x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old SCOALA/Info - 2 octombrie 2004

SCOALA/Info - 2 octombrie 2004

02 Oct 2004   •   00:00
ACUZATII. Ministrul delegat pentru relatia cu partenerii sociali, Bogdan Niculescu-Duvaz, i-a acuzat vineri de imoralitate pe sindicalistii din invatamant care n-au semnat protocolul cu Guvernul si se vor asocia miscarilor de protest, desi vor beneficia si ei de cresterile salariale prevazute in acord.

Cei care se aliniaza protestelor sau actiunilor Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, care a refuzat semnarea acestui protocol, beneficiaza de toate aceste cresteri salariale si, daca vor fi dispusi sa dea curs chemarii la miscarile de protest, o vor face cu salariile marite. Ceea ce mi se pare un lucru cel putin imoral. Daca intr-adevar ar fi fost nemultumiti, ar fi trebuit sa spuna ca ei refuza aceasta crestere, asteptand, probabil, o alta, a spus Duvaz.

Trei din cele patru federatii sindicale din invatamant (Federatia Educatiei Nationale, Federatia Spiru Haret si Alma Mater) au semnat, la 16 septembrie, acordul propus de Guvern referitor la cresterea salariala. Cea mai numeroasa organizatie sindicala din educatie - FSLI - a refuzat acordul, lasand la latitudinea liderilor din teritoriu decizia privind participarea la festivitatile de deschidere a anului scolar. (Mediafax)

INFECTIE. Doua focare de hepatita acuta virala de tip A au fost depistate in doua scoli din localitati sucevene din zona orasului Gura Humorului, a anuntat ieri directorul adjunct al Directiei de Sanatate Publica Suceava (DSP), Odette Nicolae. Aceasta a declarat pentru Mediafax ca cele doua focare au fost depistate in comuna Solonetul Nou si localitatea Capu Codrului din comuna Paltinoasa si insumeaza cinci, respectiv trei cazuri de hepatita acuta virala de tip A. DSP Suceava a adoptat masuri de dezinfectie cu substante clorigene in cele doua focare si a initiat actiuni de promovare a sanatatii, prin informari asupra masurilor care trebuie luate pentru evitarea transmiterii virusului hepatitei acute de tip A, a mai spus Nicolae.

SUBVENTII. Studentii din invatamantul de stat care nu locuiesc in camine vor primi lunar o subventie pentru acoperirea partiala a cheltuielilor de cazare. Guvernul a decis joi ca aceasta subventie nu va putea depasi suma de 600.000 de lei, cuantumul urmand sa fie stabilit anual prin ordin al ministrului Educatiei. Subventia se va acorda studentilor pana la 29 de ani, care nu au domiciliul sau resedinta in localitatea in care se afla institutia de invatamant superior, care provin din familii cu venituri brute lunare pe membru de familie ce nu depasesc salariul minim pe economie, respectiv 2,8 milioane lei. (Silviu Sergiu)

×