x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Alimente împotriva depresiei. Dieta pentru îmbunătățirea stării mintale

Alimente împotriva depresiei. Dieta pentru îmbunătățirea stării mintale

de Redacția Jurnalul    |    13 Ian 2024   •   19:00
Alimente împotriva depresiei. Dieta pentru îmbunătățirea stării mintale
Sursa foto: Hepta

Alimentația poate ajuta la prevenirea și chiar ameliorarea simptomelor de depresie.

Aceasta este o tulburare afectivă care provoacă o stare de tristețe profundă și are un impact negativ asupra activităților de zi cu zi. Cele mai frecvente simptome sunt tristețea, lipsa interesului pentru activitățile zilnice, oboseală, lipsă de energie, modificări nedorite ale greutății corporale, tulburări de somn, probleme de concentrare, sentimente de vinovăție, sentimente de lipsă a valorii personale sau chiar gânduri de sinucidere.

Principalele metode de tratament sunt psihoterapia și medicația  dar este nevoie și de schimbări ale stilului de viață, inclusiv modificări ale dietei. O alimentație sănătoasă nu înlocuiește psihoterapia și medicația, dar poate avea un rol important în prevenirea și gestionarea anumitor simptome.

Unele alimente pot oferi efecte benefice asupra sănătății mintale.

Pește

Atunci când în organism există cantități suficiente de vitamina D și acizi grași Omega 3, acestea pot atenua o bună parte din simptomele depresiei. Printre speciile de pește bogați în acești nutrienți sunt păstrăv, ton, somon și macrou.

Semințe și nuci

Semințele și nucile pot oferi senzația de sațietate mai mult timp și-ți pot îmbunătăți starea mentală deoarece conțin L-triptofan, un aminoacid esențial necesar organismului pentru a produce serotonina, o substanță chimică din creier, implicată în reglarea dispoziției. Nivelurile scăzute de serotonină sunt asociate cu depresia.

Cereale

Unele cereale pot susține sănătatea mintală deoarec conțin carbohidrați complecși și au un indice glicemic scăzut. În această categorie intră cereale: orz, quinoa, spelt și hrișcă. Dietele cu un indice glicemic crescut pot favoriza instalarea depresiei.

Fasole

Fasolea este o sursă bună de proteine ​​și fibre. Poate contribui la menținerea unor niveluri echilibrate de zahăr în sânge și poate fi un aliment eficient pentru combaterea depresiei.

Verdețuri 

Alimente precum spanacul reprezintă surse importante de magneziu, un mineral ce poate ajuta la susținerea unei dispoziții sănătoase. Deficiențele de magneziu se asociază cu simptome de depresie, în timp ce creșterea aportului le poate ameliora.

Proteine ​​slabe

Produsele cu proteine slabe se regăsesc printre aceste alimente nutritive pentru depresie. Proteinele slabe sunt benefice pentru: întărirea mușchilor, sprijinirea sănătății inimii, stimularea pierderii în greutate și îmbunătățirea sănătății mintale. Acestea au un conținut ridicat de vitamina B12. Vitaminele B pot contribui la protejarea și menținerea sănătății sistemului nervos. Proteinele slabe se pot găsi în  brânză cu conținut redus de grăsimi, lapte cu conținut scăzut de grăsimi, ouă, pui, curcan, pește, carne slabă de vită sau iaurt grecesc cu conținut scăzut de grăsimi.

Ceai verde

Ceaiul verde poate îmbunătăți sănătatea inimii, dimunează colesterolul, poate reduce riscul de a dezvolta cancer și poate scădea riscul de a dezvolta diabet. Conține un aminoacid numit L-teanină. L-teanina, care ajută la: concentrare ridicată, vigilență, calm și relaxare. De asemenea, are un conținut bogat în antioxidanți polifenoli și poate sprijini memoria și timpul de reacție, potrivit medicool.ro.

×
Subiecte în articol: depresie alimente