x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Nutrienții dintr-un pahar cu lapte. Conținutul de vitamine și minerale

Nutrienții dintr-un pahar cu lapte. Conținutul de vitamine și minerale

de Anastasia Paul    |    04 Iun 2024   •   08:40
Nutrienții dintr-un pahar cu lapte. Conținutul de vitamine și minerale

Laptele conține nutrienți esențiali pentru sănătate, precum calciu, vitaminele D și B12. Dar știi care sunt cantitățile dintr-un pahar cu lapte de 250 de mililitri? 

Din cele mai vechi timpuri, laptele a ocupat un loc important în multe diete datorită vitaminelor pe care le conține și a multiplelor beneficii pentru sănătate. 

Vitamina D

Este unul dintre nutrienții esențiali pe care îi conține laptele. Se mai numește și Vitamina Soarelui și este importantă pentru sănătatea oaselor. Aceasta ajută la absorbția calciului, ajutând astfel la menținerea unor oase puternice. 

Potrivit unui studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition, un nivel optim de vitamina D în organism este asociat cu reducerea riscului de  osteoporoză și de fracturi la vârstnici.

Calciu

Calciul este una dintre vitaminele pe care le conține laptele. Un pahar de 250 de mililitri cu lapte conține circa 300 mg de calciu, ceea ce înseamnă 30% din necesarul zilnic pentru adulți. 

Calciul este esențial pentru dezvoltarea și menținerea oaselor și a dinților sănătoși. Totodată, calciul are un rol semnificativ în sănătatea mușcilor, a semnalelor nervoase și a inimii. 

Vitamina B12

Laptele este și o sursă importantă de vitamina B12. Un pahar de 250 de mililitri cu lapte conține 1,2 mg de vitamina B12, ceea ce înseamnă 50% din necesarul zilnic. 

Vitamina B12 este importantă în menținerea sănătății celulelor nervoase și producerea DNA. Ate un rol semnificativ în prevenția anemiei magaloblastice, care provoacă slăbiciune și oboseală.

Studiile cercetătorilor de la Universitatea Harvard arată că un nivel optim de vitamina B12 este esențial pentru energia organismului și sănătatea creierului. 

Riboflavină (vitamina B2)

Riboflavina este un alt nutrient important care se găsește în lapte. Un pahar de 240 de miligrame cu lapte conține 0,4 mg de vitamina B2, ceea ce înseamnă 30% din necesarul zilnic.

Riboflavina ajută la convertirea alimentelor consumate în energie, având astfel un rol esențial în procesul metabolic. De asemenea, ajută la sănătatea pielii și la producerea de celule roșii. Riboflavina este asfel esențială pentru o bună sănătate a organismului. 

Fosfor

Împreună cu calciul fosforul ajută la menținerea sănătoasă a oaselor și dinților. Un pahar de 250 de mililitri cu lapte conține circa 250 mg de fosgor, ceea ce înseamnă 20% din necesarul zlnic. 

Dincolo de sănătatea oaselor, fosforul este important pentru producerea ATP; energia din celule, și pentru menținerea echilibrului acido-bazic al corpului.

Potasiu 

Potasiul este un alt mineral important din lapte. Într-un pahar de 250 de mililitri cu lapte se află circa 380 mg de potasiu, ceea ce înseamnă 8% din necesarul zilnic.

Potasiul este esențial pentru presiunea sângelui, reducând riscul de infarct și menținând funcția musculară. Acesta contracareasă și efectele adverse ale sodiumului, promovând astfel o bună sănătate a inimii.

Vitamina A

Un pahar de 250 de mililitri cu lapte conține circa 150 mg de vitamina A, ceea  ce înseamnă 20% din necesarul  zilnic. 

Vitamian A este esențială pentru sănătatea ochilor, imunitate, inimă, plămâni, rinichi și piele. 

Vitamina A menține sănătatea pielii și a mucoaselor, care reprezintă o barieră importantă împotriva infecțiilor. 

Magneziu

Un pahar de 250 de mililitri cu lapte conține 24 mg de magneziu.

Acest mineral este implicat în peste 300 de reacții biochimice ale corpului, incluzând sintetizarea proteinelor, musculatura și funcțiile nervoase, controlul glucozei din sânge și a presiunii sângelui.

Magneziu oferă energie organismului și contribuie la sănătatea oaselor.

Totodată, laptele mai conține nivelul reduse de  zinc, seleniu și naicină, potrivit timesofindia.com.

 

 

 

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: vitamine pahar lapte minerale nutrienti