x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Ce putem mânca, în funcție de bolile pe care le avem 

Ce putem mânca, în funcție de bolile pe care le avem 

de Maria Coman     |    31 Mai 2022   •   07:45
Ce putem mânca, în funcție de bolile pe care le avem 

În general afecțiunile, în special cele cronice, au nevoie de o dietă mai atentă și uneori mult mai strictă. 

 

Oul este, spre exemplu, un aliment ideal nu doar datorită gustului delicios, ci şi pentru că e bogat în proteine şi oferă astfel o senzaţie de saţietate pentru mai mult timp. Potrivit unui studiu, un ou consumat la micul dejun, în locul unui covrig, creşte senzaţia de saţietate şi duce la un aport caloric mai mic în următoarele 36 de ore. Un alt studiu a relevat că un mic dejun bogat în proteine, format din ouă şi brânză, de exemplu, creşte senzaţia de saţietate la modul general şi contribuie la alegeri alimentare mai bune pe parcursul întregii zile. Ouăle sunt sursă excepţională de vitamine din complexul B, necesare pentru îmbunătăţirea funcţiilor vitale ale organismului şi pentru creştere. Ele conțin vitamina E, care protejează împotriva bolilor de inimă şi a anumitor forme de cancer, vitamina D, care susţine absorbţia mineralelor şi sănătatea oaselor, plus fosfor, esenţial pentru dinţi şi oase puternice. Alte cercetări arată că persoanele care au mâncat un ou pe zi au fost mult mai puțin expuse riscului de a dezvolta boli cardiovasculare, precum cardiopatie ischemică sau atac de cord, ori accident vascular cerebral sau boli cardiovasculare. Dincolo de controversele bine cunoscute, potrivit cărora ouăle nu sunt indicate diabeticilor din cauza conţinutului mare de colesterol, ouăle sunt recomandate pentru că ţin de foame mult timp şi împiedică astfel consumul de calorii în exces. Mai mult, ouăle susţin o dietă low-carb, ideală pentru persoanele cu diabet.

Carnea de pește este, la rândul ei, indicată în dietele de protecție cardiacă. Este o sursă excelentă de proteine slabe, iar acizii graşi Omega-3 care se regăsesc în peşte scad nivelul trigliceridelor şi reduc riscul de accident vascular cerebral. Mai mult decât atât, două sau trei mese de peşte pe săptămână pot reduce cu o treime riscul de deces prin infarct miocardic. În afară de peşte însă, regimul pacienților cardiaci ar trebui să conțină salate, fructe, legume şi alte tipuri de carne slabă. Toate acestea susţin scăderea nivelului de colesterol rău, reduc greutatea corporală și ajută la menținerea tensiunii arteriale în limite normale. În dieta cardiacă sunt recomandate în special speciile de pește gras, şi mă refer aici la somon, sardine şi hering, dar și la macrou sau scrumbie. Deşi extrem de gustoşi, majoritatea peştilor de apă dulce au mai puţin Omega-3 decât peştii oceanici. Unele varietăţi de păstrăv conţin cantităţi relativ crescute de acizi Omega-3. Chiar şi aşa, dacă îţi place păstrăvul, fii sigur că dacă îl consumi, îţi protejezi inima. Există însă şi specii de peşti care trebuie consumate ocazional: somnul, de pildă, care are niveluri scăzute de acizi Omega-3 şi niveluri crescute de acid arahidonic, un tip de acid Omega-6 care se găseşte şi în carne. Dacă ingerezi o cantitate prea mare de acid arahidonic, acest lucru poate creşte riscul de afecţiuni cardiace, deoarece produce inflamaţie care duce la formarea plăcilor de aterom din lumenul arterelor. Acestea pot provoca declanşarea bolilor coronariene, a infarctului miocardic sau accidentului vascular cerebral.

În cazul problemelor legate de tiroidă, e bine ca la micul dejun să fie consumate cerealele cu lapte sau ouăle fierte ori o bucăţică de brânză cu o salată, care asigură suficienți nutrienți și nu pun în pericol tiroida. La prânz, ciorbă de vacă sau de porc slabă, iar din când în când mănâncă şi una de miel. Cât despre cină, o friptură de vită cu o salată alături sau, de ce nu, o salată de ton cu mirodenii îţi garantează că închei cu succes ziua şi totul în organism este în echilibru. Sunt însă şi alimente care consumate cu regularitate sau în exces modifică nivelul de hormoni tiroidieni în corp, fapt care dă naştere la diverse probleme. Și atenție la următoarele alimente: alimentele prăjite, pentru că perturbă producţia de hormoni tiroidieni. Cafeaua, deşi obişnuieşti să o bei în fiecare zi, trebuie să limitezi cantitatea, pentru că provoacă disfuncţionalităţi tiroidiene şi oboseală suprarenală. Alimentele bogate în zahăr, pentru că influenţează funcţia hepatică şi determină rezistenţa la insulină care scade producţia de hormoni tiroidieni.

Pentru ca ficatul să se mențină sănătos, e bine să nu consumăm băuturi carbogazoase. Deşi preferate de majoritatea pentru gustul dulce şi efectul răcoritor, sucurile carbogazoase din comerţ sunt o adevărată bombă pentru organismul nostru. Bogate în zahăr şi coloranţi din belşug, aceste răcoritoare nu ne aduc niciun beneficiu, multe dintre ele fiind extrem de nocive pentru ficat. Fiind pline de zahăr sau îndulcitori artificiali, coloranți și conservanți, afectează flora intestinală și implicit digestia şi ne îngrașă fără să ne dăm seama. De asemenea, trebuie evitate  grăsimile saturate, care se găsesc în majoritatea produselor ambalate sau în produsele de patiserie. Prea multe grăsimi saturate îngreunează funcţia ficatului şi îl îmbolnăvesc, fapt care duce nu doar la obezitate, ci cauzează şi boli hepatice.

×