x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă 6 cauze care determină apariţia cancerului pulmonar, dacă nu eşti fumător

6 cauze care determină apariţia cancerului pulmonar, dacă nu eşti fumător

25 Oct 2018   •   16:27
6 cauze care determină apariţia cancerului pulmonar, dacă nu eşti fumător

Când cineva care a fumat toată viaţa sfârşeşte cu cancer pulmonar, este trist, dar ştii exact care este motivul. În schimb, când cineva nu a atins niciodată ţigările şi, totuşi, are cancer pulmonar, apar o mulţime de întrebări, scrie Prevention.

În fond, poţi să fii definiţia unei vieţi sănătoase: să nu fumezi niciodată, să faci exerciţii zilnic, să ai o alimentaţie sănătoasă şi, totuşi, să sfârşeşti prin a te îmbolnăvi de cancer pulmonar. Mai mult, simptomele cancerului pulmonar nu sunt vizibile tot timpul în stadiul incipient al bolii, când poate fi tratat.

Astfel, atenţia asupra expunerii la cauzele care pot duce la declanşarea cancerului trebuie să fie cu atât mai mare. Iată şase cauze care pot duce la cancer pulmonar, chiar dacă nu ai fumat niciodată:

1. Expunerea la radon

Radonul cauzează în jur de 20.000 de cancere pulmonare în fiecare an, fiind principala cauză a cancerului pulmonar în cazul persoanelor nefumătoare. Acest gaz radioactiv este eliberat când uraniul se dezintegrează în pământ, pietre sau apă. Gazul călătoreşte apoi în aer. Nivelurile în aer liber sunt sigure, în cele mai multe cazuri, dar atunci când radonul ajunge în casă sau în clădiri, poate creşte până la niveluri periculoase.

Radonul eliberează particule radioactive care pot afecta celulele din plămâni, potrivit Institutului Naţional de Cancer. Inhalarea acestor particule pe o perioadă lungă de timp poate duce la mutilarea celulelor.

2. Expunerea la azbest

Munca în unele medii, precum minele, şantierele navale şi fabricile, pot expune muncitorii la azbest – un tip de fibră care este rezistentă la căldură, fiind folosită deseori la izolare. De asemenea, clădirile vechi pot conţine azbest. Acest material este periculos doar în momentul în care este distrus sau deteriorat.

Inhalarea constantă sau înghiţirea fibrelor de azbest poate duce la formarea de mucus în gât sau pe căile respiratorii, potrivit Asociaţiei Americane de Cancer.

3.Expunerea la alţi cancerigeni

Alte substanţe dăunătoare care pot fi găsite la locul de muncă şi care au fost asociate cu cancerul pulmonar sunt:

- Arsen

- Gazele eliminate de motoarele diesel

- Unele forme de dioxid de siliciu

- Crom

- Nichel

- Beriliu

- Cadmiu

- Gudron şi funingine

4. Aer poluat

Dacă locuieşti într-un loc cu niveluri ridicate ale aerului poluat, precum oraşele sau şoselele aglomerate, acest lucru îţi poate creşte riscul de cancer pulmonar. Mai multe tipuri diferite de particule sunt aruncate în aerul pe care îl respirăm. Aceste particule includ acidul, chimicalele, metalele, praful şi pământul. Corpul nostru este capabil să lupte împotriva particulelor mai mari cu mai multă uşurinţă – în mod normal, prin tuse sau strănut.

În schimb, aceste particulele microscopice din aer sunt cele mai periculoase, din moment ce se pot strecura în plămâni şi chiar în sânge.

5. Infecţia cu HIV

Persoanele care sunt infectate cu HIV au de două ori mai multe şanse decât persoanele neinfectate să dezvolte cancer pulmonar, potrivit Institutului Naţional de Cancer.

6. Istoria medicală a familiei

Dacă un membru al familiei a avut cancer pulmonar, eşti de două ori mai predispus la a dezvolta şi tu, comparativ cu cei care nu au niciun istoric de cancer pulmonar în familie. În plus, riscul este cu atât mai mare, în cazul în care o rudă a fost diagnosticată la o vârstă fragedă, potrivit Institutului Naţional de Cancer.

×
Subiecte în articol: cancer pulmonar cauze