x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Week-end alb in Poiana Brasov

Week-end alb in Poiana Brasov

28 Noi 2004   •   00:00

La Poiana Brasov s-a schiat excelent in acest sfarsit de saptamana. Scoala de schi, cu cei aproximativ 100 de instructori, este pregatita pentru afluxul de turisti.

MIRUNA MIHALCEA, EUGENIA MIHALCEA

Click
PÃ…RTIE. Instala]ia de transport prin cablu a func]ionat n acest week-end pentru iubitorii sporturilor albe
Partiile din Poiana Brasov au fost asaltate in acest week-end de turistii nerabdatori sa profite de zapada excelenta pentru schi. Toate partiile au fost superbune, zapada a fost batuta, ieri au fost deja cozi la mijloacele de transport pe cablu, spune Emil Farcasanu, directorul de agrement de la Ana Hotels din Poiana Brasov. Ambele cabine, Kanzel si Capra Neagra, telegondola de la Cristianul Mare si teleschiul de la Ruia au functionat, oamenii chiar au fost nevoiti sa astepte la cozi pana la zece minute pentru a ajunge sus. Pentru ca tunurile de zapada au functionat mai multe zile, zapada a fost numai buna pentru schi, stratul de pe partie la punctul de plecare fiind de 40 de centimetri. Mai mult decat atat nocturna a functionat sambata pana la ora 21:00, iar in jurul orei 20:30 turistii inca isi asteptau randul la urcare.

Turistii care nu au indraznit sa se bucure de partiile din Poiana Brasov, din cauza ca nu stiu sa schieze, au la dispozitie cursurile oferite de mai bine de 20 de ani de Scoala de schi Ana.

SERVICII. Si in aceasta iarna, o data cu inceperea sezonului, Scoala de schi are pregatiti 90 de instructori activi si echipamente performante atat pentru avansati, cat si pentru cei care pun pentru prima data schiurile in picioare.

Clientii Scolii de schi din Poiana Brasov au la dispozitie o serie de oferte in functie de pregatirea fiecaruia. De comun acord cu instructorul se stabileste un program pentru prima zi, astfel ca specialistii sa poata imparti turistii pe grupe, corespunzator nivelului lor de cunostinte. Pentru incepatori echipele sunt de maximum opt persoane. Cei care au mai schiat insa numai pe partii amenajate artificial formeaza si ei un grup separat, iar persoanele care nu sunt la prima coborare pe partie dau un test pe partia Bradul, cu grad mediu de dificultate, din Poiana Brasov.

La sfarsitul celei de-a doua zile, pentru ca eficienta antrenamentului sa fie la cote maxime, grupele de acelasi nivel sunt reimpartite. Dupa un curs complet, turistii vor putea schia pe partii cu grad de dificultate mediu, ne asigura Emil Farcasanu, care este si coordonatorul Scolii de schi.

PRETURI. Un curs complet dureaza sase zile, cate patru ore pe zi, pentru ca mai mult ar fi prea epuizant pentru turisti, iar pretul era anul trecut de 60 de euro de persoana. Asta in conditiile in care orele de antrenament se fac in grup de maximum opt persoane. Pretul nu include insa si echipamentul de schi, care putea fi inchiriat separat, iarna trecuta, contra sumei de 10 euro pe zi. Pentru acest sezon se incearca mentinerea preturilor la nivelul celor de anul trecut, a tinut sa precizeze Emil Farcasanu. La cursurile de schi se pot inscrie copiii incepand cu varsta de 3 ani, spre deosebire de cursurile de snowboard, unde varsta minima este de 10 ani, din cauza lipsei echipamentului adecvat. Si cei in etate pot urma cursurile Scolii de schi, singurul impediment fiind acela ca instinctul de conservare este mai dezvoltat si atunci, de multe ori, sunt necesare mai multe ore de pregatire, pentru a prinde curaj.

PENTRU COPII. Cine nu doreste sa urmeze cursurile de schi in grup organizat, poate opta pentru ore individuale de pregatire, dar la preturi mai mari, de 10 euro pe ora. Copiii au o partie numai a lor si un snowparc amenajat special cu jucarii. Toate se gasesc pe partia Bradul, iar locatia destinata copiiilor este astfel ingradita incat sa nu existe probleme de securitate sau pericolul unor accidente.

.

