x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos 8 beneficii pentru sănătate ale tomatelor. Protejează pielea și reduc riscul de dezvoltare a cancerului

8 beneficii pentru sănătate ale tomatelor. Protejează pielea și reduc riscul de dezvoltare a cancerului

de Anastasia Paul    |    10 Iul 2023   •   21:30
8 beneficii pentru sănătate ale tomatelor. Protejează pielea și reduc riscul de dezvoltare a cancerului
Sursa foto: Hepta

Roșiile au beneficii importante pentru sănătate, protejând pielea și acționând împotriva bolilor cronice.

O tomată de mărime medie conține mai mult de un gram de fibre și doar 22 de calorii, potrivit datelor Departamentului Agriculturii din SUA (USDA).

Totodată, roșiile conțin potasiu, vitamina A și antioxidantul licopen. Au 94% apă și sunt mai hidratante decât pepenele verde. S-ar putea astfel să vrei să înlocuiești mărul de fiecare zi cu o roșie suculentă. 

Pot fi găsite cu ușurință proaspete, conservate sau în produse precum pastă sau sos, ceea ce le face ușor de încorporat în meniurile săptămânale și accesibile pentru majoritatea bugetelor. Însă dacă le cumperi procesate, fii atent la adaosurile de zahăr, sare și ulei. 

Iată încă 8 motive pentru a adăuga mai multe roșii în dieta ta:

1. Protecție solară

Roșiile sunt abundente în licopenul carotenoid, un pigment solubil în grăsimi care dă culoarea fructelor roșii, potrivit MedlinePlus. Licopenul protejează împotriva stresului oxidativ, inclusiv a daunelor ultraviolete (UV) de la soare. Consumul unei cantități mai mari previne arsurile solare și cancerul de piele, scrie everydayhealth.com.

2. Anticancerigen

Licopenul din roșii protejează împotriva cancerului de piele dar și de sân, prostată și plămâni. Inhibă astfel înmulțirea celulelor canceroase și stimulează imunitatea. Protejează celulele de daunele cauzate de radicalii liberi, compuși asociați cu bolile și îmbătrânirea. 

Cheia pentru maximizarea beneficiilor protectoare ale licopenului este să mănânci roșii împreună cu grăsimi sănătoase, deoarece carotenoizii necesită grăsimi pentru a fi absorbite în mod corespunzător de organism,  potrivit unei cerctări din martie 2021 Antioxidants.

O idee este consumul de roșii cu avocado sau ulei de măsline, de exemplu, într-o salsa sau o salată.

3. Sănătatea ochilor

Alături de licopen, roșiile conțin carotenoizii luteină și zeaxantina, care ajută la menținerea sănătății ochilor și la prevenirea degenerescenței maculare și a cataractei legate de vârstă. Vitamina A din roșii este un alt nutrient cheie pentru sănătatea ochilor și, de asemenea, poate reduce riscul de degenerescență maculară. 

4. Hidratare

Roșiile conțin circa 94% apă, ceea ce le face ultra-hidratante. De asemenea, conțin potasiu, respectiv 292 miligrame/roșie, un electrolit care susține hidratarea adecvată, ajutând la menținerea volumului de lichid intracelular, conform National Institutes of Health (NIH).

5. Vitamina C 

O cană cu suc de roșii oferă 27% din valoarea zilnică recomandată de vitamina C, un antioxidant care susține imunitatea și producția de colagen, reduce inflamația și ajută la protejarea împotriva bolilor și îmbătrânirii provocate de radicalii liberi.

Vitamina C îmbunătățește și absorbția fierului, astfel că prin combinarea roșiilor cu proteine slabe bogate în fier, cum ar fi fasole, linte, tofu, pui fără piele și curcan, și grăsimi sănătoase precum uleiul de măsline, nucile și semințele, poți optimiza nutrienții necesari organismului. 

6. Digestie

O dietă bogată în roșii poate ajuta la diversificarea microbiomului intestinal, care menține o digestie echilibrată și un sistem imunitar bun. 

Deși cercetările în acest domeniu sunt încă în faze incipiente, experimentele cu șoareci au descoperit că suplimentarea alimentară cu pulbere de roșii a crescut semnificativ diversitatea și bogăția microbiomului intestinal al rozătoarelor și a redus răspunsul inflamator, ceea ce indică faptul că roșiile prezintă potențial pentru tratarea bolilor inflamatorii intestinale. Un microbiom sănătos și divers este asociat cu o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv îmbunătățirea imunității și prevenirea bolilor, precum cancerul și inflamațiile hepatice prin medierea acumulării de bacterii dăunătoare.

7. Antioxidanți

Consumul ridicat de roșii este asociat cu un risc mai scăzut de boli cardiovasculare și deces din cauza bolilor coronariene, potrivit cercetărilor publicate în Frontiers in Nutrition în martie 2022. Antioxidanții și alți nutrienți din roșii - în special licopenul - au fost asociați cu un risc redus de boli de inimă. Un studiu a arătat că sosul de roșii îmbogățit cu ulei de măsline scade colesterolul și biomarkerii inflamației.

8. Menținerea greutății corporale

Cu doar 20 de calorii ale unei roșii de mărime medie, și conținut ridicat de fibre și apă, acestea crează o senzație de sațietate mai mult timp. Cu condiția să nu fie adăugate zahărul și sodiul. 

 

×
Subiecte în articol: roşii sanatate tomate piele cancer