x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă 8 vitamine și minerale pe care e bine să le luăm toamna 

8 vitamine și minerale pe care e bine să le luăm toamna 

de Maria Coman     |    15 Sep 2022   •   07:15
8 vitamine și minerale pe care e bine să le luăm toamna 

Odată cu apropierea sezonului rece, organismul începe să aibă nevoie de anumite suplimente, ca să funcționeze la capacitatea sa maximă.

Pentru elevi e momentul începutului anului școlar, cu un efort intelectual crescut, cu adaptarea și readaptarea la restricțiile și provocările învățatului, pentru adulți înseamnă terminarea sezonului concediilor și adesea și o activitate mai intensă la birou. E bine să luăm aceste suplimente doar în urma analizelor recomandate de medic. 

Vitamina D este cea care trebuie de obicei suplimentată în perioadele în care ne expunem mai puțin la soare. Pielea produce mai multă vitamina D atunci când se află la soare în mijlocul zilei, când astrul solar se află în punctul cel mai înalt de pe cer. În plus, cu cât o persoană expune o parte mai mare din piele, cu atât organismul va produce mai multă vitamină. Expunerea spatelui, de exemplu, permite corpului să producă mai multă vitamina D decât doar mâinile și fața. Această vitamină joacă un rol extrem de important în întărirea sistemului imunitar și există studii care leagă un deficit de vitamina D de declanșarea unor boli autoimune, cum ar fi diabet, astm sau artrită reumatoidă. Vitamina D poate fi luată și din alimente, în special din peștele gras, din ouă, brânză, ficat de vită, ciuperci, lapte fortificat, cereale fortificate, adică alimente ce conțin suplimente de vitamină. În cazul pastilelor, e bine ca medicul să stabilească de ce cantitate zilnică avem nevoie. 

Potasiul este adesea ignorat atunci când ne gândim la nevoile organismului, dar e legat direct de mușchi, tensiune arterială și funcționarea neurologică. Are, de asemenea, un rol important în echilibrarea apei și mineralelor din corp, reduce riscul de pietre la rinichi și de osteoporoză. Alimente precum bananele, fasolea uscată, pește, spanac sau morcovi sunt printre cele cunoscute a avea cantități importante de potasiu. 

Magneziul nu este de obicei deficitar în organism, dar în timpul iernii o suplimentare poate să fie indicată. Printre posibilele simptome ale unei carențe de magneziu se numără crampele musculare, cârceii, tremurături, oboseală, lipsa poftei de mâncare sau o stare de proastă dispoziție. De altfel există cercetări care asociază un nivel scăzut al magneziului cu un risc crescut de depresie. 

Desigur, de pe această listă nu putea să lipsească vitamina C, una dintre vitaminele esențiale sistemului imunitar. Ea ajută la formarea celulelor albe, responsabile cu producerea enzimelor care distrug microorganismele ce ne pot pune în pericol și este un puternic antioxidant. Căpșunile, kiwi-ul, pătrunjelul, citricele sunt principalele alimente în care găsim vitamina C. E bine de știut că e o vitamină care se elimină repede din organism, deci o supradozare e destul de puțin posibilă. 

Vitamina B este și ea mai necesară în timpul toamnei și al iernii. Ne dă mai multă energie, mai multe celule roșii, ajută funcționarea optimă a creierului, dar și a digestiei. Lactate, ouă, citrice, avocado, broccoli toate sunt surse bune de vitamina B. 

Vitamina E este cea care conține antioxidanți ce protejează celulele împotriva cancerului și o putem găsi în alune, semințe de floarea soarelui sau avocado. Ajută, de asemenea, la îmbunătățirea vederii, iar în perioadele în care lumina naturală este mai puțină poate fi nevoie de o suplimentare a acesteia. Cazurile de deficiență sunt destul de rare, dar e bine să includem în alimentația noastră și produse bogate în vitamina E. 

Tot pentru ochi, dar nu numai, e bine să vorbim și despre vitamina A. Și cum vine vremea dovlecilor îi putem include în dietă, căci au cantități importante din această vitamină. La fel și cartofii dulci, legumele verzi în general, varza, salata verde. 

Auzim des, probabil, de OMEGA 3, fără să ni se dea prea multe explicații. Acizii grași sunt printre cele mai studiate substanțe, iar cercetătorii au găsit multe beneficii ale acestora pentru sănătate. Sunt utili în lupta cu depresia, sunt importanți pentru dezvoltarea creierului, pentru buna funcționare a vederii. OMEGA 3 poate să reducă și riscul apariției bolilor cardiovasculare. Cu zeci de ani în urmă s-a descoperit faptul că în comunitățile de pescari incidența bolilor de acest gen era mult mai redusă decât în rândul populației generale. Ajută, de asemenea, la reducerea inflamației din organism, a sindromului metabolic, care include mai multe afecțiuni, printre care obezitate, colesterol crescut, trigliceride crescute. Studii recente arată că OMEGA 3 poate să fie util și în încetinirea evoluției unor boli degenerative cum ar fi Alzheimerul. 

Chiar dacă nu fac parte din categoria vitaminelor sau mineralelor, probioticele sunt la fel de importante pentru organism. Dacă nu le luăm sub formă de suplimente (atenție la numărul lor, căci pe piață se găsesc fel de fel de produse, dintre care nu toate sunt utile real), le găsim în produse lactate, în produse fermentate, în derivatele de soia sau în varză. 

×