SNOWBOARD
Click
In ultimii trei ani, a avut loc o adevarata explozie a cererii de cursuri, echipamente si chiar de partii special amenajate pentru snowboarding. Pentru a oferi pasionatilor de acest sport posibilitatea de a-l practica, Scoala de schi din Poiana Brasov isi imbunatateste constant echipamentul. Turistii interesati pot urma cursuri, impartite in doua pachete diferite. Unul dureaza trei zile, cate doua ore pe zi, si al doilea este organizat pe o perioada de sase zile, tot cate doua ore pe zi. Costurile acestor cursuri sunt aproximativ egale cu cele ale cursurilor de schi, adica 60 de euro de persoana, in grupuri organizate. Exista si aici optiunea individual, unde pentru o ora clientii vor scoate din buzunar 15 euro. Iar daca veniti de acasa neechipati, trebuie sa stiti ca placa si bocancii va mai costa in jur de 15 euro pe zi.

.

SANIE CU ZURGALAI
Click
Dupa ce intri in Poiana, nu trece mult si dai de Centrul de Echitatie. Daca sania e-n curte, nici nu-i greu sa-ti dai seama unde esti. Daca nu... scrie mare la poarta! E deschis pe perioada intregului an, ne spune Roman Ion, administratorul Centrului, numai ca iarna e de-a dreptul fantastic. Aproape ca nu-i turist care sa treaca pe-aici si sa nu se plimbe cu saniile noastre. Pe langa plimbarile cu sania prin padure, la centru se fac si plimbari pe cal, cu insotitorul alaturi. Centrul de Echitatie mai organizeaza si plimbari cu trasura, unde incap maximum 6 persoane si plimbari cu caruta, maximum 10. Plus plimbarile pe timp de noapte, cu tortele aprinse... Traseele se stabilesc la cererea turistului sau sunt prestabilite in functie ce obiectivele turistice. O plimbare, care poate sa dureze si cateva ore, costa circa 700.000 de lei pentru tot grupul.

.

POIANA BRASOV - INFO
LOCATIE. Statiunea Poiana Brasov este denumita si Poiana Soarelui. Aflata la numai 12 kilometri de orasul medieval Brasov si la peste 1.020 de metri altitudine, Poiana este o oaza de liniste pentru toate categoriile de turisti in toate anotimpurile. Temperaturile medii sunt in luna iulie de 14,5 grade Celsius si pot ajunge in ianuarie la -5 grade Celsius. Precipitatiile ajung la 900 mm anual, iar stratul de zapada dureaza aproximativ 120 de zile pe an.

TELECABINA. Vreti sa ajungeti la Varful Kanzel? Nimic mai simplu, din Poiana Brasov puteti lua telecabina Kanzel, care functioneaza intre orele 9:00-16:30. Preturile pe timp de vara au fost cele din sezonul trecut, respectiv 100.000 de lei urcarea, dar in sezonul de vara vor creste cu aproximativ 10%-15%. Telecabina are o capacitate de 350 de persoane pe ora, un timp de circa 7 minute pana sus. Telecabina Capra Neagra are capacitate de 500 de persoane pe ora, dar este functionala mai rar, din cauza conditiilor meteo.

TELESCHI. Teleschiul Bradul, care functioneaza pe partia Bradul, va merge de la deschiderea sezonului, undeva la mijlocul lunii decembrie. Avand o lungime de 455 de metri si o capacitate de 900 de persoane pe ora, face 3 minute pana la punctul final. Cu toate acestea, in perioada aglomerata si mai ales in week-end se ajunge la un timp de asteptare de pana la o ora. Daca nu vreti sa asteptati pana va vine randul la Bradul, mai puteti folosi teleschiurile Kanzel, Ruia, Slalom, Subteleferic si Stadion. Fiti atenti insa la partiile cu grad mare de dificultate. Daca mergeti cu telegondola, care ajunge pana la Cristianul Mare puteti admira Poiana Brasov de la inaltime.

.

CONCURS
Jurnalul National va invita la un concurs de iarna. Din orice loc al tarii va aflati ne puteti trimite fotografii cu cel mai frumos moment din concediul dumneavoastra prin intermediul telefonului mobil sau al camerei digitale la adresa de e-mail vacante@jurnalul.ro. Cele mai bune fotografii vor fi publicate.
×
Subiecte în articol: brasov schi poiana braşov poiana