x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Alimente bogate în colină. Beneficii asupra sănătății

Alimente bogate în colină. Beneficii asupra sănătății

de Redacția Jurnalul    |    07 Mar 2024   •   22:15
Alimente bogate în colină. Beneficii asupra sănătății

Organismul uman produce cantități mici de colină, care sunt insuficiente pentru aportul zilnic.

De ce ai nevoie de acest nutrient

Colina este un nutrient necesar în multe procese importante ale organismului, mai ales în timpul sarcinii și a perioadei de alăptare. Aceasta se obține din alimente vegetale și animale. Desigur, se găsește și sub forma suplimentelor alimentare. 

Organismul are nevoie de colină pentru a sintetiza fosfatidilcolina și sfingomielina, două fosfolipide majore vitale pentru membranele celulare. Prin urmare, toate celulele vegetale și animale au nevoie de colină pentru a-și păstra integritatea structurală.

Colina produce acetilcolină, potrivit National Institutes of Health, un neurotransmițător important pentr: memorie, dispoziție, control muscular și alte funcții ale creierului și sistemului nervos.

Ouă 

Conținutul de colină al unui ou se află în gălbenuș. Colina naturală prezentă în ouă poate fi absorbită mai bine decât formele de nutrienți adăugate în suplimentele alimentare. Compoziția acestora poate fi absorbită direct în tractul digestiv.

Pește

Fructele de mare și peștele sunt alimente bogate în colină. Speciile de pește, precum somonul, tonul și codul îți pot asigura acest nutrient necesar zilnic. Conțin și vitamina D și acid docosahexaenoic (DHA), un acid gras omega 3 polinesaturat. Se mai găsește în ulei de poește și sardine.

Cartofi roșii

Cartofii roșii reprezintă o sursă gustoasă de carbohidrați și alți nutrienți importanți, cum sunt potasiu, vitamina C și colină. 

Carne de vită

Carnea de vită are un conținut nutritiv ridicat, inclusiv de colină. Conține concentrații mari de proteine ​​și fier. Poate ajuta la creșterea nivelului de fier din sânge și la menținerea unor depozite sănătoase de fier în organism, conform Healthline.

Migdale

Migdalele sunt nuci asociate cu o serie de beneficii pentru sănătate. Acestea ar putea crește nivelul colesterolului HDL. Au un conținut ridicat de nutrienți, inclusiv magneziu, proteine, fibre și vitamina E. Migdalele alimente bogate în colină de origine vegetală.

Boabe de soia

Boabele de soia pot asigura o sursă vegetală bogată în colină. Acestea conțin proteine de origine vegetală, magneziu, mangan, fibre, zinc și acid folic. Acestea pot fi consumate chiar și atunci când nu au ajuns la maturitate, sub formă de edamame, notează medicool.ro.

×
Subiecte în articol: colina sanatate