x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Intre admitere si licenta

Intre admitere si licenta

10 Sep 2004   •   00:00

SCOALA

Aspirantii la o diploma universitara cauta noi modalitati de a face fata examenelor de admitere si de licenta. Doua mari incercari marcheaza viata studenteasca. Prima este examenul de admitere, cea de a doua - examenul de licenta. Intre ele se intind sesiunile de iarna sau de vara, restantele, referatele si alte lucrari scrise. Studentii cauta mereu noi modalitati de a le face fata.
CATALIN PRUTEANU

In primele zile ale lunii septembrie, Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti se umple de candidati la cariera de cadru didactic. Mai bine zis candidate, pentru ca numarul fetelor care dau si intra la "Litere" este superior celui al baietilor. Tinerii vin de la sute de kilometri sa se inscrie, se ingramadesc sa plateasca taxa si apoi se pun pe invatat pe ultima suta de metri. Parintii se aduna in grupuri in fata cladirii Universitatii. In salile de examen, odraslele lor se pregatesc pentru o incercare decisiva, care le va schimba viata.

"Examenul nu a fost asa de greu, doar ca au fost multe subiecte. Cred ca m-am descurcat", povesteste Mihaela, de 18 ani. "Mi s-a intamplat si ceva mai ciudat. Scriam eu ce scriam si, in timpul asta, unul dintre supraveghetori venea la banca mea si se apleca sa-mi citeasca in lucrare. A facut asta de cateva ori, pana cand n-am mai suportat si i-am aruncat o privire enervata. Voiam sa-i zic sa ma lase sa ma concentrez. De-abia m-am abtinut, pentru ca ma enervasem destul de rau". Mihaela s-a abtinut si bine a facut. Pentru ca abia apoi si-a dat seama care erau motivele curiozitatii supraveghetorului. "O tipa care statea oarecum in spatele meu intindea gatul sa se "inspire", dupa care isi completa lucrarea. Supraveghetorul voia sa vada cat de mult seamana lucrarile noastre. Eu n-am vazut-o in viata mea pe fata aia. Sper ca nu m-au banuit ca am ajutat-o sa copieze".

INTARITOARE. Chiar daca au o experienta de zeci de examene, absolventii facultatilor nu-si pot stapani emotiile inaintea examenului de licenta. Miza este o nota cat mai mare, pentru ca angajatorii sunt destul de atenti cu astfel de amanunte. "Daca scap, ma imbat", spune Sorin Ilie, fost student la ASE. "Ma imbat rau de tot. A doua zi o sa zac in pat si a treia zi imi demontez calculatorul". Are emotii: "Numai ala caruia nu-i pasa nu are emotii". Ce poate sa faca pentru a se calma inainte prezentarii proiectului de diploma? "Am doua solutii: una e asta (arata spre un flacon de "Extraveral"). A doua e sa iau ceva la bord inainte".

Ajutorul cu alcool la examenele de importanta capitala nu-i este strain nici tomnaticului student Gheorghe Sica. Are aproape 50 de ani si, pe parcursul facultatii, a luat cate un pahar, doua, inaintea fiecarui examen. Nu conteaza cat de matinal a fost examenul, omul a "repetat" inainte cu o tuica sau cu o vodca.

Totusi, licenta a fost "pe bune". Adica nu si-a mai permis sa bea nimic inainte. De asta a si luat nota mica sau cel putin asa crede licentiatul in Stiinte Juridice Gheorghe Sica.

COPIAT

"O tipa care statea oarecum in spatele meu intindea gatul sa se "inspire", dupa care isi completa lucrarea. Supraveghetorul voia sa vada cat de mult seamana lucrarile noastre. Eu n-am vazut-o in viata mea pe fata aia. Sper ca nu m-au banuit ca am ajutat-o sa copieze" - Mihaela, viitoare studenta

IN ORICE EVENTUALITATE

Facultatile particulare sunt mereu pe faza. Dupa examenul de admitere la o universitate de stat, cativa tineri imparteau fluturasi candidatilor care ieseau din sala. Anunturile pentru specializarile particulare, inclusiv tarifele si adresa, erau intinse celor care ieseau din sala de examen cu figuri torturate si prea putin optimiste. Daca nu ai reusit la "stat", noi suntem gata sa te primim, par a spune universitatile particulare. Prin urmare, pentru fiecare exista un loc, numai parintii sa aiba parale.
×