x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Stevia - beneficii asupra organismului. Atenție la riscurile pentru sănătate

Stevia - beneficii asupra organismului. Atenție la riscurile pentru sănătate

de Anastasia Paul    |    13 Mar 2024   •   19:45
Stevia - beneficii asupra organismului. Atenție la riscurile pentru sănătate
Sursa foto: Hepta

Consumul excesiv de zahăr a fost asociat cu un risc crescut de boli de inimă, accident vascular cerebral și unele tipuri de cancer.

Pentru a reduce consumul de zahăr, unii oameni îl înlocuiesc cu îndulcitori artificiali, cu conținut scăzut de calorii, îndulcitori naturali pe bază de plante sau alcooli de zahăr. Scopul este de a avea alimente cu gust dulce, mai puține calorii și un impact redus asupra nivelului de zahăr din sânge.

O alternativă populară este stevia. Acest îndulcitor pe bază de plante, fără calorii, nu va crește nivelul de zahăr din sânge și, deși Administrația pentru Alimente și Medicamente A Statelor Unite (FDA) îl consideră sigur, există câteva precauții și controverse. 

De unde vine Stevia
Stevia este un arbust originar din America de Sud. Frunzele sale conțin compuși numiți glicozide de steviol, care au un gust dulce. Glicozidele sunt extrase și transformate în îndulcitori cu conținut scăzut de calorii, care se prezintă sub formă de lichide, tablete și pulbere.

Primul îndulcitor pe bază de stevie a fost creat în Japonia, în anii 1970. În Statee Unite, FDA a aprobat utilizarea steviei ca ingredient alimentar în 1995.

Îndulcitorii pe bază de stevie sunt de 200 - 400 de ori mai dulci decât zahărul. În plus, este necesară o cantitate foarte mică pentru a oferi o aromă dulce. Din acest motiv, glicozidele de stevia sunt amestecate cu alte ingrediente, cum ar fi dextroză, inulină sau eritritol, pentru a mări cantitatea. Acest lucru permite ca stevia să fie transformată în tablete sau să umple pachetele.

Studiile arată că  stevia nu influențează nivelul de insulină sau de zahăr din sânge. Acest lucru este important, deoarece rezistența la insulină este legată de diabetul de tip 2, boala ficatului gras și unele tipuri de cancer. Stevia are efecte antiinflamatorii și conţine unii antioxidanţi.

Este sigură?
Stevia este o alternativă populară la zahăr, mai ales pentru că este derivată din plante. Acest fapt o face să pară mai „naturală” decât unii îndulcitori artificiali. Dar chiar și alimentele naturale pot prezenta anumite riscuri pentru sănătate dacă sunt consumate în exces.

În 2008, FDA a aprobat unele forme de extracte de stevie purificate și le-a considerat „în general considerate ca sigure”. Acestea includ:

Glicozide steviol cu puritate minimă de 95%.
Rebaudiozid A (cunoscut și ca Reb A)
Steviozidă
Rebaudioside D (cunoscut și ca Reb D)
În schimb, frunzele întregi de stevie și extractele brute de stevie nu au același statut și nu sunt permise pentru utilizare în SUA.

Beneficii pentru sănătate 
Stevia a fost studiată de mai bine de 100 de ani, așa că există o mulțime de informații științifice disponibile pentru a demonstra potențialele sale beneficii pentru sănătate. 

Anticancerigenă
FDA a interzis stevia în 1991, după ce unele studii clinice au legat-o de cancer. În cei 30 de ani de atunci, oamenii de știință au descoperit că acele studii timpurii erau incorecte. Interesant este că studiile din anii 2020 analizează acum stevia ca agent anticancerigen și este testată ca un posibil medicament pentru combaterea celulelor canceroase gastrointestinale.

Concluzia este că stevia nu provoacă cancer și poate ajuta chiar la uciderea unor tipuri de celule canceroase. Cercetările în acest domeniu sunt însă în desfășurare.

Reduce glicemia
Stevia este considerată sigură pentru persoanele care au diabet de tip 2. În Brazilia și Paraguay, unde stevia a fost cultivată pentru prima dată, este folosită ca medicament tradițional pentru tratarea diabetului.

