x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Pat si Patason

Pat si Patason

16 Dec 2004   •   00:00

David si Goliat, Guliver si piticii, iepurasul si ursuletul. Sub incidenta acestor disproportii cu talc s-a petrecut selectia candidatilor la Presedintie. Nu intram in detalii tehnice: n-am avea ce comenta, devreme ce Alianta si Uniunea si-au pus, ambele, ouale in cosul pozitionarii bunastare si spirit proeuropean.

Asa ca in lipsa unei palpabile diferente de doctrina, optiunea populatiei votante a fost de natura stilistica. (Spunem votante, pentru ca dincolo de cele doua Romanii care s-au prezentat la urne, exista o a treia, cu vot neexprimat, care a preferat platitudinii unor demagogice emisiuni electorale, confortul unui desen animat.)

Asa stand lucrurile, cele doua forte aflate in goana dupa putere au oferit variatiuni pe teme placute urechii publice: coruptie, integrare, bunastare!

Uniunea a preferat trombonul masiv, sobru, zgomotos, de tendinta. Alianta, invocand o anume pauperitate in investitia media, s-a multumit cu fluierasul de os si cantul din frunza, necostisitor, dar spectaculos.

Cum oamenii au oroare de gigantesc, fug de intoxicatia cu televizorul (prea au avut parte de ea) s-au dezis de acordurile fanfaristice. Cand Uniunea invelea cladiri imense cu cearsafuri purtand chipul lui Nastase, Alianta distribuia cutii de chibrituri in piata publica sub mesajul Arde-i pe corupti. Cand Uniunea isi etala candidatul pe sticlele tuturor televiziunilor, Alianta prezenta mesaje cu miez publicitar, in publicatiile gratuite, de oras, in format minion.

Uniunea a mers masiv pe medii clasice, Alianta a pariat substantial pe neconventional: marketing viral, interventii pe forumuri de chat, SMS electoral, cu usoare accente triviale si umor ardeiat. Care sunt regulile jocului cand tu spui de pe bloc : Faptele sunt politica mea, gomos, sec si mai ales greu de verificat, in vreme ce oamenii opozantului trimit SMS-uri de golanas puber De votezi cu marinarul,/ O sa ai ... ca parul,/ De votezi cu Bombonel, / Sa te ... in ... cu el? Pentru seriosi, un asemenea mesaj nu-l crediteaza pe emitent, dar in mod cert il discrediteaza pe competitorul lui, implicit, prin disproportie. Uniunea, incrancenata, a luat drept target la masina de vot populatia rroma. Alianta s-a uitat la romanii care au descoperit ca democratia a dat liber la farsa electorala, si-a mizat pe bascalie. N-avea nimic de pierdut. Uniunea-sententioasa: Life is a bitch (Viata e o femeie usoara). Alianta-pusa pe sotii: Life is a pitch. (Viata e o licitatie). Pe care a castigat-o. Fara discutie, stim sa facem haz. De necaz.

×