x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Apa plată cu lămâie ajută la slăbit?

Apa plată cu lămâie ajută la slăbit?

16 Ian 2018   •   15:28
Apa plată cu lămâie ajută la slăbit?

De ani de zile, de când vedetele de la Hollywood sau supermodele celebre au îmbrățișat această modă, se consideră că a bea apă plată cu lămâie ajută organismul să piardă din  greutate. Totuși, cât este adevăr în această afirmație și cât este simplu mit? Trendul ”apă plată cu lămâie” a pornit de la un studiu făcut în Japonia în 2008, pe șoareci. Acesta lega polifenolii antioxidanți din lămâie cu o creștere mai scăzută în greutate și un metabolism mai eficient al grăsimilor. Explicația, potrivit studiului de atunci, ar fi stat în faptul că polifenolii din lămâie stimulau ficatul să producă enzime care blocau absorbția grăsimilor din alimente. Totul sună foarte bine, însă de aici și până la a spune că apa plată cu lămâie ajută organismul uman să reducă grăsimea este un drum foarte lung.

Studiul a fost făcut pe șoareci nu pe oameni

Prima problemă, spun medicii care contrazic această afirmație, este faptul că studiul a fost făcut pe șoareci și nu pe oameni. Și chiar dacă am ignora acest aspect, polifenolii amintiți se regăsesc mai ales în coaja lămâii (pe care șoarecii din studiu o mâncau din belșug) și nu în sucul care este amestecat cu apa. Astfel că cei care consumă apă plată cu lămâie nu primesc în niciun caz o cantitate suficientă de polifenoli, pentru a observa o diferență. Mai mult, spun specialiștii, prea multă lămâie ar putea avea efecte negative asupra danturii, din cauza acidității ei.

Sâmburele de adevăr

Lămâia este totuși sănătoasă, atunci când e consumată cu moderație, pentru că e o bună sursă de vitamina C și de pectină, o fibră care se regăsește de asemenea în coaja de lămâie și în pulpă. Pectina poate scădea nivelul de LDL, colesterolul rău, din sânge și are efecte anti-inflamatoare.

Totuși, nutriționiștii sunt de acord cu un lucru: chiar dacă nu slăbește, apa cu lămâie poate avea un rol în procesul de slăbire. De exemplu reglarea hidratării. Mulți oameni nu beau suficientă apă, pentru că nu le place gustul sau li se pare fără gust. Dacă adăugăm lămâie într-un pahar cu apă, va fi mai ușor de băut. Astfel, evităm deshidratarea care poate avea ca efect încetinirea metabolismului și creșterea în greutate, în timp. În plus, dacă obișnuiți să beți sucuri acidulate sau dulci și le înlocuiți cu apă cu lămâie, cu siguranță veți observa un efect benefic.

×
Subiecte în articol: apa cu lamaie