În studiile clinice s-a constatat că stevia nu are efecte dăunătoare asupra nivelului de zahăr din sânge sau asupra nivelului de insulină. De fapt, poate ajuta la stimularea secreției de insulină din pancreas, ceea ce provoacă scăderea nivelului de zahăr din sânge. Câteva studii au descoperit că stevia poate reduce glicemia cu până la 35%.

Scade tensiunea arterială
Stevia este sigură pentru persoanele cu hipertensiune arterială deoarece acționează ca un vasodilatator, ceea ce înseamnă că deschide (dilată) vasele de sânge pentru a promova un flux sanguin sănătos.

Dezavantaje
În pofida potențialelor sale beneficii, stevia încă nu este potrivită pentru unele persoane. 

Greutatea corporală
Toți înlocuitorii de zahăr cu conținut scăzut de calorii, inclusiv stevia, sunt promovați pentru gestionarea greutății. Cu toate acestea, cercetarea pe această temă nu este clară. Unele studii arată că utilizarea îndulcitorilor cu conținut scăzut de calorii poate crește de fapt greutatea, indicele de masă corporală și riscul de boli cardiometabolice.

Simpla trecere de la zahăr la stevie nu va fi o soluție miraculoasă pentru controlul greutății.

Probleme digestive
Unii oameni au raportat efecte gastrointestinale adverse ale steviei, inclusiv balonare și greață. Acestea sunt experiențe individuale și nu se vor întâmpla tuturor celor care folosesc produse cu stevie.

Nivelul de aport zilnic sigur pentru stevie stabilit de OMS este de 4 mg/kg de greutate corporală.

Dăunează microbiomului intestinal
Studiile asupra modului în care stevia afectează microflora din intestin au fost amestecate. O revizuire a analizat 14 studii anterioare despre stevie și sănătatea microbiomului intestinal. Unele dintre studii au arătat efecte benefice, altele nu au arătat efecte, iar unele au arătat efecte nocive ale steviei. 

Perturbări hormonale
Glicozidele steviol, componenta care dă steviei un gust dulce, au o structură similară cu steroizii. Există o anumită îngrijorare că acest lucru poate afecta hormonii, cum ar fi progesteronul.

Un studiu arată că utilizarea steviei poate crește progesteronul. Acest lucru ar putea fi problematic, deoarece progesteronul ridicat este legat de depresie și creșterea în greutate. Cu toate acestea, există un singur studiu pe această temă, așa că sunt necesare mai multe cercetări.

Nu este sigur în timpul sarcinii
Până în prezent, nu există suficiente cercetări pentru a determina siguranța luării steviei în timpul sarcinii sau în timpul alăptării. 

Alergen
Stevia este o plantă din familia Asteraceae și Compositae, care include și ambrozia alergenului comun. Dacă ai o alergie la ambrozie, este posibil să reacționezi și la stevie.

La ce să fii atent

Ia în considerare sursa. Nu utiliza frunze întregi de stevie și extracte brute de stevie. În schimb, caută produse care conțin glicozide steviol, steviozide sau Rebaudioside A sau D.
Începe cu cantități mici. Utilizează un pachet sau o tabletă pentru a vedea dacă îți place gustul și dacă există efecte secundare înainte de a utiliza o cantitate mai mare. Nu depăși 10 pachete sau tablete de stevie pe zi.
Amestecă-l. În loc să te bazezi pe un îndulcitor tot timpul, alege o varietate de alternative la zahăr.
Ia în considerare celelalte ingrediente. Alege un produs care este amestecat cu un agent de încărcare cum ar fi dextroza în loc de eritritol, care a fost recent legat de un risc crescut de boli de inimă.

Concluzie
Stevia este doar un ingredient și nu este o soluție magică pentru sănătate. Te poat ajuta să reduci aportul de zahăr. Nu schimba pur și simplu alimente bogate în zahăr cu multe alte alimente ultraprocesate care conțin stevie, cum ar fi bomboanele și înghețata, notează verywellfit.com.

×
Subiecte în articol: sanatate zahăr ştevia