x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Mandruta a avut studentie grea

Mandruta a avut studentie grea

02 Oct 2004   •   00:00

O disputa veche de cand presa cu privire la necesitatea studiilor temeinice pentru specialisti nu a scapat nici macar momentului de deschidere a anului universitar. Lucian Mandruta a fost contrat de catre Ferenc Vasas, profesor asociat al Facultatii de Jurnalism si Stiintele Comunicarii.

Lucian Mandruta, prezentatorul Observatorului, si-a pierdut functia in facultate. Mandruta a tinut o cuvantare la deschiderea oficiala a Facultatii de Jurnalism si Stiintele Comunicarii (FJSC) din cadrul Universitatii Bucuresti si a glumit pe seama faptului ca atunci cand a devenit student, in 1999, era director de ziar, dar licenta pe care a luat-o anul acesta l-a prins abia pe post de prezentator al principalului jurnal de stiri al postului Antena 1.

Vedeta din Baneasa i-a incurajat pe studenti sa isi faca o pregatire teoretica. Cand am intrat in facultate credeam ca pregatirea practica este suficienta, a marturisit Lucian Mandruta, care a completat ca in anii care au urmat si-a dat seama cat de importanta este pregatirea teoretica. Cel putin pentru a intelege mecanismele de manipulare din mass-media.

Intr-o alta cuvantare, Ferenc Vasas, profesor asociat al Facultatii de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, un reputat si vechi om de televiziune, a tinut insa sa precizeze ca fara o practica temeinica nu se poate pregati un jurnalist. Profesorul Vasas a replicat celor spuse de Mandruta prin argumentul ca foarte multi tineri absolventi sau studenti de jurnalism ajung prin redactii in practica si asteapta sa li se spuna ce au de facut, lipsindu-le deprinderile care se pot forma doar prin exercitiu.

GENERATIE MAMUT. Decanul FJSC, Mihai Coman, a povestit cat de greu i-a fost sa convinga pe cei responsabili ca si Publicitatea este o stiinta pentru a transforma modulul de Comunicare intr-unul de Publicitate si relatii publice, o specializare din ce in ce mai cautata.

Prof. dr. Mihai Coman a spus: As vrea sa salut ultima promotie din istoria invatamantului universitar romanesc care va primi diploma dupa patru ani de studii universitare. Incepand cu urmatoarea generatie de jurnalisti pregatiti de FJSC, acestia vor primi diplomele de absolvire dupa doar trei ani de studii, aceasta fiind una din principalele modificari ale structurii de invatamant superior la aceasta specialitate.

Anul acesta, FJSC a inmatriculat aproape 300 de studenti in anul I pe locuri cu plata sau fara, la zi sau la Invatamant la Distanta, un numar-record pentru aceasta specialitate. Aceasta este probabil si explicatia pentru care ieri, la manifestarile de deschidere, au participat mai multi studenti decat in oricare alta zi de studii. (Doru Cobuz)
×