x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Noul an scolar ar putea incepe cu o greva

Noul an scolar ar putea incepe cu o greva

07 Sep 2004   •   00:00

SCOALA

Sindicalistii din invatamant sunt nemultumiti de noua grila propusa de Guvern si ameninta cu proteste. Ultima oferta a Guvernului nu este pe placul sindicatelor din invatamant. Dascalii cer o marire a salariilor mult mai mare decat cea oferita de autoritati, dar ministrul Bogdan Niculescu-Duvaz a afirmat ca este ultima oferta pe care Executivul o poate face.
CATALIN PRUTEANU

Oferta de marire a salariilor personalului didactic, facuta de Ministerul Muncii, este de fapt o noua grila de salarizare. Cresterile sunt cuprinse intre 500.000 si 2,5 milioane de lei. "Salariul mediu pentru cadrele didactice va depasi salariul mediu pe economie", a precizat ministrul. Totusi, Duvaz a fost nevoit sa admita ca nivelul salariilor in Romania este "jenant". "Am primit ultimatumuri. Noi nu putem sa dam ultimatumuri, putem doar sa dam ultima oferta", precizeaza Duvaz.

NEMULTUMIRI. Majoritatea sindicatelor sunt nemultumite de oferta Guvernului. Intra aici si problema personalului nedidactic din institutiile de invatamant, care nu beneficiaza de majorarile promise, ci doar de o indexare de 6%. "Liderii organizatiilor judetene si-au exprimat nemultumirea", afirma Marius Nistor, presedintele Federatiei "Spiru Haret". Nistor declara ca noua grila nu inseamna o crestere reala, ci doar respectarea contractului colectiv de munca. Numai in Bucuresti exista 280 de litigii care privesc drepturile salariale ale profesorilor. Ion Neacsu, lider sindical din Buzau, ameninta ca in prima zi de scoala, pe 15 septembrie, profesorii buzoieni vor organiza un miting de protest in centrul orasului.

FONDURI NECUNOSCUTE. Aplicarea noii grile, daca aceasta se va produce, va insemna cheltuieli de peste 550 de miliarde de lei lunar. "Inca nu cunosc sursa resurselor. In principiu, este vorba de bani din fondul de rezerva pus la dispozitia Guvernului", afirma Bogdan Niculescu-Duvaz. "Am da salarii mari si maine daca nu ne-am teme de stabilitatea sistemului economic. Guvernul nu va aloca resurse care sa duca la sacrificarea drumului catre Uniunea Europeana", spune ministrul.

×