii studiosi isi pot depune dosarele pentru o bursa in afara pana la 31 martie 2005
Primul tip de burse vizeaza bursele postuniversitare in strainatate finantate de Guvernul Romaniei. Celelalte burse sunt cele din cadrul acordurilor bilaterale de colaborare, acordate unilateral de alte state, respectiv burse de studii postuniversitare in strainatate Theodor Aman, in domeniul artelor plastice, precum si burse de studii si cercetare postuniversitara si postdoctorala Nicolae Titulescu, pentru formarea de specialisti in scopul integrarii in Uniunea Europeana.

DE LA GUVERN. In cazul burselor finantate de Guvernul Romaniei sunt disponibile 600 de luni, aferente fiecarui an universitar, pentru stagii de studii universitare si postuniversitare in strainatate. Durata unei burse este intre doua si zece luni, in functie de criteriile de selectie stabilite de ONBSS si de acceptul de primire la studii a candidatului.

ACORDURI INTRE STATE. In cazul burselor in acord bilateral si a burselor acordate unilateral, oferta se refera la burse de studii in strainatate pentru studii universitare complete sau partiale, studii postuniversitare complete sau partiale, stagii de cercetare-specializare, stagii complete de doctorat, cursuri de vara. Bursele se acorda prin concurs, in functie de gradul de indeplinire a cerintelor profesional-stiintifice, iar bursierii romani care pleaca in strainatate prin intermediul acestor burse beneficiaza de burse finantate de guvernul tarii primitoare care acopera cheltuielile de intretinere in strainatate, asistenta medicala in caz de urgenta, transport intern, conform documentelor de colaborare bilaterala. De asemenea, tinerii mai primesc burse lunare in valuta, acordate de Ministerul Educatiei, cu un cuantum stabilit anual, pe tari, precum si de bilete de transport international (dus-intors), o singura data intr-un an universitar.

DE ARTA. Ministerul Educatiei mai ofera 250 de burse de studii si cercetare postuniversitara si postdoctorala Nicolae Titulescu, pentru formarea de specialisti in scopul integrarii in Uniunea Europeana, si o bursa de studii postuniversitare in strainatate Theodor Aman pentru domeniul artelor plastice. Rezultatele concursului se vor afisa la sediul ONBSS si pe site-ul www.burse.edu.ro. Criteriile de selectie a dosarelor sunt: importanta specializarii in care se solicita bursa, reprezentativitatea domeniului in tara in care se efectueaza stadiul de studii si rezultatele evaluarii. Termenul-limita de depunere a dosarului, personal sau prin posta, la Registratura Ministerului Educatiei, este 31 martie 2005.

CONDITII
Candidatii care pot sa se inscrie la concurs trebuie sa fie cetateni romani cu domiciliul stabil in Romania si sa provina din institutii de invatamant superior acreditate, cursuri de zi. O persoana poate beneficia o singura data in intreaga sa activitate de o bursa de studii universitare sau postuniversitare in strainatate, finantata de Guvernul Romaniei. Bursierii romani trimisi in strainatate pentru stagii de studii universitare si postuniversitare beneficiaza de bursa lunara in valuta de pana la 1.000 de dolari, destinata acoperirii cheltuielilor de hrana, cazare, transport local. In plus, mai primesc bilete de transport international pana la locul de stagiu si retur, o singura data intr-un an universitar.

×
Subiecte în articol: studii strainatate burse postuniversitare