x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old E PUR si muove...

E PUR si muove...

08 Sep 2004   •   00:00

Doua au fost marile evenimente ale inceputului de vara, in afara sfarsitului primaverii. Alegerea noului primar, care pentru unii s-ar traduce "ramane cum am stabilit", si la oameni, si la caini, iar al doilea, cu mult peste primul, revenirea Zeppelin-ului.

Cateva lamuriri pentru alegatori si gura-casca, pornind de la presupozitia ca ei nu sunt unii si aceiasi. Alegatorii sunt cetatenii iesiti in oras sa faca politica, o data la patru ani. Gura-casca, dimpotriva, sunt privitorii imensului balon lunguiet, celebru din filmele germane ale gloriei sale si din cel american al prabusirii, pe vremea cand se numea "dirijabilul Hindenburg", si care ne-a traversat tavanul, taman la Bucuresti, ca semn astral al ungerii reprezentantului partidului. Cum pe pamant lucrurile stau din ce in ce mai prost, strazile fiind din ce in ce mai mult folosite ca alibiuri gaunoase pentru inmultirea biblica a painilor in hambarele filistinilor, Bunul Dumnezeu le-a dat gandul cel bun, cel dintai, dar nemtisorilor, care ne-au cadorisit cu balonul asupra-ne. Prea n-am fost cuminti si ispraviti pe pamant, ca sa meritam altceva, decat un zmeu german, cam pompos, umflat mai mult decat era cazul, dinspre cerurile bavareze spre gliile noastre tranzitionale. Lovindu-ne cu capul de pragul electoral neaos, am fost rapid rasplatiti prin luarea in balonul zburator identificabil, o compensatie tardiva si meritata a ridicarii la ceruri prin unicii importatori autorizati ai invaziilor ravnite, care raman, orice-am face, acesti germani cu masinile lor cu tot. Deghizarea unui balon in OZN, a lui Mircea Geoana in Traian Basescu si a lui Dan Voiculescu in Peter Mendelson au fost asadar qui-pro-quo-urile preferate ale deschiderii sezonului estival-electoral.

Scapati de apropierea prematura de urna, am mai privit o data cerul albastru de deasupra si legea electorala din "astia" si ne-am bucurat ca, aproape o data cu americanii, pe malul marii, au mai venit o data nemtii sa ne ia in balon. Noi suntem alegatorii cei mai impartiali ai istoriei. Ii votam tot pe "aia", chiar daca ei sunt aparent diferiti in Piata Victoriei fata de Cismigiu, pluralisti ca tot romanul frate cu Candiano Popescu, si inghitim gluma noii reconvertiri ca pe o baie ritualica in Gange in slip Versace si Anita Eckberg alaturi. Asa am devenit alegatori si gura-casca, in aceeasi zi! Mai demult se canta sagalnic: "Nu ne mai trageti pe dreapta", acum hitul sezonului pare sa fi devenit: "Luati-ne, va rog, in balon"!

×