x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos 3 semne ale burnout-ului. Lidia Fecioru: „Ai stări pe care nu le mai controlezi”

3 semne ale burnout-ului. Lidia Fecioru: „Ai stări pe care nu le mai controlezi”

de Redacția Jurnalul    |    13 Dec 2023   •   22:45
3 semne ale burnout-ului. Lidia Fecioru: „Ai stări pe care nu le mai controlezi”

Burnout este o stare de epuizare fizică și mentală dar nu este considerat o afecțiune medicală.

Dicționarul de Psihologie APA definește burnout-ul ca „epuizare fizică, emoțională sau mentală, însoțită de scăderea motivației, scăderea performanței și atitudini negative față de sine și față de ceilalți”, potrivit health.clevelandclinic.org.

Bioenergoterapeutul Lidia Fecioru spune care sunt semnele acestei afecțiuni:

"1. Nu te mai poți odihni cum trebuie - Tu socoate că nu dormi şi când începi să nu dormi, începe sistemul nervos să clacheze. Şi tot ce ține de sistemul nervos e un lanț întreg cu stare de furie, cu stare de anxietate, cu stare de nervi, cu stare de dureri de cap.
2. Ai stări de nervi şi furie pe care nu le mai controlezi - Suprasolicitarea asta te ţine o vreme apoi clachezi şi începi să lovești pe cei mai apropiați de tine.
3. Ai probleme de digestie - Tu socoate că tot ce înseamnă începând de la o simplă gastrită este pe neurovegetativ. Deci unde dai, te duce către sistemul nervos. Avem nevoie de a rupe ritmul, un weekend, în care să dormim.", a spus Lidia Fecioru, în emisiunea Adevăruri ascunse, de pe Antena 3.

Deși toți ne confruntăm cu situații de stres, epuizarea poate fi prevenită:

- Fă exerciții. Exercițiile fizice sunt bune pentru sănătatea noastră fizică, dar ne pot oferi și un impuls emoțional. Mini-antrenamentele și plimbările scurte sunt modalități convenabile de a face din exerciții un obicei zilnic.

- Adoptă o dietă echilibrată. O dietă sănătoasă, plină cu acizi grași omega-3, poate fi un antidepresiv natural. Adăugarea de alimente bogate în omega-3, cum ar fi uleiul din semințe de in, nucile și peștele, te pot ajuta să îți stimulezi starea de spirit.

Potrivit Fundației Naționale pentru Somn, evitarea cofeinei înainte de culcare, stabilirea unui ritual relaxant de culcare și interzicerea smartphone-urilor în dormitor pot contribui la promovarea unei igiene solide a somnului, scrie healthline.com, citat de spynews.ro.

×
Subiecte în articol: burnout lidia fecioru epuizare