x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Cu ce ne acoperim locuinta

Cu ce ne acoperim locuinta

10 Dec 2004   •   00:00

Tigle metalice sau cera mice? Iata o intrebare pe care si-o pune oricine isi construieste o casa sau cine doreste sa-si schimbe acoperisul.

DANIELA IVAN

RECORD. Alegerea variantei de acoperire a unei case din faza de proiectare aduce economii importante
AVANTAJE. Tabla are multe avantaje, are o greutate de numai cinci kg pe metrul patrat, fata de tiglele din ceramica sau din beton care cantaresc intre 400-800 kg/mp. Daca acest lucru se ia in calcul inca din faza de proiectare se realizeaza economii importante la structura de rezistenta si la materialul lemnos de la sarpanta, spune Andrei Sulyok, directorul general al Lindab Romania. El adauga ca acoperisurile din tabla au o durata de viata de aproape 50 de ani. Noi oferim garantie pentru 15 ani, iar concurentii nostri care comercializeaza tigla ceramica sau din beton acorda o garantie de 30 de cicluri complete inghet-dezchet, opineaza Andrei Sulyok. Insa producatorii de acoperisuri ceramice si din beton declara ca pretul este principalul lor atu. In timp ce un metru patrat din tigla clasica costa 4,5-5 euro, acelasi metru patrat de tigla din tabla ajunge la 9 euro, a declarat un comerciant.

TRADITIE. Piata acoperisurilor se imparte cam jumatate jumatate intre cele doua tipuri de invelitori. Estimarile arata ca romanii consuma intr-un an circa 4-5 milioane de mp de tigle metalice sau ceramice, impartite egal intre cele doua sisteme rivale. Traditia romaneasca este si ea divizata. In timp ce locuitorii din sudul tarii nici nu se gandesc la invelitori ceramice, restul oamenilor se uita cu rezerva la cele metalice. Ramane de vazut care dintre cele doua sisteme va castiga competitia.

×