x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Parapanta, sport pentru 16 - 80 de ani

Parapanta, sport pentru 16 - 80 de ani

07 Dec 2004   •   00:00

Datorita peisajelor extraordinare si conditiilor de zbor pe care le ofera, Parangul a devenit un punct de lansare preferat de amatorii de adrenalina. Nu ai nevoie decat de putin curaj pentru a te simti cu adevarat liber.


ADRIAN MIHAI, DANIEL STAN

Click
LANSARE. Din acest sezon, Cabana Rusu a fost transformata intr-un hotel de trei stele
Zborul cu parapanta este un sport care se poate face atat vara, cat si iarna. El se poate face incepand de la 16 ani, cu acordul parintilor, si pana la 80, ne spune instructorul cunoscut de zburatori sub numele de Iepuras. De la 18 ani ai nevoie de o asigurare medicala si una de accidente. Mai semnezi o declaratie pe proprie raspundere cum ca tu ai vrut sa zbori si in 7-10 zile, curs intensiv de sala si practica, poti ajunge sa faci un zbor mare, cu un castig de altitudine de 400 - 500 de metri. Echipamentul apartine clubului, iar pentru a incepe o serie de curs trebuie sa se adune cel putin 10 amatori si costa 150 de euro. Cursurile se mai organizeaza si in week-end-uri, caz in care pregatirea se intinde pe 2-3 luni. Iepurasul are 14 ani de experienta in care a zburat si i-a invatat si pe altii sa zboare si nu a avut nici o fractura. Daca esti un tip calculat, nu e sport extrem, ne spune Iepurasul pe care-l puteti gasi la telefon: 0744-16.01.80. Mai trebuie spus ca fiecare echipament este dotat cu cate o parasuta de rezerva, ceea ce reduce mult riscul unui accident.

Click
PERSPECTIVA. Vila va avea confort de patru stele, preturi de trei stele si priveliste de sapte stele

MUZEU. Daca veniti spre Petrosani, prin Uricani, merita sa va opriti la popasul Casa Amicii. Noi nu am fost, dar asa ne spune Romeo Rosia, seful centrului de informare turistica. Aici in afara de ce-i trebuie unui popas, turistul mai gaseste o sala de antichitati cu peste 1.500 de exponate. Piesa de rezistenta este un clopot din bronz, din vremea lui Napoleon, pe care sta scris in latina cine ma atinge, imi aude glasul. Mai gasiti aici coarne de cerb, sabii si pistoale vechi, lampadare antice ceasuri cu vechime de peste 200 ani, fiare de calcat cu carbuni, fiare cu horn pentru gaze, primele tipuri de masini de cusut, razboaie de tesut si multe alte exponate. Costumele populare intregesc ansamblul exponatelor, iar pe peretii holului se afla asezate un mare numar de picturi dintre cele mai vechi, cu subiecte religioase.

PS: Multumim pentru sprijin comunitatii oamenilor de afaceri din turism din Petrosani, precum si cititoarei noastre care ne-a fost ghid, doamnei profesoare Elena Neagoe.

.

PONTURI
Potentialul turistic al Parangului a fost sesizat de multi intreprinzatori locali care au investit sume importante in capacitati de cazare moderne. Acest lucru atrage numerosi turisti, mai ales in week-end si de sarbatori.

De aceea este recomandat sa lasati masina in Petrosani, iar pana la telescaun sa luati un taxi. Asa nu mai riscati sa pierdeti vremea cautand locuri de parcare pentru ca pana la urma sa lasati masina poate chiar la un kilometru de zona de destinatie.

Doua-trei zile in timpul saptamanii, inainte sau dupa Sarbatori, atunci cand va puteti bucura in liniste de peisaje si zapada va pot da insa energie cat pentru o vacanta intreaga. Daca nu v-ati hotarat inca unde anume in Valea Jiului sa mergeti, o puteti face la fata locului, la Centrul de informare turistica Petrosani, pe Bulevardul Avram Iancu, la numarul 12. Aici, seful centrului, Romeo Rosia, un promotor sufletist al turismului din zona, va ajuta sa gasiti ce va place. Telefoanele sunt: 0254-54. 27.71 sau 0722-40.17.20, site-ul centrului de promovare: www.TurismInfoValeaJiului.ro.

.

INFO
LOCATIE. Depresiunea Valea Jiului este situata in sudul judetului Hunedoara. Altitudinea medie a acestei depresiuni este de 600 m, de unde urca spre varfurile muntoase, la peste 2.000 m. Depresiunea e strabatuta de doua cursuri de apa, Jiul de Est si Jiul de Vest. Venind din Tg. Jiu spre Petrosani, pe partea dreapta vei vedea Muntii Parang. Daca insa drumul tau trece prin Voineasa si Cheile Jietului, muntii te vor strajui pe partea stanga. Acest drum este insa partial inchis pe timpul iernii, din cauza zapezilor mari. Venind din Deva sau prin Uricani, Parangul se va inalta in fata ta, cu inaltimi de peste 2.500 m.

MOBIL: 0SALVAMONT. La acest numar de telefon puteti lua legatura cu echipa Salvamont Petrosani. Numarul de telefon se formeaza astfel: litera S se afla pe tasta 7, iar A este pe tasta 2 si asa mai departe. Formand astfel, veti obtine 0725.826.668, un numar ca oricare altul, dar mult mai usor de retinut sub forma 0SALVAMONT. De asemenea, echipa de salvamontisti mai poate fi gasita si la numarul: 0724. 212.580.

TELESCAUN. Pilonul 1 al telescaunului se afla la cota 1.073. Pana sus, distanta de 2,5 km este parcursa in aproximativ 28 de minute. Programul de functionare este de la ora 8 la 16. O cursa dus costa 55.000 lei, iar una dus-intors este 75.000 lei. Pentru copiii sub 7 ani e gratuit.

CAZARE. Datorita investitiilor facute in ultimii ani, gasiti in zona numeroase posibilitati de cazare, in hoteluri sau cabane moderne. Demna de luat in seama este si oferta particulara. Un loc intr-o camera pentru o noapte se poate gasi si la tarife de aproximativ 200.000 lei. Vilele sau hotelurile luxoase ofera camere la preturi rezonabile, de 40 de euro pe noapte.

.

CAT COSTA CAZAREA IN PARANG
HOTEL/PENSIUNE
STELE
PRET
Vila Parang HH

800.000 lei/camera dubla

Vila Parang HH 200.000 lei/loc/camere de 6 locuri
Cabana "La Nasu" HH 200.000 lei/loc
Hotel Rusu HHH 40 euro/camera (extrasezon)
Hotel Rusu HHH 315 euro/5 zile/persoana (Revelion)

.

.

CONCURS
Jurnalul National va invita la un concurs de iarna. Din orice loc al tarii va aflati ne puteti trimite fotografii cu cel mai frumos moment din concediul dumneavoastra prin intermediul telefonului mobil sau al camerei digitale, la adresa de e-mail vacante@jurnalul.ro. Cele mai bune fotografii vor fi publicate.
×