x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Locuintele se vor scumpi cu 10-15%

Locuintele se vor scumpi cu 10-15%

03 Dec 2004   •   00:00

IMOBILIARE
OPINIE - Interesul pentru apartamente se va manifesta si in 2005 Pretul apartamentelor va continua sa creasca, insa ritmul va fi inferior celui din 2004. Daca, in acest an, sumele pentru achizitionarea unei locuinte s-au majorat, in medie, cu 25%, previziunile pentru 2005 indica cresteri de 10-15%. Exista insa o mare cerere pentru casele noi din cartierele rezidentiale.
DANIELA IVAN

ALTERNATIVA. Cererea pentru apartamentele vechi se mentine foarte ridicata, in conditiile in care cele noi costa 1.000 de euro/mp
Cresterea galopanta a preturilor la apartamente a fost franata in acest an, dupa explozia care a avut loc in 2003, cand aproape toate locuintele si-au dublat preturile.

PRETURI. In 2004, costul la care s-au cumparat apartamentele a crescut, in medie, cu 25%, insa in zonele centrale cresterea a fost de numai 15%, a declarat Liviu Ureche, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI). El a explicat ca, in zonele unde preturile sunt foarte mari si creditul ipotecar nu a putut fi aplicat, cresterile au fost in jur de 10-15%, neexistand cerere mare. Cele mai cautate apartamente sunt cele amplasate in zonele curate, in blocurile construite dupa cutremurul din 1977, precum si cele in imobilele cu patru niveluri. Cele mai solicitate locuinte sunt cele amplasate in blocurile cu patru niveluri, care sunt in opinia clientilor mai sigure, a precizat Alina Grigoriu, partener asociat la firma Sato Imobiliare. Ea a adaugat ca, desi acestea sunt cele mai cautate, preturile nu sunt mai mari, eventual exista o mica crestere de 1.000-1.500 de euro. Zonele mai cautate sunt: Sebastian, Trafic Greu, Berceni, Brancoveanu, Militari, Lujerului, Vitanul Nou, Tineretului, Politehnica etc.

APARTAMENTE. Tendinta de usoara crestere a preturilor se va mentine si in 2005. Analistii imobiliari se asteapta la majorari cu 5-10-15 procente, in functie de tipul apartamentului, zona unde este amplasat sau anul constructiei. Exista totusi o mica necunoscuta care-i face pe unii rezervati, cea legata de cursul euro fata de leu. Deocamdata oamenii nu au luat in serios scaderea euro fata de leu, insa daca aceasta se va mentine pe un termen mai lung, atunci, probabil, vor aparea modificari, a precizat Alina Grigoriu. Vor ramane mai cautate apartamentele noi si cele bine plasate, spun agentii imobiliari.

CASE. Anul 2005 va aduce o crestere pentru casele amplasate in cartierele rezidentiale. Agentiile imobiliare se confrunta cu un nou fenomen. Exista din ce in ce mai multi clienti care au reusit sa stranga 70.000-80.000 de euro si care doresc sa-si cumpere o casa, de regula noua, plasata intr-un minicartier rezidential, spune Liviu Ureche. Aceasta piata se va dezvolta mult in 2005, orasele mari, respectiv Capitala, se va extinde spre exterior in toate punctele cardinale. Cum in Bucuresti nu prea mai avem terenuri, toata dezvoltarea se va face spre margine. Exista deja multe proiecte anuntate, multe terenuri deja achizitionate pe care urmeaza sa se ridice noi cartiere, adauga presedintele ARAI.

TRANZACTII MAI PUTINE
Numarul de apartamente si garsoniere vandute in acest an fata de 2003 a scazut cu 10-12%, a declarat presedintele ARAI. Acest lucru se datoreaza inaspririi conditiilor de acordare a creditelor imobiliare si ipotecare. In primele luni ale anului, aceste restrictii au afectat puternic piata, insa ulterior bancile au reusit sa gaseasca solutii, in special prin impingerea perioadei de creditare de la 20 la 25 de ani. Desi tranzactiile au fost mai putine, preturile au fost intr-o urcare lenta, ceea ce arata ca cererea s-a plasat in permanenta la un nivel ridicat. Pentru anul viitor se asteapta o mentinere a cererii la nivelul actual.
×