x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Tehnologia salvatoare

Tehnologia salvatoare

10 Ian 2005   •   00:00

Muzeele nu sunt chiar primul loc la care te gandesti atunci cand vine vorba despre ultimele descoperiri ale inaltei tehnologii. Cum poti sa conservi opere de arta de o valoare inestimabila si in acelasi timp sa lasi oamenii sa vina si sa le priveasca?

IOHANNA ONACA PURDEA

Tehnologia poate rezolva ambele probleme, avand un rol important, dupa parerea specialistilor, in reinvierea istoriei in Italia.

IN PERICOL. Una dintre operele reprezentative ale Renasterii, Cina cea de taina a lui Leonardo Da Vinci, este atat de vulnerabila incat poate fi admirata doar de putini oameni la un anumit interval. Veche de 500 de ani, pictura nu mai rezista atat de bine pe cat ar trebui. Tabloul a mai fost restaurat, dar este atat de fragil, inca aerul din capela in care se afla trebuie sa fie reglat incontinuu de o pompa controlata de un computer. Insa si peretele pe care se afla pictura sta sa cada, fiind acum sustinut cu grinzi de otel. Schimbarile sunt monitorizate, astfel incat computerul sa poata semnaliza orice deteriorare a conditiei sale. Peretele este dotat cu sensori sofisticati care detecteaza orice miscare a acestuia si tin mediul din incapere sub control.

Ca si Cina cea de taina, climatul din capela Scrovegni este ferit de factorii poluanti si de schimbarile de temperatura. Una dintre probleme este incercarea de a limita la minimum timpul de vizitare.

AVANTAJ. Solutia: persoanele care doresc sa admire picturile din capela pentru mai mult timp o pot face cu ajutorul unui program pe computer, care recreeaza interiorul in 3D. Controlat cu ajutorul mouse-ului, programul permite vizitatorilor sa navigheze oriunde in capela si sa priveasca lucrurile mult mai de aproape. Poti chiar sa vezi cum ar fi aratat capela in viziunea lui Giotto, care a proiectat-o in urma cu 700 de ani. Este o noua abordare a artei, care o face mai accesibila. Astazi, tehnologia poate veni sa salveze si sa contribuie la conservarea celor mai pretioase opere de arta din trecutul nostru.

×