x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Paltinis - dotari si preturi bune

Paltinis - dotari si preturi bune

05 Dec 2004   •   00:00

VACANTA DE IARNA
Doua partii amenajate, instalatii de telescaun si teleschi, lectii de schi cu 150.000 ora si locuri de cazare pentru toate buzunarele. La Paltinis este asteptata insa zapada.
CRISTIAN PETRU, ALEXANDRU NASTASE

CONTINUARE
IEFTIN. O urcare cu telescaunul costa 40.000 de lei pentru adulti si 30.000 de lei pentru copii
Se ajunge destul de greu la Paltinis daca nu ai masina proprie. E musai, cum ar spune ardelenii, sa ajungi cum poti pana in Sibiu, pentru ca de acolo, de trei ori pe zi, indiferent daca-i sfarsit de saptamana sau zi de sarbatoare, un autocar ia in piept muntii si urca pana la Paltinis. Alte trei microbuze, apartinand liniei de transport local 22, coboara turistii din paradisul statiunii. Drumul strabate padurea si urca pieptis spre culmi golase, pentru ca apoi sa coboare cateva zeci de metri si sa urce iar. Ajungi la Paltinis cu respiratia taiata de ceea ce ai intalnit pe drum. La fel e si in statiune. Turistii zic ca-i un picior de plai pentru impatimitii muntelui, o gura de rai pentru amatorii de liniste. Nu pot spune aceleasi lucruri si amatorii de distractii care vin sa-si petreaca vacanta la Paltinis.

HOTELURILE. Paltinis este o statiune turistica permanenta, situata la 32 de kilometri de Sibiu, in Muntii Cindrel, la 1.442 de metri altitudine. Statiunea a fost intemeiata de Societatea Carpatina Transilvana in ultimul deceniu al secolului al XIX-lea. Din nucleul de vile initiale au mai ramas Casa Turistilor, Casa Medicilor si Sala Monaco. Climatul montan recomanda statiunea pentru tratarea asteniilor, a bolii Basedow, a sechelelor pulmonare, surmenajului si hipertiroidiei benigne. Sunt numai cinci hoteluri in Paltinis, din care trei cu circuit inchis.

Pe vremuri, trei dintre ele formau complexul Vila partidului si erau primiti doar nomenclaturistii. Dupa Revolutie, cativa ani au putut locui in ele si romanii obisnuiti, dar de vreo 12-13 ani incoace au fost cumparate de niste banci, care fac rezervari doar pentru angajatii lor. Acolo s-au facut cateva Revelioane de pomina, cu petreceri carora li s-a dus vestea. Turistii de rand se pot caza si ei, dar numai in limita locurilor libere existente. Acum cativa ani, complexul a fost intregit cu o noua cladire, tot un hotel cu circuit inchis, apartinand unei companii de telefonie.

Mai jos, mai este un hotel de doua stele, o pensiune si vreo cateva vile, pe care proprietarii le inchiriaza. Viata de noapte a statiunii infiintate in anul 1894 este data de cele doua discoteci, carora li se va adauga in curand si o a treia. Potrivit receptionerilor de la hoteluri, turistul care vine la Paltinis este tanar, cu bani, cu o activitate dinamica si care are nevoie de cateva zile de relaxare intr-un loc linistit, departe de lumea dezlantuita.

JURNALUL DE LA PALTINIS. In Paltinis, turistii pot vizita casa in care filozoful Constantin Noica si-a petrecut ultimii trei ani din viata, din 1984 pana in 1987. In acest moment, vila se afla in renovare, dupa ce a fost cumparata de Fundatia Humanitas. Filozoful a fost inmormantat in Paltinis, langa schit, biserica din lemn construita in deceniul al treilea al secolului trecut.

PARTIILE
Prima distractie care iti vine in minte cand te gandesti la Paltinis e schiul. Exista doua partii amenajate, una mai lunga, de 1.200 de metri, dar mai usoara, alta mai scurta, de 400 de metri, dar cu o dificultate mai mare, avand o inclinatie de 26%. Amandoua sunt administrate de o societate din Sibiu. Cea mare este dotata cu telescaun, iar o urcare costa 40.000 de lei pentru adulti si 30.000 de lei pentru copii; pe cea mica functioneaza doar un teleschi. Instalatiile sunt puse la punct din punctul de vedere al sigurantei, fiind verificate de mai multe ori pe an. S-a schiat toamna aceasta cateva saptamani bune, dar acum lipsa zapezii a dus si la plecarea majoritatii turistilor. Partia nu are instalatie de nocturna si se inchide la ora 17:00, dar este iluminata noaptea, astfel incat lucrarile ratrack-ului, aparatul care taseaza si uniformizeaza zapada, sa se poata desfasura mai usor. Si aici neinitiatii pot lua lectii de schi, pentru 150.000 de lei ora sau pot inchiria echipament pentru 100.000 de lei pe ora. Nu lipseste nici vinul fiert, servit, ca si pe alte partii de schi din tara, cu 25.000 de lei paharul.

CONCURS
Jurnalul National va invita la un concurs de iarna.

Din orice loc al tarii va aflati ne puteti trimite fotografii cu cel mai frumos moment din concediul dumneavoastra prin intermediul telefonului mobil sau al camerei digitale, la adresa de e-mail vacante@jurnalul.ro. Cele mai bune fotografii vor fi publicate.

CAT COSTA CAZAREA IN PALTINIS
HOTEL-PENSIUNE / NR. STELE / PERIOADA / PRET
  • Casa Turistilor / HH / inainte de Sarbatori / 700.000 lei/dbl*
    Craciun / 900.000 lei/dbl*
  • Hotel Cindrelul / HH / 1 dec. - 31 feb. / 900.000 lei/dbl*
  • Vila Casa de Piatra / H / Revelion / 31 euro/pers. * - PC
  • Vila 20 Sinaia / HH / Revelion, 5 nopti / 5.175 euro/vila (18 locuri)
  • Pensiunea Casa cu livada, Saliste / HHH / Craciun, 3 zile / 120 euro/pers. **
  • Pensiunea Perla Arpasului, Marginimea Sibiului / HHH / Revelion, 4 zile / 216 euro/pers. **

    Legenda: dbl - camera dubla; PC - pensiune completa; * pret/zi; ** pachet turistic
  • ×
    Subiecte în articol: paltinis