x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old O scoala "botezata"

O scoala "botezata"

16 Dec 2004   •   00:00

La initiativa profesorilor Aurelian Carstea, director, si a Elisabetei Zgripcescu, director adjunct, ai Scolii generale cu clasele I-VIII din localitatea Calimanesti, judetul Valcea, unitatea de invatamant a primit recent numele Serban Voda Cantacuzino.

DANIELA SONTICA

GENERATII. Serban Cantacuzino (prim-plan), in fata bustului inaintasului sau, realizat de Gheorghe Adoc
ISTORIC. In renumita statiune Calimanesti, care era foarte la moda in perioada interbelica, exista in 1933 o scoala veche cu 600 de elevi, inghesuiti in patru sali de clasa. Directorul de atunci, Nicolae Zamfirescu, unchiul actorului Florin Zamfirescu, fost elev al scolii de altfel, s-a decis sa construiasca o scoala moderna si incapatoare. Ministerul Instructiunii, Cultelor si Artelor din acea vreme a aprobat cererea, dar a precizat ca nu se pot oferi bani de la minister. El apelat la generozitatea unor personalitati, printre care si inginerul I.Gh. Cantacuzino, cel care prin lucrarile sale a introdus Calimanestiul in circuitul national prin executarea principalelor cai de comunicatie pe Valea Oltului. In 1939, scoala cea noua a fost inaugurata, dar in scurt timp, fiind razboi, aceasta a devenit lagar de prizonieri pentru familiile ofiterilor polonezi. In 1945, in moderna cladire a functionat Gimnaziul Unic Calimanesti.

FESTIVITATE
S-au reunit pentru a sarbatori actul cultural numeroase personalitati - majoritatea sustinatori ai demersului - printre care: Serban Cantacuzino, Constantin Cantacuzino (care a si donat carti pentru biblioteca scolara), academicianul Constantin Balaceanu-Stolnici, profesor Georgeta Filitti, sculptorul Gheorghe Adoc, arhitectul Nicolae Vladescu, Marian Stefan, redactor la Magazin istoric, Ilie Amuzan, primarul orasului Calimanesti, Gheorghe Vieru, inspector general scolar, Alin Paunescu, inspector MEdC.

×