x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Descoperă dieta în care ai voie să consumi vin și ciocolată

Descoperă dieta în care ai voie să consumi vin și ciocolată

de Oana Portase    |    24 Apr 2018   •   20:10
Descoperă dieta în care ai voie să consumi vin și ciocolată

Vestea bună pentru doamne și domnișoare este că nu trebuie să renunțe la micile plăceri atunci când țin o cură de slăbire. Unele diete permit consumul de ciocolată și vin roșu. Mai mult, specialiștii spun că vinul roșu și ciocolata sunt secretul tinereții și că vom avea un ten de invidiat dacă le vom consuma. O astfel de dietă a ajutat-o pe cântăreața Adele să dea jos multe kilograme.

Sunt multe mituri care circulă în legătură cu ciocolata și cu vinul. Ciocolata intră automat în categoria alimentelor care îngrașă, iar vinul poate fi de multe ori evitat în ideea că alcoolul nu face bine. Antrenorul de box și fitness Adrian Bogdan ne ajută să demontăm câteva mituri celebre.

Mit: Ciocolata îngrașă

Consumată cu moderație, ciocolata nu are cum să îngrașe. Vorbim aici de ciocolată simplă, nu de torturi de ciocolată sau alte deserturi care mai au zahăr, diverse siropuri și alte ingrediente ce formează o bombă calorică. “Ciocolata poate fi consumată într-o dietă mai ales dacă ai o activitate fizică destul de intensă. Este un aliment consumat inclusiv de sportivi înainte sau după antrenamente pentru a avea mai multă energie sau pentru a nu afecta masa musculară”, explică Adrian Bogdan. Consumul de ciocolată înainte de un antrenament te va ajuta să ai energie imediat. Ciocolata se dizolvă rapid iar zaharurile ajung în sânge. Dacă optezi pentru varianta după antrenament, atunci ciocolata te va ajuta să-ți menții masa musculară. Corpul tău a fost supus unui efort ridicat așa că dacă nu îi dai alimente ca să-și refacă rezervele, atunci îți va ataca mușchii.

Mit: Ciocolata ne strică tenul

Un alt mit destul de cunoscut este cel că ciocolata provoacă acnee. Total greșit, spun specialiștii. Acneea are la bază anumite dereglări hormonale sau genetice și nu are nicio legătură directă cu ciocolata. Este exact invers. Ciocolata te întinerește și te ajută să ai un ten de invidiat. Studii recentă au arătat că anumiți compuși din ciocolata neagră acționează asupra celulelor “bătrâne” ale corpului iar acestea vor funcționa ca unele noi. Același lucru se întâmplă și în cazul consumului de vin.

Mit: Ciocolata ne crește colesterolul

Ciocolata conține grăsime așa că automat dăm vină pe ea pentru creșterea colesterolului. “Există grăsimi bune și grăsimi rele. Ciocolata conține grăsimi bune, adică acel acid gras saturat care nu ridică nivelul colesterolului din sânge”, spune antrenorul de box și fitness.

Mit: Vinul roșu crește tensiunea

Ca și în cazul consumului de ciocolată, vinul ar trebui băut cu moderație. O altă concepție falsă legată de vin este că ar crește tensiunea. Și în acest caz specialiștii spun că efectele sunt pozitive, nicidecum rele asupra organismului. Vinul roșu conține resveratrol, un antioxidant puternic folosit chiar și în industria farmaceutică. Acest antioxidant ne protejează sistemul cardiovascular și previne îmbătrânirea datorită proteinei SIRT1. Practic, resveratrolul previne întărirea și îngroșarea vaselor de sânge și reglează fluxul sanguin.

Mit: Vinul roșu îngrașă

Alcoolul în general are un aport caloric destul de ridicat, însă într-o dietă echilibrată, vinul roșu nu îngrașă așa cum ne imaginăm. “Nu bem o sticlă de vin pe zi, ci un pahar din când în când după cină. Ne relaxează, ne dă o stare de bine și ne ajută să ne menținem mai tineri”, mai spune Adrian Bogdan.

Mit: Vinul roșu e făcut din pastile

Acest mit este contestat de renumiți somelieri care spun că nu există pastilă minune care să transforme apa în vin. Alcoolul nu se poate solidifica, așa că nici vorbă de astfel de pastile. Acest mit are la origini prețul mic al unor crame, însă acesta este legat strict de modalitatea de organizare a producătorilor. Cei care vor o producție mai mare lasă via mai deasă, doar că acest lucru afectează calitatea bobului de strugure. Producătorul va obține o cantitate mai mare de vin dar de o calitate scăzută, de aici și prețul mic.

DIETA LUI ADELE

Prima fază: 7 zile

Trei sucuri verzi/zi

Alimente bogate în proteine

Maximum 1000 kcal/zi

A doua fază: 14 zile

1 pahar de suc verde/zi

Trei mese bogate în proteine/zi

Ciocolata neagră (peste 85%) și vinul roșu (un pahar/zi) sunt permise

Nu înfometare!

Înainte de a vă apuca de dieta Sirtfood ar trebuie să întrebați și un medic nutriționist dacă este potrivită. “Dieta ținută de Adele mi se pare destul de restrictivă, cel puțin în primă fază și nu cred neapărat că asta este cheia pentru o siluetă dorită. Sigur, alimentele sunt sănătoase dar 1000 de calorii înseamnă înfometare. Eu le recomand clienților mei un stil de viață sănătos, nu neapărat dieta x sau y. Fiecare om este diferit iar dietele ar trebui personalizate și în funcție de problemele de sănătate existente”, ne sfătuiește antrenorul.

×