x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old La schi, feriti-va de leziunile genunchiului

La schi, feriti-va de leziunile genunchiului

11 Feb 2005   •   00:00

PARTIEEE!
Cele mai frecvente accidente care se petrec pe partiile de schi duc la afectiuni ale gleznei si genunchilor. Mai rare sunt fracturile membrelor inferioare si contuziile, care apar mai ales in urma ciocnirilor.
ALEXANDRU NASTASE

ACCIDENTE. Sezonul acesta s-a inregistrat un numar foarte mare de incidente pe partii
Potrivit estimarilor administratorilor de partii, in acest sezon s-a inregistrat cel mai mare aflux de schiori din ultimii ani. Romanii, dar si turistii straini au luat cu asalt partiile din tara, cele mai populate fiind cele de pe Valea Prahovei, din Parang, Arieseni, Borsa sau Vatra Dornei. Totusi in acest sezon s-au intamplat si foarte multe accidente pe partiile de schi. Medicii ortopezi explica principalele afectiuni care pot aparea in urma accidentelor la schi.

GENUNCHIUL. Entorsele de glezna si de genunchi sunt cele mai des intalnite leziuni cu care schiorii se aleg dupa o coborare in viteza pe partie. Gravitatea acestor afectiuni se clasifica in functie de mai multe grade, de la cele usoare la cele deosebit de grave. In cazul genunchiului, se produc ruperi ale capsulei si ligamentelor periarticulare, care in timp creeaza o laxitate periarticulara care se poate corecta doar printr-o interventie chirurgicala. Cele mai usoare accidentari ale genunchiului se intampla atunci cand se rupe ligamentul colateral intern. In cazul leziunilor medii, are loc ruperea ligamentului colateral intern si a celui incrucisat anteroextern sau, dupa caz, si ruperea meniscului intern. Cele mai grave sunt leziunile ligamentelor incrucisate ale genunchiului, ale capsulei posterioare. Acest tip de accidentari este foarte frecvent, pentru ca genunchiul este cea mai solicitata articulatie.

FRACTURI. Accidentarile la glezna pot fi evitate datorita claparilor, care sustin foarte bine articulatia. Totusi fracturile de glezna sunt dese si foarte dureroase. De asemenea, extrem de intalnite sunt fracturile de tibie sau cele de tibie si peroneu. Toate aceste tipuri de leziuni apar in urma cazaturilor. In cazul ciocnirilor cu alti schiori, cu copaci sau cu diverse obiecte, cele mai frecvente sunt contuziile, in special cele craniene.

PRIMUL AJUTOR
In cazul accidentarilor pe partiile de schi, specialistii cer imobilizarea articulatiei lovite si fixarea ei cu o scandura sau cu schiurile, care trebuie legate cu niste cureluse. Zona afectata nu trebuie masata si se recomanda asezarea membrului afectat intr-o pozitie mai inalta. De asemenea, accidentatul trebuie transportat cat mai repede la un cabinet medical. Medicii sfatuiesc ca schiorul sa se prezinte la control chiar si in cazul in care cazaturile nu au fost foarte grave, tocmai pentru ca genunchiul este o articulatie extrem de sensibila.

In aceasta seara la Azuga - Antena 1 organizeaza Revelionul Indragostitilor

Antena 1 organizeaza astazi pe partia Sorica din Azuga un eveniment extraordinar. Sub titulatura de Extreme Winter, toti amatorii de sport extrem, dar si de distractie, sunt invitati pe partie sa participe la concursuri amuzante cum ar fi: cea mai frumoasa saritura cu schiurile sau cel mai frumos costum, dar si la competitia de Big Air cu participarea internationala (saritura cu snowboard-ul).

De la ora 20:00, incepe distractia. Se organizeaza discoteca, Marea Petrecere in Aer Liber, la care participa renumiti DJ. Iar la miezul noptii, toti cei care se iubesc vor sarbatori cu focuri de artificii intrarea in Noul An al indragostitilor.

Nu vor lipsi nici vedetele Antenei 1: Andreea Berecleanu si Andrei Zaharescu vor schia alaturi de ceilalti participanti, Vlad Ionescu va face transmisiuni in direct de pe partie pentru Antena 1.

Seara, Mircea Badea, Crina Matei si Mihai Gadea vor da startul muzicii si dansului.

CEA MAI TARE VACANTA LA SCHI
Salutari de la Blue Mountain! Fotografie trimisa de Adina Finatan
Esti pasionat de schi? Te distrezi de minune si vrei sa ne impartasesti experienta ta pe cele mai tari partii? Pune mana pe aparatul de fotografiat sau pe telefonul mobil si trimite-ne fotografia vacantei tale la schi la adresa partie@jurnalul.ro. Cele mai spectaculoase fotografii vor fi date la ziar.
×
Subiecte în articol: schi