x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă 4 motive pentru care merită să investești într-un duș bucal și cum să îl alegi

4 motive pentru care merită să investești într-un duș bucal și cum să îl alegi

23 Aug 2022   •   11:31
4 motive pentru care merită să investești într-un duș bucal și cum să îl alegi

Igiena dentară ne preocupă, firesc, pe toți.

De mici am fost învățați că trebuie să ne spălăm pe dinți de cel puțin două ori pe zi, iar filmele și reclamele TV induc ideea - corectă, de altfel! - că utilizarea aței dentare este indispensabilă unei igiene adecvate. În aceste condiții, ce este dușul bucal și la ce folosește el?

 

Ce este dușul bucal?

Atunci când vorbesc despre un dus bucal, medicii stomatologi se referă la un dispozitiv denumit, mai pretențios, irigator bucal. Rolul acestuia este de a emite un jet de apă, cu presiune, pentru a îndepărta resturile de alimente și placa dentară de pe suprafața dinților și din spațiile dintre dinți. Iată câteva dintre motivele pentru care merită să investești într-un asemenea produs.

1.Îmbunătățește igiena orală

Dușul bucal te ajută să îndepărtezi cu blândețe placa bacteriană și eventualele resturi de alimente din spațiile greu accesibile periuței dentare. Curățând aceste zone în mod regulat, poți preveni apariția cariilor, a gingivitei și a altor afecțiuni orale.

2.Este mai puțin abraziv

Prin comparație cu ața dentară, dușul bucal este o metodă mult mai blândă de curățare a zonelor delicate. Mai ales în ceea ce privește modul de acțiune asupra gingiilor, dușul bucal are un risc mai mic de a le răni și de a determina sângerarea acestora.

3.Este ideal pentru persoanele care poartă aparat dentar

Igiena orală a persoanelor care poartă aparat dentar necesită mai mult timp și mai multă atenție. Mai mult decât atât, ața dentară nu are cum să pătrundă între dinte și aparat, astfel încât să curețe întreaga suprafață de smalț. În schimb, jetul de apă cu presiune, pe care îl emite dușul bucal, poate face asta, lăsând gura mai curată și eliminând riscul de apariție a mirosurilor neplăcute.

4.Este foarte util în prevenirea și tratarea parodontozei

Tratarea pungilor gingivale mai mici sau mai mari, care se formează în momentul evoluției parodontozei, este imposibilă, doar cu ajutorul periuței și al aței dentare. În schimb, dușul oral realizează o spălare eficientă a acestor zone, ceea ce ameliorează inflamația locală și elimină halena.

Cum alegi un duș bucal bun?

Oferta e variată și există mai multe tipuri de dușuri bucale. Prin urmare, e important să te orientezi către o soluție care să nu fie numai de calitate, ci să se potrivească și nevoilor tale și stilului tău de viață. Iată tipurile disponibile și cele mai importante caracteristici ale fiecăruia dintre ele:

  • Dușul bucal cu alimentare la priză este varianta cea mai voluminoasă. În mod normal, este așezat pe blat, în apropierea chiuvetei, are un rezervor de apă de dimensiuni relativ mari, care trebuie reumplut la nevoie, și poate avea mai multe capete, astfel încât să poată fi folosit în siguranță și în mod igienic de mai mulți membri ai familiei. Fiind alimentat la priză și având dimensiuni atât de mari, nu este o variantă potrivită pentru persoanele care călătoresc mult;
  • Dușul bucal alimentat cu baterii este mic, ușor, portabil și nu necesită o sursă de curent. Este varianta cea mai bună pentru vacanțe, călătorii, delegații și alte deplasări. Puterea sa de acțiune este, însă, ceva mai mică decât a irigatorului alimentat la priză, iar dacă vrei să beneficiezi mereu de putere maximă, trebuie să schimbi bateriile destul de frecvent;
  • Dușul bucal atașat la robinet se atașează la robinetul de la chiuveta din baie. Nu ai nevoie de baterii sau de priză, nu e nevoie să umpli rezervorul, dar este ceva mai incomod de manevrat decât variantele anterioare. Mai mult decât atât, trebuie să verifici compatibilitatea cu diverse robinete, pentru că e posibil ca, atunci când călătorești, să nu îl poți folosi oriunde. 

Îndepărtarea plăcii bacteriene este principalul scop al igienei orale. Poți face asta cu ajutorul unui duș bucal, fără să afectezi smalțul dinților și fără să îți rănești gingiile. Nu uita și de vizitele periodice în cabinetul medicului stomatologi

Sursa foto: Dent America Distribution

×