x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Scoala Democratiei cu vampiri si tutun

Scoala Democratiei cu vampiri si tutun

10 Ian 2005   •   00:00

SCOALA
ARBANASI - Tabara scumpa si viata de noapte bogata pentru strengari Elevii de la Asociatia Scoala Democratiei s-au distrat in ultima saptamana de vacanta in tabara buzoiana de la Arbanasi. Table, carti si vampiri au fost jocurile preferate.
EUGENIA MIHALCEA

CONDITII. In cabane, camerele au baie proprie si incalzire. Pretul este pe masura: 300.000 lei/zi
70 de elevi si cativa animatori si-au petrecut ultima saptamana a vacantei de iarna in tabara scolara de la Arbanasi, judetul Buzau. Copiii, de la Asociatia Scoala Democratiei, membri ai consiliilor elevilor de la mai multe scoli si licee bucurestene, au ajuns la munte printr-un program organizat, fara zapada si, fara prea multa distractie. Provocarea? Sa aduci scoala mai aproape de democratie. Finalitatea? Fara ziare, televizor, Internet sau orice mijloc de comunicare si ,tinand cont ca semnalul e o noutate in zona, tinerii au prins sete si gust pentru jocul de-a vampirii. Formatorul venit special din Canada pentru a anima tabara spune ca a ajuns in Romania cu ideea ca trebuie sa revenim la natura noastra si sa respectam parerea copiilor.

JOCURI. La sala de mese, elevii din clasele V-XII au de raspuns la cateva intrebari: cum se numesc, ce varsta au, cat poarta la pantof, dar si cum vor sa se distreze in tabara. Profesorii spun ca intr-asa o locatie se vine la relaxare si odihna, dar tinerii par sa fie de cu totul alta parere. Un alt afis sta pe usa de la cantina: intrarea costa un biscuite si un pupic. Teoretic, caci nimeni nu mai pune regula asta in practica, sau cel putin nu la intrarea la masa.

Click
LA MASA. Intrarea la cantina se plateste. Cu un biscuite si un pupic

TIGARILE. Zilele sejurului trec cu oboseala mare, dupa cum spune unul dintre formatori, Dan. Asta pentru ca elevii stau pana noaptea tarziu, chiar spre dimineata, si discuta. Versiunea formatorului, caci tinerii spun altceva. In prima seara ni s-a facut cam sete, noroc ca a venit un baiat cu masina proprie si am ajuns in Buzau. Si necesarul de tigari tot atunci si l-au facut, mai ales cei neinspirati, care nu stiau ca ajung intr-o tabara in care nu e nici urma de vreun magazin. Oricat ai cauta prin incinta taberei, nu gasesti nici un club unde tinerii sa se poata distra. De aceea, se aduna prin holuri si incepe joaca de-a vampirii si fumatul ca locomotivele. Daca apare vreun responsabil, ferestrele se deschid larg sa iasa fumul din incapere. Scuza e buna. Unii sunt majori, deci au voie sa fumeze.

PRETUL. Pentru toata distractia, camere curate, de altfel, cu mai multe paturi intr-o incapere, incalzire si apa calda, un elev scoate din buzunar 320.000 de lei pe zi, masa si cazare. Este maximum practicat de Agentia Nationala a Taberelor si Turismului Scolar (ANTTS) pentru aceasta iarna. Sorin Sandu, secretarul executiv de la Asociatia Scoala Democratiei, spune ca asta a fost tabara care le-a fost pusa la dispozitie de ANTTS. Un parculet pentru copii, un tobogan si cateva leagane colorate zac intr-o margine de tabara. Loc de joaca. Alaturi, unii incearca o tabla, un rummy sau o carte. Un pusti disperat ne roaga pentru un ziar, ceva o informatie, ca e de trei zile in tabara si n-a mai auzit ce se intampla in lume. Formatorii spun ca nu-i nevoie, ca elevii au venit la Arbanasi sa se simta copii.

Click
LA TACLALE. Dupa masa de pranz la cantina, tinerii se aduna sa puna la cale programul de seara

BANII. Baietii au gasit si pe ce sa-si cheltuiasca banii. Cand au vazut ca nu sunt magazine, au inceput sa joace table pe bani. Fetele asculta muzica, la laptopul din dotare, strang prin camera si atarna biletele pe usile de la baieti. Nu deranjati. Tragem una bucata pui de somn.

Investitii se fac tot timpul, spune directoarea Agentiei Teritoriale a Taberelor Buzau, dar nu majore, dupa cum recunoaste. Un club cu toate dotarile ar ajunge la 5,6 miliarde. Din lipsa de fonduri, nu se reuseste decat o mochetare sau schimbari minime. La tabara din Poiana Pinului s-a reusit in 2003 mansardarea unei cladiri, ceea ce a insemnat suplimentarea cu 38 de locuri.

ALTE TABERE
Tabara Monteoru este asezata in Depresiunea Sarata Monteoru, la 25 km de municipiul Buzau. Este amplasata in mijlocul unui parc dendrologic. Capacitatea de cazare este de 150 locuri dispuse in doua vile: Vila Bradu si Vila Monteoru. Blocul alimentar are o sala de mese cu o capacitate de 100 locuri. Posibilitati de agrement: club, discoteca, baza sportiva, excursii, drumetii, piscine, bazin cu apa sarata. Tabara Arbanasi este asezata pe Valea Slanicului, la 40 km de Buzau, pe raza comunei Beceni. Are o suprafata de 10 ha si este inconjurata de paduri de foioase. Are o capacitate de 150 de locuri. Cazarea se face in sase vile din caramida, cu grupurile sanitare si baile in interiorul cladirii. Tabara mai dispune de un bloc alimentar si o sala de mese cu o capacitate de 150 de locuri. Tabara Poiana Pinului este asezata in Subcarpatii de Curbura, la poalele Dealului Ciolanu. Se afla la 40 km de Buzau, are o capacitate de 320 de locuri, in patru vile, avand camere cu doua-patru paturi, cu grup sanitar si bai proprii. Dispune de o cantina cu o capacitate de 150 de locuri, club si o sala de intruniri cu o capacitate de 70-80 de locuri, dotata cu echipamente audio-video. Posibilitati de agrement: club, discoteca, baza sportiva, excursii, drumetii montane, piscine.
×
Subiecte în articol: tabăra locuri scoala democratiei