x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Cu cine va dansa PD in Europa?

Cu cine va dansa PD in Europa?

09 Ian 2005   •   00:00

Socialistii europeni isi reconsidera pozitia fata de cele doua partide din Romania membre in Internationala Socialista (IS). Victoria lui Traian Basescu si formarea guvernului de coalitie avand ca pilon Alianta PNL-PD trebuie digerate in folosul Partidului Socialist European, care mizase pe victoria lui Adrian Nastase si a PSD.

Click
Mai ales dupa anul 2000, relatia social-democratiei romanesti cu Internationala Socialista a fost treptat acaparata de PSD. Dupa ce Traian Basescu a devenit liderul PD, iar PSD a reusit sa-si vada incununate eforturile de un deceniu de a fi admis in IS, s-a deschis o lupta crancena intre cele doua forte social-democrate din Romania pentru a fi declarate legitim copilul preferat al organizatiei. Cat timp au fost la guvernare, PSD si Adrian Nastase au inclinat balanta recunoasterii din partea PSE si a IS. Democratii lui Basescu au fost in ultimii doi ani un fel de ruda saraca a miscarii socialiste si au luat cartonase galbene pentru lupta dura si criticile vehemente la adresa lui Adrian Nastase. In acelasi timp, relatiile privilegiate ale PSD cu PSE au fost benefice pentru rezolvarea unor probleme pe care Romania le-a avut cu institutiile europene in care socialistii au detinut si detin pozitii-cheie.

Mai mult, in campania electorala, lideri marcanti ai IS si PSE au sustinut explicit PSD si pe candidatul acestuia la Presedintie in dauna PD si a lui Traian Basescu.

Jocurile iesind putin altfel decat sperasera socialistii europeni, asistam la reorientarea lor fata de cele doua forte social-democrate din Romania. Interviul lui Jo Leinen, europarlamentar socialist german si presedinte al Comisiei de Politica Externa in Legislativul comunitar, este primul dintr-un sir de asemenea mesaje ce va sa vina. Sfaturile pe care le dau socialistii europeni pentru innoirea PSD, pentru aducerea de forte proaspete in conducere, arata clar ca la Bruxelles nu este usor inghitit esecul favoritilor de ieri.

Relatia cu PD trebuie insa incalzita si adusa la nivelul comparabil al relatiilor avute cu Adrian Nastase ca lider social-democrat si sef de executiv. Or, aici IS si PSE au o problema extrem de grea. Traian Basescu, liderul pana mai ieri neobservat, este iesit din relatia de partid, ideologica. Dar asa cum s-a vazut, presedintele Romaniei continua sa conduca nu numai PD, dar si Alianta PNL-PD, dand indicatia ferma de unificare.

Liberalii din Romania sunt orientati in exterior spre Internationala Liberala, iar o fuziune PNL-PD va determina si renuntarea la una din afilieri - fie de la IL, fie de la IS. Totodata, sunt opinii inca nematerializate in cadrul PD si al PSD care pledeaza pentru o reunificare a social-democratilor, ceea ce va simplifica optiunea afilierilor internationale pe baze doctrinare. In tara se vehiculeaza si ideea ca sub umbrela PNL sa se coaguleze un puternic pol de dreapta, care sa reuneasca si curentele liberale, si cele crestin-democrate.

Aceasta noua formatiune ar urma sa tinda spre afilierea la Partidul Popular European. Polarizarea ideologica stanga-dreapta va presa si pe deciziile care se vor lua la congresele din lunile ce vin ale partidelor politice din Romania. Pana atunci, sfaturile venite din Europa vor umple agenda politicienilor romani.
×
Subiecte în articol: psd